Ruská ekonomika je ve velmi obtížné situaci. Bude i nadále vyvážet hodně ropy a není žádný důvod se domnívat, že se to brzo změní například na vývoz benzinu a dalších ropných produktů. Průmysl je vážně závislý na dovozu, zejména na dovozu strojů a technologických zařízení z EU. Ani toto se se hned tak nezmění a evropské sankce tady mají svůj dopad, proto také poškozují obě strany.

Situace dnes je však zcela odlišná od toho, co Rusové zažili před 15 lety, kolem roku 2000. Úroveň průmyslové výroby se zvýšila o 65 % a dosáhla téměř na sovětské ukazatele. V zemědělství se vývoj posunul natolik, že otázka potravinové soběstačnosti je uzavřena. Ruský potravinářský komplex potřebuje podle zdejších šéfů ještě 2-3 roky embarga a začne aktivně vyvážet. Všude je viditelný pokrok, protože se otočily investice směrem do domácí ekonomiky. Věnovali jsme se tomu detailně v článku Švýcarsko, pád eura a mýty o Rusku. Lepší představu i detailnější přehled o ruském společenském technologickém pokroku najdete na stránkách ruxpert.ru Klidně to vezměte jako nepřátelskou propagandu. Je to ruský informační zdroj na vyvracení mýtů Západu. Bohužel, není to jen munice do předních linií informační války. Jde o prověřená fakta na různá témata týkající se Ruska. Bankovní korporátky na Wall Streetu to už dávno pochopily a začaly to, co umí nejlépe: měnovou válku.

Mechanismus měnové války

Jak se taková válka dělá a proč se blíží konec petrodolaru? Podívejte se na dlouhý rozhovor pána jménem Alastair Crooke pro turecký list Taday Zaman. Crooke je ředitel a zakladatel Centra pro konflikty na Blízkém východě (Conflicts Forum) v Bejrútu. Předtím byl poradcem ministra zahraničí EU Javiera Solany pro Blízký východ. Válku Wall Streetu zase popisuje kniha Treasury's War (Juan Zarate). Prostě jde o takovou malou neutronovou finanční bombu. Když má být izolována a finančně zničena nějaká země, americké ministerstvo financí (US Treasury) vydá tzv. "šarlatový dopis" (scarlet letter), kterým se zahájí hon na čarodějnice. Ta či ona země a příslušné banky jsou označeny za podporovatele terorismu, nebo jsou obviněny z praní špinavých peněz. Vybrané instituce a státy se izolují od přísunu bankovní likvidity, a tím se ochromí jejich finanční a hospodářský systém.

Až do dneška to fungovalo skvěle. Vladimír Putin odpověděl na otázku novinářky k tématu, že pokles hodnoty ruského rublu je zřejmě vyvolán především vnějšími faktory, viz Bloomberg Business 18. prosince 2014. Je to výsledek soustředného tlaku politiky Spojených států zacíleného na destabilizaci a devastaci Ruska. Svévolná manipulace světových cen surové ropy má za následek destabilizaci cen všech energií. A má to celosvětový hospodářský dopad. Producenti energií jsou vystavení tlaku na devalvaci svých měn.

Jak se vede finanční válka proti Rusku

Snahou USA je vmanipulovat Kreml do utrácení zdrojů Ruska a fiskálních rezerv v boji proti znehodnocování ruského rublu. Rusko už vyčerpalo loni v rámci intervencí na podporu domácí měny 76,1 miliardy dolarů (1,8 bilionu korun) a 5,4 miliardy eur (přes 150 miliard korun). Na zmiňované tiskové konferenci prezident Putin uvedl, že centrální banka nemá v úmyslu spálit rezervy nesmyslně. Ruská vláda a ruská centrální banka by neměla rozdávat zlaté a devizové rezervy nebo je spálit na trhu, ale poskytovat úvěrové zdroje.

Kreml se rozhodl už dříve, a strategicky správně, investovat doma a do lidského kapitálu. Nesnaží se bezhlavě zastavit pád hodnoty rublu. Národní rezervní fondy budou použity na diverzifikaci národního hospodářství a posílení sociálního a veřejného sektoru. Navzdory ekonomické válce proti Rusku rostou platy učitelů ve školách, profesorů ve vyšších patrech vzdělávacích institucí, lékařů v nemocnicích a klinikách. To nejdůležitější pro rozvoj Ruska je lidský kapitál, a proto ta trvalá snaha o růst platů v této sféře. Poslední statistická data jsou z října 2014 (31 tis. rublů). Až do této doby platy rostly nepřetržitě od roku 2012 (26 tis. rublů). A nyní se my, vysokoškolští učitelé, podívejme na vaše vlastní platy v zemích zářného kapitalismu. Učit v Rusku je asi pořád prodělek, ale tam už vládne jiná politika.

Pád Ruska by byl pádem rublového sojuzu

Rublová inflační krize představuje nebezpečí pro devět okolních zemí, které jsou závislé na finančních tocích z Ruska. List The Guardian píše, že měnová krize v Rusku trvající po celý rok 2015 má potenciál vyvolat pokles o 10 % a více v zemích, kde převody peněz z Ruska tvoří významný podíl na HDP. Nejzranitelnější země jsou Kyrgyzstán, Tádžikistán a Uzbekistán. Oslabení rublu devalvovalo nejen peníze, které migranti posílají domů, ale také utvrzuje migranty v odhodlání opustit Rusko.

Podle statistiky Světové banky se odhaduje, že v roce 2015 může devět okolních zemí ztratit více než 10 miliard dolarů kvůli slabosti ruského rublu. Spousta zdejších rodáků vzala práci v Rusku a posílají domů pár set dolarů měsíčně. Momentálně se jim daří vydělat dvakrát méně. Často si začínají myslet, že nemá moc smysl v Rusku zůstat: "V případě, že pokles cen ropy a rublu bude pokračovat, budou se migranti vracet domů," - řekl Daniel Kislov, šéf zpravodajského portálu fergana.ru. Ve skutečnosti Rusko zachránilo Uzbekistán a Tádžikistán před revolucí typu ukrajinského Majdanu. Pokud se všichni tito lidé se vrátí, může to způsobit sociální výbuch, ne hned, ale za rok či dva, možná za pět.

Za redakci můžeme dodat, že tito zahraniční dělníci nebudou vinit ze své těžké situace Rusko. Mají v dobré paměti předešlé roky růstu svých příjmů a většina i chápe momentální důvody poklesu dané vinou studené války. Jisté je, že tito lidé po své osobní zkušenosti přátelství k USA a EU doma propagovat nebudou.

Pokles rublu a krize Hospodářské unie

Euroasijská celní unie, předchůdce Euroasijské unie, byla založená v roce 2010. Má za cíl odstranit překážky obchodu a zajistit harmonizaci sazeb mezi svými budoucími členy. Účelem euroasijského projektu Hospodářské unie je vytvořit postsovětský hospodářský blok zahrnující Arménii, Bělorusko, Kazachstán, Kyrgyzstán a Rusko. Kreml si od toho sliboval obnovení vlivu na svém "dvorku". Současně to měla být protiváha k EU, která se připojila k blokační politice USA.

Znehodnocení rublu zdražilo vývoz z Kazachstánu a Běloruska na klíčový ruský trh. Naopak levnější ruské zboží se díky levnému rublu stane pro tyto země vážnou konkurencí. Sankce z EU zemí zavedené od března (1. kolo), způsobily obchodní spory mezi Běloruskem a Ruskem. Navzdory politickému spojenectví mezi Minskem a Moskvou zakázalo Rusko v listopadu dovoz masa ze sousední země. V prosinci 2014 se Lukašenko se snažil zabránit devalvaci běloruského rublu. Nařídil vládě, aby převedla obchod s Ruskem na dolary nebo eura. Běloruský rubl v roce 2014 ztratil 13 % své hodnoty vůči americkému dolaru.

Financování rozpočtu Kazachstánu, stejně jako Ruska, je z velké míry závislé na ropě. Sankce proti Rusku mají negativní vliv i na Kazachstán. Prognóza MMF konstatuje, že hospodářský růst Kazachstánu se v roce 2014 snížil ze 6 na 4,6 % HDP. Kazachstán na to reaguje a snaží se o posílení vztahů se západní Evropou. EU je pro Kazachstán největším obchodním partnerem. Astana podepsala v říjnu (2014) rozšíření dohody o partnerství a spolupráci - dohodu podobnou té podepsané Ukrajinou v září. Kazachstán dlouhodobě posiluje vazby se sousední Čínou. V roce 2013 byly podepsány dohody o plynu a ropě za 30 miliard dolarů. A k tomu samozřejmě i čínské investice do infrastruktury těžby a zpracování.

Členství v euroasijské Unii zahrnuje zavedení nových cel na čínské výrobky, které účinně přiškrtí zpětné obchodní vývozy. V Kyrgyzstánu z toho nejsou nadšeni. Členství v Euroasijské unii bude omezovat obchodní ekonomiku, která je do značné míry závislá na lukrativním reexportu čínského zboží do ostatních států bývalého Sovětského svazu.

Bude EU stejným hlupákem jako nyní?

Všechny tyto změny ukazují na měnovou válku, kterou vede Wall Street proti Rusku. Bankstery zděsil fakt, že ropa se začne obchodovat možná až z 20 % v jiných měnách, než je dolar. A uvidět v bance zlatý rubl nebo zlatý čínský juan, z toho by už asi dostali infarkt. Dolary by měly hodnotu potištěného papíru. Jenže světový vývoj se nezastavil a na ruském příkladě je to vidět. Klíčová je role EU v této krizi. Rusko ji překoná, to je velmi pravděpodobné. A pokud se tak stane, USA definitivně skončí s rolí hospodářského a finančního četníka světa. Je Evropská unie opravdu tak hloupá, že chce skončit jako vazal USA? To chce donekonečna podporovat zoufalou politiku USA směřující k finančnímu rozvratu zemí? A chce pořád nést přímou odpovědnost za vznik lokálních válek jako na Ukrajině a jinde?