USA vyvíjejí tlak na Francii, aby vypověděla smlouvu o dodávkách zbraní a letadlové lodi Mistral do Ruska. O tom, že Francouzi mají s arogancí Washingtonu problémy a dokonce zpochybňují dolar jako hlavní rezervní světovou měnu, jsme psali nedávno zde

Jenže po sestřelení dopravního letadla společnosti Malaysian Airlines (bylo-li to opravdu sestřelení a nikoliv řízená exploze, což zatím nikdo nevyšetřil) nastupují Američané do fáze tvrdé rétoriky a mediální válka proti Rusku se rozhořela naplno. A po Francii se chce, aby okamžitě odstoupila od obchodní smlouvy Ruskem, uzavřené již v roce 2008, a podřídila se diktátu z Washingtonu. A přišla tak o 1,2 miliardy dolarů.

Hlavním předmětem dodávky do Ruska je vrtulníková výsadková loď Mistral. Ta má být dodána již ve IV. čtvrtletí letošního roku. Tuto dodávku chce Obamova administrativa rozhodně zmařit.

Sestřelení letadla Malayisian Airlines bylo rovněž důvodem, proč najednou otočila kurz o 180 stupňů i německá kancléřka Angela Merkelová, která doposud s francouzskými dodávkami do Ruska problém neměla. V pátek Merkelová oznámila, že Německo odstupuje od obchodní smlouvy o dodávkách zbraní do Ruska po událostech minulého týdne také.

Bývalý britský velvyslanec v Rusku Sir Andrew Wood nepotřebuje čekat na výsledky nějakého vyšetřování a okamžitě učinil Vladimíra Putina odpovědným za sestřelení letadla. Francie je podle něho“ směšná“, odvolává-li se na dodržení podmínek uzavřené obchodní smlouvy s Ruskem. A prý proti sobě nyní poštvala svou neústupností i ostatní partnery v EU.

Rusové mají jasno: Nedodržení smlouvy by pro Francii znamenalo poškození její pověsti jako obchodního partnera do budoucna.

Francouzi jsou ovšem tvrdohlaví: potřebují peníze a potřebují pracovní místa. A navíc arogance americké mašinerie a vnucování amerického práva Evropě se jim začíná zajídat. Velkou zásluhu na nepřátelském postoji většiny Francouzů vůči USA ovšem mají miliardové pokuty, které Američané začínají uvalovat na evropské banky a pokuta největší dopadla právě na francouzskou PNB Paribas. A tak se začíná i Francie obracet zády k dolaru, zvláště když se rozbíhá pod vedením zemí BRICS celosvětové hnutí za reformu stávajícího finančního systému.

Zde mají zájmy Francie a Ruska styčný bod. Můžeme jenom doufat, že nejednotnost jednotlivých zemí EU v otázce hegemonie a poslušnosti vůči příkazům z Washingtonu pomůže zbrzdit, respektive zastavit přechod do horké fáze III. světové války.