Když armáda Novoruska na východě Ukrajiny oznamuje, že bojuje s fašisty a nacionalisty, je to v případě dobrovolnických praporů čistá pravda. O tom se píše ve článku Aleca Luhna publikovaném v americkém vydání Foreign Policy. Autor materiálu se setkal s vedením praporu „Azov“, bojujícího na straně Kyjeva, a došel k závěru, že slova o nacionalistické podstatě jejich názoru nejsou výmyslem.

Korespondent vydání popisuje budovu městské správy v Mariupole, kolem které vlají ukrajinské vlajky. Vedle nich – nacistické symboly, které se používaly v období Třetí říše. Citované vydání Foreign Policy nazývá dobrovolnický prapor Azov „otevřenou neonacistickou formací“. Dobrovolníci z neonacistických uskupení, kteří se minulou zimu účastnili nepokojů na Majdanu v Kyjevě, nyní doplnili řady mnohých dobrovolnických praporů, působících na východě Ukrajiny, mezi jiným i praporu Azov.

Zástupce velitele praporu Azov Oleg Odnoroženko oznámil, že do konfliktu jsou zavlečeni „lidé s evropskou identitou, kteří bojují se sovětskostí“. Ovšem „evropská identita“, ke které směřuje Odnoroženko, je vzdálena základním pojmům evropského a amerického liberalismu, píše autor stati. Vydání také připomíná, že částí emblému Azova je „černé slunce“ – okultní symbol, který používali nacisté.

Autor materiálu uvádí slova Odnoroženka, který vysvětlil, že politická idea jeho praporu je založena na myšlenkách „naciokracie“ – systému správy, vypracovaném ukrajinskými nacionalisty 30. a 40. let 20. století. Vydání připomíná, že nacionalisté, kterými se inspiruje „Azov“, nejen bojovali se sovětskými vojsky, ale byli také odpovědni za masové zabíjení Židů a Poláků.

Zdroj článku zde.