Šéf francouzské centrální banky Christian Noyer oznámil v pátek v rozhovoru pro magazín Investir, že Francie zvažuje, že ustoupí od dolaru jako hlavní rezervní měny. Zdůvodnil to asi takto.

Christian Noyer wrote:
Vzhledem k prosazujícímu se celosvětovému trendu budou muset centrální banky přistoupit na diverzifikaci svých rezerv, poněvadž stávající systém transakcí v US dolarech s sebou nese značná právní rizika.


Ta rizika spočívají dle jeho slov v nárocích Američanů, kteří chtějí prosazovat své vlastní politické záměry prostřednictvím dolaru. Když něco podobného řekne guvernér centrální banky státu, jako je Francie, pak se jedná o přímý útok proti dolaru jako hlavní světové rezervní měně, komentuje Zero Hedge.

Co se skrývá za tímto najednou odvážným vystoupením francouzského centrálního bankéře? Pochopitelně víc než jeho osobní morální přesvědčení. Od toho tu centrální bankéři nejsou. Nedávno byla udělena americkým generálním státním nadvládním Ericem Holderem pokuta ve výši 9 miliard dolarů francouzské bance BNP Paribas, což otřáslo francouzskou veřejností. Kromě toho byla uvalena částečná blokace obchodních transakcí, prováděných v dolarech, na dobu jednoho roku. Jedná se o kontrakty, uzavírané v US dolarech. BNP Paribas údajně profinancovávala obchody s Iránem, Kubou a Súdánem a ministerstvo spravedlnosti USA prohlásilo BNP Paribas oficiálně za „zločineckou“.

Vladimír Putin to vidí jinak

Taková rekordní pokuta je dalekosáhlou strategií, která trestá dodávky zbraní do Ruska a zde je potrestaná Francie za již uzavřené kontrakty. List EU Observer cituje ruského prezidenta Putina.

Vladimír Putin wrote:
Vidíme nátlak, který vyvíjí naši američtí partneři na Francii, aby nedodávala do Ruska žádné vrtulníkové výsadkové lodi Mistral. Víme i to, že Francii bylo dokonce naznačeno, že USA od pokuty odstoupí, když Francie stopne dodávky Mistralů do Ruska.


Nakonec by mohla Francie, sužována hlubokými ekonomickými problémy, přistoupit k nově budované protidolarové alianci. A příprava nového měnového systému je v plném proudu.

Zdroj: http://euobserver.com/foreign/124843