Evropská komise asi ztratila poslední zbytky soudnosti. Nyní ji lobbisté zřejmě přesvědčili, že to nejlepší, co může udělat pro blahobyt evropských penzistů, je umožnit penzijním fondům, aby nastřádané prostředky pracujících včeliček investovaly do derivátů ABS. Jedná se o tzv. Asset Backed Securities, které byly spouštěčem finanční krize v roce 2008. Ta nebyla překonána, ale dále pokračuje, jen není tak vidět. Aby to bylo finančním supům umožněno, bude se EU komise snažit zrušit veškerá omezení, která měla zabránit příliš riskantnímu sázení ve světovém finančním kasínu.

Nebezpečí nesplácení úvěrů je v Evropě rostoucím trendem. Riskantní úvěry se tedy zabalí do úhledného balíčku, přimíchá se k tomu trochu pojištění, nechá se oštemplovat spřátelenou ratingovou agenturou a produkt finanční alchymie je na světě. Až se úvěry přestanou splácet, tyto cenné papíry kryté dalšími cennými papíry se stanou bezcennými. A penzisté budou hledat práci v MacDonaldu, kde se budou prát o místo s nezaměstnanými mladými vysokoškoláky.

Komisař Michel Barnier zřejmě věří, že penzijní fondy se z amerického pádu Lehman Brothers poučily a budou ochotny jít v Evropě nyní stejnou cestou, jako tomu bylo do roku 2008 v USA. Časopis EU Observer píše, že Barnier již navrhl změny v regulaci pro „lepší fungování trhu s deriváty“. No, nekupte to! Penzijní fondy spravují v Evropě prostředky 75 milionů obyvatel v celkové částce 2,5 bilionů eur. Jde prý o to, že by se bankám a pojišťovnám při investování do ABS derivátů snížily požadavky na kapitálovou přiměřenost a banky by prý mohly konečně uvolnit víc úvěrů do reálné ekonomiky. Stručně řečeno, EU říká fondům z celého světa, aby si legálně rozkradly úspory evropských penzistů. Za poctivě naspořené celoživotní úspory se nakonec v rámci EU vydá papír v hodnotě toaletního balení.

Evropská komise jde cestou do bankrotu. Správně a jedině možně měla prosadit rozdělení bank a obnovení Glass-Steagallova zákona. Ten, kdo chce riskovat a vydělávat v kasínu velké peníze, ten musí nést i ztráty. EU jde přesně opačnou cestou a znemožňuje fungování zdravějšího, poctivějšího bankovnictví, obsluhující reálnou ekonomiku. A nyní pustí do finančního kasina i naše celoživotní úspory.