Hackeři ze skupiny zvané CyberBerkut se dostali do vnitřního systému Ministerstva obrany, odkud zveřejnili na svém webu celou řadu dokumentů. Nás zásadně zajímá tento dokument, viz obrázek.



Dokument opatřený zaškrtnutým pořadovým číslem ze 7. srpna a podepsaný šéfem vzdušných sil (Igor Zorin) upozorňuje ukrajinskou armádu, že se má připravit na nepříjemné věci. Nizozemská komise totiž našla v letadle úlomek střely země-vzduch 9M38, která patří PVO-systému Buk nebo Buk M1. Holanďané upozorňují Ukrajince, že tento úlomek s největší pravděpodobností patří typu hlavice 9N314 nebo 9M38 PVO-rakety. Zkrátka, komise má "special relations" s ukrajinskou vládou Porošenka, a dopředu ji varovala, co přijde.

Systém střel M1 byl v SSSR zaveden mezi roky 1970-80, ale v Rusku byl zcela odstraněn a modernizován. Naopak Ukrajina má těchto starých komplexů Buk M1 po pádu Sojuzu asi 70 kusů. Rusové dnes operují pouze se systémy Buk-M1-2 a Buk-M2, které byly zavedeny do výzbroje po rozpadu SSSR v roce 1991. Dokument nepřímo potvrzuje "ukecnutí" hlavního fízla ukrajinské tajné služby SBU. Valentin Nalivajčenko přiznal, že letadlo bylo sestřeleno právě tímto druhem střely, kterou má ve výzbroji pouze ukrajinská armáda.

Psali jsme
Let MH-17 bez konspiračních teorií
Předběžná zpráva o sestřelení letadla linky MH17