Sledujeme průběžně všechny důležité zprávy o sestřeleném letadle na lince MH17, viz klíčové slovo "let mh17". Ruská vláda udělala pouze základní tiskovku s gen. Kartopolovem. Klíčové nálezy jsou zde.


Ruská vláda se už k sestřelu nevyjádřila a čekala na odpovědi, které zaslala ukrajinské straně, zejména ohledně činnosti SU-25 a naváděcích radiolokátorů PLO. Dodnes je nedostala. Po falešných obviněních různých stran navzájem nakonec vyšla předběžná zpráva holandské vyšetřovací komise, které se podařilo říci, že letadlo bylo sestřeleno.

Za neoficiální ruskou zprávu lze považovat toto: Analysis of the reasons for the crash of flight MH17, autor Ivan A. Andrievskii. Vydáno v Moskvě 27. 9. 2014. Závěry této zprávy graficky ukazuje toto video.


Závěr, viz rekonstrukce sestřelu od 2:00 na videu. Letadlo sestřelila jedna ze 4 stíhaček Su-25 z 299. letky Ukrajinských vzdušných sil. Stíhačky vystartovaly z letiště Kulbakino, přiblížily se bez ohlášení k letadlu, čelními průstřely zabily piloty v kabině a raketou vzduch-vzduch odpálily jedno z křídel letadla. Následovala okamžitá dekomprese kabiny a rozpad letadla na poměrně velké části. To je prozatím také hlavní argument proti sestřelu raketou BUK, která by letadlo pravděpodobně téměř roztrhala na kusy, pokud by vybuchla ve velké blízkosti. Poslední část tragédie ukazuje následující rekonstrukce ukazující současný stav (ne)vyšetřování na místě.

::::

Svědectví obyvatel jsou otřesná, protože mrtvé děti jim padaly přímo do zahrad. Závěr? Už je na čase, aby holandská komise konečně řekla, jak bylo letadlo sestřeleno.