Článek První volební úspěch hnutí Occupy Wall Street analyzoval jednu z nenápadných, ale důležitých změn na americké politické scéně. Profesorka ekonomie Kshama Sawantová kandidující za Hnutí Occupy Wall Street porazila ve volbách do městské rady Seattlu tamějšího matadora za Demokratickou stranu, který na této politické sesli seděl už 16 let. Ekonomka se rozešla s Demokraty z důvodů jejich sociální nečinnosti a také proto, že se nechali koupit vlivovým kapitálem. Prostě a jednoduše, historie české sociální demokracie v bledě modrém.

To bylo na konci roku 2013. Nyní se píše rok 2014 a stejná politička začátkem června oznamuje, že Seattle jako první město v USA zvedá minimální mzdu 100,000 zaměstnanců v tomto městě na 15 dolarů/hod. Politička nové levice se zasloužila o to, aby sebrala z naditých kapes korporací 3 miliardy dolarů v příštích 10 letech. Gratulujeme! Kshama Sawantová na nezávislé TV Democracy Now! ohlašuje společný úspěch nové levice.


Hnutí Occupy jsme věnovali v květnu důležitý článek, jak vykupuje chudé Američany z dluhového otroctví (Hnutí Occupy Wall Street vykupuje občany z otroctví). Kshama Sawantová je důstojnou představitelkou nové levicové politiky v USA. Studie z loňského roku nazvaná Americký manifest pro českou levici ukázala, jak postupně dochází k rozkolu uvnitř Demokratické strany, která hyne na korupci a na organizovaný lobbing. Proto si trvale všímáme političek jako senátorka Elisabeth Warrenová a Bill de Blasio, nový starosta New Yorku, kteří představují zásadní alternativu. Neohrožená mluvčí normálních Američanů je nyní veřejně vyzývána občanskými iniciativami, aby nastoupila jako prezidentská kandidátka Demokratů proti neoblíbené Hillary Clintonové.