Poslední pokračování faktů o Sýrii (Fakta o Sýrii XXII. aneb Západ dostává účet za teror) psalo o povstalecké frontě v Aleppu, která je prakticky před zhroucením. Povstalci loupí, vraždí, vyhazují do vzduchu transformátorové stanice, vodojemy a další nezbytnosti z infrastruktury města. Poté, co povstalci zničili vodárny, je bez vody 2,5 miliónu obyvatel.

Mapa ukazovala hlavní osy boje a klíčová událost nutná k uzamčení města se stala včera. Vojska SAA dostala z obklíčení hlavní věznici v Aleppu (Aleppo Central Prison), která byla v částečném nebo trvalém obklíčení 18 měsíců. Je zde celkem 4,000 vězňů. Mnoho z nich jsou teroristé či zajatí bojovníci různých protiasadovských skupin. Vojska SAA musela zásobovat věznici letecky, aby nedošlo ke vzbouření vězňů. Posádka se nevzdala ani po roce a půl obléhání, které nyní skočilo. První záběry z "osvobozené" věznice máte zde.


Pro povstalce je to těžká rána. Ani po více než roce obklíčení se jim nepodařilo tuto věznici dobýt, a tak vysvobodit své vlastní vojáky. Tím se pomalu uzavírají nůžky obklíčení města a povstalci mají namále. Nová mapa bojů vypadá následovně.



Stejně nepříznivě se pro povstalce vyvíjí ofenzíva s oblasti Daraa a Al-Ragga, kde ISIL křižoval své odpůrce (Bojovníci za svobodu v Sýrii: po kanibalismu přišlo křižování). Francie zničená neúspěchy na vojenské i diplomatické frontě v Sýrii se znovu pokusila jednostranně dostat před mezinárodní soudní tribunál pouze Asadův režim. Za tímto úsilím stojí Katar, který si málem koupil celou Paříž, zdejší fotbalové kluby a přilehlé nemovitosti k tomu. Rusové žádost Francie v RB zablokovali. Soud jistě bude, ale na způsob Norimberského tribunálu v roce 1945. Ovšem s tím rozdílem, že Asadova vojska se zvěrstev dopustila také a šetření musí být nestranné. Zatím Západ nestrannost a spravedlnost nepovažuje za vhodný nástroj v boji, vystačí s podporou teroru. Celkovou historii a průběh boo Aleppo najdete na wikipedii zde.