„Válku vyhrajeme, ale ne cestou použití síly ve městech, nýbrž cestou efektivních reforem a efektivních změn v zemi,“ prohlásil prezident Porošenko 26. října v rozhlasovém vysílání „1. národního“ programu. Předtím byl zkontrolovat volby v Kramatorsku, kde současně provedl inspekci fortifikačních opevnění. Slova ukrajinského prezidenta je možné chápat pouze tak, že opevnění jsou vystavěna pro zavedení „efektivních reforem“ a ukrajinská armáda je v momentu útoku podivného příměří „zavádí“ na území obou republik.

Už předtím jeho poradce Jurij Lucenko v rozhlasovém programu „Pátý kanál“ prohlásil, že příměří na východě je nezbytné pro výrobu a přípravu zbraní a techniky a také pro získání vojenské a finanční pomoci ze Západu. Lucenko řekl pravdu: Trestné prapory se po odchodu z „kotlů“, obnovení bojeschopnosti brigád, po získání doplňující obrněné techniky a zbraní připravily k rozhodujícímu útoku na Doněck.

Podle informací novoruské armády („Lidové sebeobrany Donbasu“) posilují ozbrojené síly Ukrajiny svá uskupení a čekají na příkaz k útoku. Místní obyvatelstvo je zde prostřednictvím ukrajinských médií otevřeně upozorňováno na nezbytnost opuštění města s údajnou garancí evakuace přes ukrajinská ozbrojená stanoviště.

Podrobnosti speciální operace ukrajinské ministerstvo obrany nesděluje, ale varuje, že bude střílet cíleně, proto civilní obyvatelstvo v městech nesmí zůstat – pouze teroristé, kteří budou zničeni.

Útok na Doněck se očekává každým dnem – v každém případě před volbami v Novorusku, které jsou naplánovány na 2. listopad.

Nejbližší dny se podle všeho stanou bodem zlomu. Novorossijská rozvědka neustále hlásí, že Ukrajina přemísťuje pod Doněck další obrněnou techniku. Podle předběžných údajů jsou k útoku určeny čtyři směry – od měst a obcí Debaľcevo, Pěski, Avdějevka a Volnovacha. Armáda stojí před úkolem obklíčit Doněck, odříznout ho od vnějšího světa a zabrat část města, kterou učiní nepřijatelnou pro život. Jako v Sarajevu nebo syrském Homsu. Klid zbraní pod Doněckem lze objasnit jen šetřením s municí před mohutnou dělostřeleckou přípravou, uvádí vojenský korespondent Komsomolské pravdy Dmitrij Stešin, který situaci sleduje přímo na místě bojových akcí. Igor Strelkov situaci hodnotí takto.

Jednoduše řečeno – Kyjev se rozhodl riskovat – rychle udeřit a znovu uzavřít mír, ale za svých podmínek, protože bez Doněcka či rozděleného linií fronty nemůže být o suverenitě Novoruska ani řeči.

Tato hodnocení potvrzují i zachycené radiové rozhovory. Po masivním dělostřeleckém úderu na pozice novorossijské armády plánují taktické prapory ukrajinské armády průnik do města ze strany Avdějevky a Pěsků, druhé uskupení se pokusí prodrat do Petrovské oblasti, z jihu začne kolona nástup od Volnovachy. Ukrajinští vojáci se také pokusí odříznout Novoazovsk a zablokovat trasu Doněck – Šachťarsk, kvůli čemuž musí udeřit z Debaĺceva. Kromě toho údery ve směru měst Ščastje – Birjukovo a Starognatovka – Uljanovské ukrajinské oddíly plánují dojít k hranici s Ruskou federací, aby ji mohly kontrolovat, tj. 300 km hranice Donbasu – od Krásné Taljevky do Amvrosijevky. Kromě toho plánují rozhodným úderem rozdělit armády Doněcké a Luganské republiky a zabránit jejich společnému postupu.

V daném momentě je na přístupových komunikacích k Doněcku soustředěno kolem deseti kombinovaných taktických praporů, disponujících obrněnou technikou, tanky, majících podporu reaktivních a dělostřeleckých divizí. K hlavnímu městu DLR byly staženy reaktivní systémy různých kalibrů. Na obloze se aktivizovaly drony. Provádí se přeskupení vojsk do pozice pro připravující se útok. Za dobu „příměří“ se kyjevské vládě podařilo „motivovat“ k útoku nejpřipravenější vojáky ministerstva obrany Ukrajiny. Jsou doplněni o radikály, kteří se vyznačují zvláštní chutí zabíjet. Tato „třaskavá směs“ je připravena splnit jakýkoli příkaz. Čekají jen na příkaz.

Podle slov jednoho informátora z Kramatorska plánují ukrajinské síly ze strany kramatorského letiště z taktického raketového systému „Točka U“ a z hory Karačun, čnící vedle Slavjanska, udeřit systémem Uragán, který má délku doletu 120 km (vzdálenost mezi Karačunem a Doněckem činí 100 km). Teď je tato technika plně připravena. Nad Kramatorskem a Slavjanskem stále létají helikoptéry, ve městech je shromážděno množství ukrajinské obrněné techniky. Znatelně se zintenzivnila vojenská cvičení na teritoriu kramatorského povrchového dolu: zdroj tvrdí, že se takto připravují vojska pro útok na Doněck. Vše je připraveno i pro zabrání Slavjanoserbska.

Rozvědka DLR zaznamenala četné pokusy diverzních skupin rozvědčíků nepřítele proniknout na území Doněcka a jeho letiště.

První etapa plánované operace už začala. Vojáci se pokoušejí blokovat komunikace vedoucí k Doněcku s cílem město plně odříznout od zásobování. Novorossijci zatím těmto snahám úspěšně čelí, vyhrávají lokální boje a udržují si kontrolu nad těmi úseky teritoria republiky a vjezdy do města, které zabezpečují dodávku humanitární pomoci.

Ukrajinské ministerstvo obrany v těchto dnech oznámilo, že „operace osvobození Doněcka a Luganska může zabrat dobu od dvou týdnů do několika měsíců.“

Nyní v Doněcku žije více než 400 000 obyvatel; mnozí uprchlíci totiž uvěřili, že nastalo příměří, a vrátili se do města. To znamená, že v případě útoku na Doněck budou pod palbou především oni. I nyní, v době tzv. klidu zbraní, zde ovšem umírají každodenně desítky obyvatel.

A ještě jedna poznámka k vojensko-politické situaci, která kolem Novorossije vzniká: poradcem prezidenta Porošenka je bývalý gruzínský prezident Saakašvili, který se v srpnu r. 2008 pokoušel za podpory svých amerických přívrženců vtrhnout na území republiky Jižní Osetie, aby ji násilně připojil ke Gruzii. Zabránila mu v tom ruská armáda, která agresi odrazila. To, co se Saakašvilimu, hnanému maniakální nenávistí k všemu ruskému, nepodařilo tehdy, se pokouší uskutečnit rukama hlavního velitele ukrajinské armády na teritoriu Novorossije.

Sám Porošenko ovšem oficiálně oznamuje, že ani on, ani velení ukrajinské armády nedalo příkaz střílet po městech a vesnicích. Totéž vyjadřuje i ministr obrany. Z toho lze vyvodit, že ostřelování měst a obcí na Donbasu provádějí nezákonná ozbrojená uskupení (NVU). Podle norem platného mezinárodního práva mají být odzbrojena nebo zničena.

Otázka o nezbytnosti ukončení aktivit NVU, která se nepodřizují příkazům Kyjeva, musí být řešena na úrovni OSN. „Je nezbytné obrátit se na OSN s návrhem zavázat ukrajinskou vládu v termínu jednoho týdne odzbrojit NVU. Jestliže k tomu nedojde, Rusko má právo poslat do míst, ze kterých se ostřelují města a vesnice, Iskandery (operačně-taktické rakety, pozn. překl.),“ oznámil v programu Speciální korespondent na ruském „Prvním kanále“ generálmajor letectva a hrdina SSSR Alexandr Ruckoj.

Ukrajina uvízla nad propastí. Svou snahou utopit Donbas v krvi vede kyjevský režim svou armádu k opětovné porážce a zemi – k definitivnímu rozpadu.

Doněčané a Lugančané, kteří hájí svou svobodnou volbu, jsou připraveni bránit svou Novorossiji do konce. Vědí, že ve státě, v němž zraje fašismus, pro ně není budoucnosti.

Zdroj zde. Překlad: Alena Mikulášková