Začněme tím kladným jménem, viz klíčové slovo "Jon Stewart". Tento nejznámější komentátor cyklu "Daily Show" oznámil, končí téměř denní hostování v tomto satirickém a publicistickém pořadu. Liberál a občanský aktivista Stewart přebral tento pořad po Craigovi Kilbornovi v roce 1999. Jeho ironické "fake news" mají mnohem větší procento důvěry než zavedené novinářské stanice.


Celkem 15 let diváci sledovali jeho nemilosrdnou kritiku americké politiky, ovšem s klasickými klišé: zlí Rusové, dobří Izraelci a zbytek světa podle amerického mustru. V každém případě patřila Stewartova show mezi to nejlepší, co mohla světu americká média nabídnout. Smutná bude jistě CNN a Fox News. Tento politický satirik a komik se stal v posledních letech nemilosrdným kritikem všech ideologických lží a mediálních nesmyslů, které produkují tyto kanály placené jedním procentem pro oblbování zbylých 99 procent americké a světové populace. Program Daily Show bude mít problémy, protože další velká hvězda tohoto u nás neznámého typu politické satiry, Stephen Colbert, před nedávnem odešel dělat komentátora do jiné prestižní Late Show na CBS.


W: Tak to jsem vyřízený, že? O: Vůbec ne. Kdybych nelhal, nic bych neudělal.

Obrázek ukazuje jinou hvězdu jménem Brian Williams. Byl hlavním redaktorem televize NBC pro zpravodajský kanál "Nightly News" a lhal, jako když tiskne. Nyní byl z televize suspendován bez nároku na mzdu po dobu 6 měsíců. Jeho problém byl, že nelhal jako Bushova či Obamova vláda, ale o své vlastní újmě a pro vlastní zisk. Přidali jsme Stewartovo video v Daily show, kde vysvětluje Williamsovo lhaní o válce v Iráku jako syndrom americké žurnalistiky posledních let.


Nyní se ukazuje, že Williams lhal asi o všem důležitém: o válce v Iráku 2003, o hurikánu Katrina v New Orleansu 2005, o válce v Jižním Libanonu mezi Hizballáhem a Izraelem v roce 2006. Doufejme, že podobný formát nebude US-médiím chybět dlouho a že se Williams na vedoucí zpravodajskou funkci brzy vrátí. Někoho tak schopného, prorežimního, výkonného a prolhaného by musela zdejší a světová média dlouho hledat.