V záplavě děsivých sankcí padajících na Rusko naše média zapomněla zmínit jednu drobnost, kterou ovšem pilně zaznamenaly mamon milující kanály jako Forbes. Prezident Lukoilu Vagit Alekperov (94. místo nejbohatších světa, osobní majetek 11,4 miliard dolarů) právě dostal od irácké vlády kontrakt na těžbu v nejbohatším ropném poli nazvaném West Qurna-2. V současné době se zde těží 120 tis. barelů ropy denně. Rusové chystají do roka zvýšení těžby na 400 tis. barelů. Následně by se těžba měla držet na 1,2 miliónu barelů denně, což vydrží asi 20 let a možná i více. Není náhodné, že kontrakt na nejlukrativnější pole v Iráku vyhrál právě Lukoil. Jednak nabídl irácké vládě při aukci nejvíce a jednak již za Saddáma Hussejna toto pole objevili ruští geologové Lukoilu a následujícím desetiletí i důkladně prozkoumali. Pak pole ve válce v Iráku ztratil ve prospěch amerických firem (Exxon, Shell) a nyní nově získal v legální konkurenci.


Osoba Vagita Alekperova je zajímavá i jiného důvodu. Tento oligarcha je osobním přítelem Putina, viz článek o jejich nedávném setkání v Kremlu. Alekperov zde popisuje způsoby, jakým získává mladé lidi do firmy a jak slouží ruským obchodním zájmům. O tom píše i ve své knize Oil of Russia: Past, Present & Future. Lze říci, že tento miliardář žije s ropou a na ropě. V roce 1974 přežil výbuch na ropné plošině v Kaspickém moři a doplaval živý na břeh. Vlastní 20 % akcií Lukoilu a jeho syn toto bohatství zdědí pod podmínkou, že akcie Lukoilu nesmí nikomu dalšímu prodat. Alekperov se navíc hodně liší od ostatních ruských miliardářů žijících luxusním způsobem života mimo Rusko. Nemá ani jachtu ani luxusní rezidence v zahraničí a veškeré zisky investuje zpět do "své" firmy.

Rusko získá touto zakázkou nejen ohromný zisk, ale i tisíce pracovních příležitostí. Velká část terminálů a těžebního zařízení se bude vyrábět přímo v Rusku. Firma oficiálně tvrdí, že to bude kolem 90 %. Jen v loděnicích zaměstnává Lukoil již nyní kolem 4.000 dělníků, aby dostal do Iráku potřebný materiál. Celkem pracuje na kontraktech v Iráku přes 170 ruských společností. Pokud naše čtenáře zajímají globální souvislosti této zakázky, pak je třeba kliknout na fakta o Sýrii a na články popisující pád dolaru jako světové měny.
Fakta o Sýrii IX. aneb Bytí a nebytí dolaru
Fakta o Sýrii XI. aneb Kdo válčí a proč
Proč může padnout dolar jako světová měna