Podle utajovaných vládních dokumentů, které obdržely webové stránky The Intercept založené investigativními novináři Glennem Greenwaldem, Laurou Poitrasovou a Jeremy Scahillem, není téměř polovina lidí v americké vládní databázi lidí podezřelých z terorismu napojena na žádnou známou teroristickou skupinu. (Pozn.: Tato zpráva ukazuje, že po Snowdenovi máme co činit s dalším "krtkem" v amerických zpravodajských agenturách, který vynáší tajné informace.)

Více než 40 procent ze 680 tisíc lidí, kteří se nacházejí ve vládní databázi (Terrorist Screening Database) obsahující údaje o "usvědčených teroristech a lidech podezřelých z terorismu", který využívají místní orgány činné v trestním řízení, privátní kontraktoři a cizí vlády, je popsáno vládou jako ti, kteří "nemají příslušnost k žádné známé teroristické skupině". Je to 280 tisíc lidí, což převyšuje souhrn všech lidí z tohoto seznamu, kteří jsou podezřelí z kontaktů na al-Kájdu, Hamás a Hizballáh.

Tyto dokumenty také potvrzují, že pod Obamovou vládou došlo k bezprecedentnímu rozšíření systému na monitorování terorismu. Počet sledovaných lidí vzrostl od dob G. W. Bushe více než desetinásobně, na jeho "bezletové" listině lidí figurovalo maximálně cca 47 tisíc lidí.

Bývalý agent David Gomez k tomu říká: "Pokud je vše terorismus, pak nic není terorismus." A dodává, že se celý ten databázový systém vymknul kontrole.



Tento tajný dokument byl připraven Národní protiteroristickou centrálou (National Counterterrorism Center). Zabýval se dokumenty označenými jako "SECRET" (Tajné) a "NOFORN" (Nesdílet s cizími vládami) a nabízí nejkompletnější statistické údaje o tomto databázovém systému:

  • Druhá nejvyšší koncentrace lidí označených vládou za "teroristy" je v michiganském Dearbornu - město s 96 tisíci obyvateli má nejvyšší koncentraci obyvatel arabského původu ve Spojených státech.
  • Vláda do databáze přidává 900 záznamů denně.
  • CIA používá nový program pod kódovým označením Hydra, který tajně vstupuje do zahraničních databází a stahuje z nich data, aby mohla být zadána do databáze "teroristů".


Národní protiteroristická centrála neodpověděla na otázky týkající se jejího systému sledování teroristů. Místo toho ocenila tento šmírovací systém jako "klíčovou vrstvu v naší obraně proti terorismu" a popsala ji jako pokročilejší oproti systému sledování hrozeb před 11. zářím, který závisel na seznamech "napsaných na stroji nebo rukou v lístkových katalozích a příručkách." Bílý dům to odmítl komentovat.


Milník

Většina z lidí, kteří se nacházejí na vládním špehovacím seznamu, začala ve větším utajovaném systému s údaji o identitách potenciálních teroristů nazvaném Terrorist Identities Datamart Environment (TIDE). Databáze TIDE totiž umožňuje cílit na lidi na základě mnohem menšího množství důkazů než požadují již dnes velmi laxní právní standardy používané pro zařazování lidí do tohoto typu databází. Tahle mnohem rozsáhlejší a vlezlejší databanka je využívána americkými zpravodajskými službami, speciálními zásahovými jednotkami a některými dalšími americkými úřady, například newyorskou policií.

Podle jednoho z utajovaných dokumentů oslavovali vládní úředníci v létě 2013 "milník" - dosažení počtu jednoho milionu lidí v databázi TIDE. Čtyři roky předtím v ní bylo přibližně 500 tisíc lidí.

Tento počet je také následek toho, jak Obamova vláda zvýšila intenzitu sběru osobních informací o jedincích s údajnými vazbami na terorismus. V roce 2006 obdržela televize CBS News kopii seznamu osob vyloučených z letecké dopravy a informovala, že obsahuje 44 tisíc jmen, včetně bolivijského prezidenta Eva Moralese a předsedy libanonského parlamentu. Vzbudilo to veřejný odpor a vláda na konci roku 2009 seznam seškrtala na pouhých 4 tisíce jmen.

V roce 2010 se "spoďárový atentátník" (underwear bomber) pokusil vyhodit do vzduchu dopravní letadlo směřující do Detroitu. Obama na to reagoval tak, že uvolnil kritéria pro přidávání lidí do "bezletového" seznamu. Dopad byl okamžitý. Během tohoto roku NCTC "vytvořilo více než 430 tisíc záznamů osob spojených s terorismem", ve stejné době z něj bylo vymazáno pouze 50 tisíc osob, jejichž spojitost s terorismem byla vyvrácena nebo nesplňovali současná kritéria pro zařazení do špiclovacího seznamu. Podle zmiňovaného tajného dokumentu do TIDE přibývá 240 "nominací" denně.

Prezentace Národní protiteroristické centrály ze srpna 2013 s názvem "TIDE v číslech" ukázala rozsah špiclovacího systému Obamovy vlády i ty, na něž je zaměřen. Podle tohoto dokumentu bylo na seznamu 680 tisíc lidí, dalších 320 tisíc bylo sledováno v rozsáhlejší databázi TIDE.

Z dalších odhalení v dokumentu:

  • 16 tisíc lidí, včetně 1 200 Američanů, bylo zařazeno mezi "vybrané", kteří mají být podrobeni zostřenému monitorování na letištích a hraničních přechodech.
  • Na seznamu sledovaných je 611 tisíc mužů a 39 tisíc žen.
  • Hlavními "nominačními úřady" zodpovědnými za zařazování lidí na vládní špiclovací seznamy jsou: CIA, DIA, NSA a FBI.
  • Pět nejvíce zastoupených měst na hlavním seznamu "známých či podezřelých teroristů" jsou New York, (již zmiňovaný) Dearborn, Houston, San Diego a Chicago. Obhájci lidských práv i obyvatelé Dearbornu často namítali, že muslimské, arabské a sikhské komunity v Dearbornu a jeho okolí jsou neférově cílem agresivních vyšetřovacích metod, nezákoného profilování a rasismu.


"Podle toho, co vím, v Dearbornu neexistuje žádný muslim, který by se dopustil teroristického činu proti naší zemi," řekl Interceptu Dawud Walid, výkonný ředitel Michiganské pobočky Výboru pro americko-islámské vztahy. Walid dodal, že vysoká koncentrace obyvatel Dearbornu ve špiclovacím systému "pouze potvrzuje způsob, jakým naše vláda zachází s naší komunitou - vnímá nás jako stálé podezřelé."

Vládní žebříček teroristických skupin

Dokument také vrhá světlo na skupiny, které se staly cílem protiteroristické mise vlády. Kromě skupiny "bez příslušnosti k žádné známé teroristické skupině" jsou to al-Kájda v Iráku (73 189), Tálibán (62 794), al-Kájda (50 446), nádledovány Hamásem (21 913) a Hizballáhem (21 199).

Přestože Obamova vláda opakovaně ujišťovala, že al-Kájda na Arabském poloostrově (AQAP) patří mezi nejzávažnější teroristické hrozby Spojeným státům, reprezentuje 8 211 lidí, kteří byli označeni jako ti, kteří mají vazby na tuto skupinu, nejmenší skupinu z deseti nejvíce zastoupených teroristických organizací. AQAP v zastoupení na seznamu předběhla pákistánská síť Hakkání (12 491), kolumbijská FARC (11 275) a somálská al-Shabab (11 547).

Podle tohoto dokumentu Spojené státy minulý rok označilo za "známé či podezřelé teroristy" 3 200 lidí zapojených do války v Sýrii. Mezi nimi bylo 715 Evropanů a Kanaďanů i 41 občanů USA. Ředitel Národní protiteroristické centrály Matt Olsen nedávno tvrdil, že v Sýrii je 12 000 zahraničních bojovníků, včetně více než 1 000 lidí ze Západu a zhruba 100 Američanů.

Obludný rozsah vládního špiclování

Vláda také dělá mnohem více, než jenom to, že staví lidi ze špiclovacích seznamů na letištích. Také tajně shromažďuje a analyzuje velký rozsah osobních informací o těchto jedincích - včetně snímků tváří, otisků prstů a skenování oční duhovky.

Po loňském bombovém útoku na Bostonský maraton zahájilo Ředitelství pro identifikaci teroristů (Directorate of Terrorist Identities - DTI) agresivní program shromážďování biometrických záznamů a dalších informací o všech Američanech na seznamu TIDE. "Tento projekt zahrnuje podrobný průzkum všech záznamů o všech osobách v příslušných databázích ministerstva vnitra a zpravodajských služeb, jakož i hromadné zpracování dat," píše se v dokumentu.

Práce DTI v Bostonu a Chicagu je součástí širšího úsilí, jehož cílem je získat biometrická data o více než jednom milionu lidí, kteří byli zařazeni v jeho tajné databázi. Ta zahrnuje statisíce lidí, kteří nejsou na špiclovacích seznamech. Oddělení pro biometrické analýzy (Biometric Analysis Branch - BAB), součást DTI, začalo v roce 2013 aktivně získávat biometrická data z řidičských průkazů po celé zemi. Nejméně 15 států Unie a oblast hlavního města spolupracují s DTI na tom, aby mu byl umožněn přístup k řidičským průkazům. Ve fiskálním roce 2013 bylo do tajné databáze TIDE zařazeno 2 400 fotografií s biometrickými údaji.

BAB nabízí své "unikátní schopnosti v identifikaci podle tváře širokému okruhu zákazníků". Podle uniklých dokumentů její analytici loni vytvořili více než 290 zpráv pro ostatní vládní entity, např. pro CIA, newyorskou policii či elitní speciální jednotky amerických ozbrojených sil.

Pokud to shrneme, tajné dokumenty ukazují, že vláda sestavuje překvapivě detailní soupisy údajů o jedincích, které posbírala ve svých databazích. A přestože některé dokumenty, které The Intercept obdržel, obsahují rozporuplné informace o tom, jaké množství biometrických dat vláda shromažďuje, z té nejpodrobnější zprávy vyplývá, že:

  • Hlavní databáze teroristů zahrnovala více než 860 tisíc biometrických záznamů o 144 tisících osobách.
  • Tato databáze obsahuje více než půl milionu podobenek, přibližně čtvrt milionu otisků prstů a 70 tisíc naskenovaných očních duhovek.
  • Vláda uchovává biometrické údaje o lidech, kteří nebyli identifikováni - TIDE obsahuje 1 800 biometrických záznamů neznámých osob (biometrics of unknown persons - BUP).
  • Během jediného roku vláda rozšířila svoji sbírku "netradičních" biometrických dat, včetně dramatického nárůstu vzorků rukopisů (o 32 %), podpisů (o 52 %), jizev, znamének a tetování (o 70 %) a DNA (90 %).


"Směřujeme do světa Minority Report, kdy spřátelit se s nevhodnou osobou znamená, že vás vláda přidá do databáze a přidá vaši fotku z řidičského průkazu, sken oční duhovky a biometrická data vaší tváře, aby vás mohla tajně sledovat bez vašeho vědomí," říká Hina Shamsi, ředitelka Bezpečnostního projektu Unie amerických občanských práv (American Civil Liberties Union’s National Security Project). "Skutečnost, že tyto informace mohou být využívány úřady od CIA po newyorskou policii, jež nepatří zrovna k velkým ochráncům občanských svobod, nás vede stále blíže ke společnosti s čmuchalskou vládou, která porušuje zákony doma i v zahraničí."

Pokusný králík Pákistán

DTI také využívá informace ze zdrojů CIA, včetně tajné databáze CINEMA, což je zkratka pro CIA Information Needs Management (Řízení informačních potřeb CIA) a tajný program CIA s názvem "Hydra", který využívá "tajně získané informace cizích vlád", aby zvýšil kvality "vybraných populací" v TIDE.

DTI a CIA v roce 2013 společně provozovali "provozní zkoušky" Hydry, jako pokusný králík použili Pákistán. DTI poskytlo CIA seznam 555 pákistánců z databáze TIDE. Poté, co je vložili do Hydry, CIA "ověřila tato jména z pákistánských pasů" a na oplátku poskytla DTI biografické a biometrické údaje.

Vláda, která měla radost z tohoto prvního úspěchu, plánuje rozšířit své tajné operace zaměřené na získávání osobních údajů. "Budoucí aktivity," poznamenává dokument, "budou obsahovat další cílové země." CIA tento program odmítla komentovat.

Zdroj: https://firstlook.org/theintercept/article/2014/08/05/watch-commander/

Překlad: Stan

Redakčně kráceno, mezititulky redakce