USA snížilo díky metodě hydraulického štěpení (tzv. fracking) cenu plynu proti německému o 1/3. Je to průmyslový sektor, který nyní lobbuje za ústup od německé energetické koncepce a přechod na frakování. Bez ohledu na klimatické dopady a zamoření vody, viz tento odkaz. Nyní vyvíjí Evropská unie tlak na německou kancléřku Angelu Merkelovou, aby umožnila povolení těžby břidlicového plynu na německém území. Cílem má být redukce závislosti Evropy na ruském plynu na pozadí ukrajinské krize.

Požadavek přichází od komisaře pro energetiku Günthera Oettingera, který je členem německé CDU. Frakování má být politickou odpovědí na to, že Rusko využívá své energetické zdroje jako zbraň, říká komisař Oettinger. Doposud je frakování v Německu zakázáno. Chtějí-li politici prosadit něco, co se občanům nelíbí, nechají ustanovit tzv. „komisi expertů“. Ti dokážou odůvodnit, proč se občané mýlí a vypracují pro politiky demagogické argumenty, které ovšem slouží právě skupinám, které tyto experty financují.

Nejinak tomu bylo v případě expertní komise IHS, která doporučila německé vládě odstoupit od snah změnit energetickou koncepci, protože to poškozuje „konkurenceschopnost“ německé ekonomiky. Tato komise byla financována plynárenským, chemickým a ropným průmyslem a hlavní zdroje financí poskytly firmy BASF, Bayer a Exxon Mobil. Souvislostem s „misionářskou prací“ USA ohledně šíření metody těžby břidlicového plynu a geopolitickými imperiálními zájmy Washingtonu stojí za to věnovat velkou pozornost především s tím, co se děje na Ukrajině. Za přečtení stojí v každém případě tento článek o návštěvě viceprezidenta USA na Ukrajině.