Shrňme fakta. Evropská centrální banka ve středu půjčila Řecku jen 400 milionů euro tzv. nouzové likvidity (ELA) fondů místo 900 miliónů euro, které vláda žádala. Stát je v krachu a jde pouze o to, aby Řekové mohli vybírat peníze z bankomatů. O tom jsme psali v předešlém článku Hysterie kolem bankrotu Řecka. ECB a hlavně věřitelská Trojka začala vydírat následujícím způsobem. ECB prohlásila, že na další krátkodobý dluh nedá pojištění.

Jen pro srovnání. Na ukrajinskou juntu do Kyjeva se půjčka od MMF za cca 17 miliard dolarů na válku okamžitě našla. Pro EU stát, který potřebuje peníze pouze pro zachování živobytí svých občanů, už nikoliv. Je dobré si to pamatovat. ECB řeklo, že nedělá překlenovací financování dluhů. K tomu viz článek Bankovní Trojka: Moc bez kontroly (TV Arte). Občané pochopili, že Titanik jde ke dnu a vybírají peníze ze svých vkladů o sto šest. Jen ve středu 18. 3. občané vybrali z bank kolem 300-400 miliónů euro.

Ve stejný den Tsiprasova vláda schválila návrh zákona humanitární pomoci, na který dala 200 miliónů euro. Jde tedy o jeden den bankovních operací v Řecku, ale mnoha rodinám pomůže zachránit holý život. Návrh zákona poskytuje zdarma elektřinu a potravinové lístky rodinám v krajní chudobě. ECB a věřitelé donutili vládu, aby tento program omezila z původně zcela nedostatečného podílu 1,8 miliard euro. Německý bulvární plátek Bild prohlásil, že humanitární zákona byl "vyhlášením války". Momentem totálního ponížení pro Varoufakise byla Jauchova show v inscenaci zmíněného Bildu, která měla za úkol ponížit současnou řeckou vládu.


EU a ECB chce, aby vyhladovělí a zbídačení Řekové vládu Syrizy svrhli a vrátili se pod finanční fašismus Trojky. Ta chce jednoduše stát zabavit pro své účely, hlavně turistické ostrovy a ložiska plynu ve Středozemním moři.

Vláda, která na rozdíl od bývalých řeckých zkorumpovaných EU-zločinců bankrot nezpůsobila, čelí riziku prázdných bankomatů. Nezbylo, než jít s prosíkem do ECB stejně, jako šel Varoufakis do německého středostavovského TV-bulváru. Vicepremiér Giannis Dragasakis k tomu řekl: "Země čelí problémům s likviditou a potřebuje spolupráci evropských partnerů na pokrytí svých závazků. Nedostali jsme jedinou úvěrovou pomoc od srpna 2014, a přitom jsme spláceli všechny své závazky." Přitom řecká vláda už oficiálně řekla, že vzhledem k výši dluhu a nově zvednutým úrokům už ani teoreticky není možné splácet přijaté závazky. Lichva je holt lichva.

Hlavní lichvář za EK řekl, že Řecko pomoc nedostane a musí přesně splácet své závazky v rámci věřitelů sdružených ve skupině Eurogroup. K tzv. Junckergate, tedy k Junckerovým legálním zlodějnám s daňovými úlevami viz náš článek Juncker kryl legální zlodějny v řádu stamiliard. To je dnešní Evropa v kostce.