Přinášíme zajímavý rozhovor s Pablo Iglesiasem, předsedou strany Podemos. Tento politolog je nyní na návštěvě v USA a dal zcela pochopitelně první důležité interview nezávislé stanici Democracy Now! Zpovídala jej Anna Goodmanová.

K této straně jsme už leccos psali, viz klíčová slova. Připomínáme hlavně fakt, že tato dnes již pravděpodobně vítězná strana v příštích volbách vznikla z hnutí Indignados, které organizovalo například protesty proti vyhánění zadlužených rodin s dětmi z bytů na ulici. Iglesias popsal vznik strany jako výsledek katastrofální ekonomické politiky ve Španělsku v posledních letech. Doufá, že Podemos bude stejně jako Syriza v Řecku nástrojem zásadním společenských změn ve společnosti. Z rozhovoru je pro naše poměry klíčová především ta část, kde popisuje původní organizaci Indignados, z níž vznikla strana Podemos. Pobouření občané začali po vyhánění zadlužených rodin aktivně politicky jednat. Založili po celém Španělsku síť celkem 1200 aktivních buněk či společenství (agrupación), z nichž vznikla nynější strana.

Dalším klíčovým rozhodnutím bylo opustit stará ideologická klišé o pravici a levici a začít se starat o lidi. Iglesias se sám hlásí k levici, ale celá strana je posunuta směrem do politického středu. Klíčový je program obrany demokracie s důrazem na fungující síť sociálních služeb, veřejného vzdělání a důraz na skutečnou suverenitu země. To byla ve Španělsku doména pravice, až do totálního zadlužení a výprodeje státního majetku. Země se potýká se třemi základními problémy: sociální nerovností, nezaměstnaností a dluhem. Umořování dluhu skrze program škrtů přivedlo zemi na pokraj cesty ke zhroucení společnosti, jako to dopadlo v Řecku. Proto Podemos bojuje o politickou moc, aby mohl zdejší poměry změnit stejně, jako to nyní začalo Řecko.