Milicionář DNR s volacím znakem "Indus" hovořil o vojenské situaci v obci Širokino. V této oblasti začal nový typ vedení války, pomocí tanku ze zahraniční produkce. Na videu voják vypráví o setkání s nepřátelským tankem nové generace.


S novou zbraní je tu i nová taktika vedení boje. Z osobního kontaktu opolčenci vypozorovali následující:

  • nová technologie pravděpodobně ze zahraničí, která nebyla dříve použita
  • vidí cíl a střílí i ve vzdálenosti pěti kilometrů a velmi rychle vyhodnocuje a nabírá nové cíle
  • při pokusu o zničení výstřelem ze suterénu (sklepa) ruční zbraní tank do 1 minuty zareagoval na útok, vyhodnotil směr, zaměřil propočtem cíl a výstřelem zničil 1. patro budovy.

Prototyp je palebně velmi silný, tichý a velmi rychlý. Jeho objev na tomto úseku fronty vyvolal mimořádný zájem.

Bojový králík z kouzelného klobouku NATO

Z popsané siluety a internetové obrázkové galerie jde zřejmě o jeden z nejmodernějších tanků současnosti, K2 Black Panther. Je to druhá generace jihokorejských tanků. Vývoj už stál přes 230 milionů dolarů. Zadání, že musí být jen z domácích dílů, se zatím nesplnilo. Nakonec se na vývoji podílel i francouzský Giat a německý Diehl. Technické problémy s pohonným systémem vedly k výraznému zdržení celého programu. Prvních sto tanků bylo vybaveno originálním německým MTU pocházejícím z tanků Leopard 2. Jihokorejská armáda dostala první kusy v roce 2014.


Nasazení stroje, který je na světovém žebříčku TOP10 tanků do 6. místa, asi nebude náhodné. Cena je o 1/3 vyšší než u amerického veterána z íránského tažení. Toto není 10 let používaný a konstrukčně zastaralý stroj. Aby toto monstrum efektivně fungovalo na bojišti, tak potřebuje začlenění do elektronického systému řízení boje, tzv. C4ISTAR.

C4ISTAR je moderní kombinovaný systém Command (velení), Control (řízení), Communication (komunikace), Computer (datové terminály/zpracování dat), Intelligence (vojenské zpravodajství), Surveillance (pozorování/sledování), Target Acquisition (akvizice cílů), Reconnaissance (průzkum). Vojáci mají zkratky rádi, proto ten podrobný překlad.

K čemu je mimo jiné válka na Ukrajině

Válka je velká příležitost k výdělku a hnací motor technologického pokroku. Čas hrdinů s ručním granátem, vrhajících se mezi pásy tanku, už nenávratně minul. Je tu vývojový skok a příležitost pro nové firmy, jako je například globálně působící Sagem, Safran high-tech společnost. Tato firma se drží na vedoucích pozicích v optronice a avionice. Sagem je č.1 v Evropě a č.3 ve světě pro inerciální navigační systémy (INS), používané v leteckých, pozemních a námořních aplikacích. Je také světová jednička v oblasti řízení letu vrtulníků a je evropským lídrem v optronických a taktických UAV systémech.

Přeloženo do srozumitelné češtiny. Firma se svou širokou součástkovou základnou nechá rozmístit na bojiště sledovací prostředky a zajistí jejich spojení, např. přes spojovací družice na velitelské pracoviště. Počítače a monitory zobrazí virtuální bojiště, vojáci klikají na cíle. Když to znáš, je to hračka, a to doslova. Obraz boje na monitoru je trošku jiný, než realita rozmlácených paneláků a roztrhaných těl. Ale to už operátory netrápí.

Česká armáda chce také svoje nové vybavení. Má se vytvořit jeden integrovaný systém vojenského zpravodajství, sledování, průzkumu, zaměřování a ničení cílů. Navíc zcela propojitelný s dalšími jednotkami v rámci NATO. Jak bude vypadat moderní bojiště, to máte na tomto videu.


Česká armáda má také svého partnera pro zavedení systému C4ISTAR. Je to společnost PRAMACOM-HT. S projektem Projekt xPAN (x Personal Area Network) nechce zůstat pozadu. Z iniciativy české armády se vývoj zaměřil na výzbroj vojáka a na řízení malé jednotky.



Hlavní pozornost se soustřeďuje na senzorické jednotky jednotlivce a malých jednotek a na ně navazujících prostředků velení, řízení a komunikace. Cílem je vytvořit modulární systém, který vojákovi poskytne možnost stát se součástí digitalizovaného bojiště. První práce na projektu xPAN byly zahájeny v roce 1995. Během následujících deseti let se podařilo vytvořit ucelený systém velení a průzkumu (C4IRSTA) jednotlivce a malých jednotek, který je kompatibilní s obdobnými systémy armád NATO.

Nejsme na tom špatně, držíme se ve světové špičce. Pohledem na propagační video, to jest na první dojem, se to zdá dobré a jsou to špičkové technologie. Prostě klik, a zabití je hotovo. Jenže technika válku nevyhrává, proto připomeneme z úvodu rozbor vojáka DNR. Setkání se západní technikou mu zkomplikovalo život, ale to je asi všechno. První setkání s novým tankem NATO vzbudilo respekt, na bojišti se síla počítá. Ale vyhrávají lidé.

Zabíjíš, zabíjíme... v cizí zemi, a civily k tomu

Proti zkušenou rukou řízené hromadě kompozitu a strojové inteligenci programů, hromadě sledovacích čidel, stojí kolem Širokina a jinde jen klasicky vyzbrojené jednotky hlavně domobrany, s převážně ukořistěnou výzbrojí ze 70. let. Ale dneska už jsou to zkušení vojáci. A právě samostatnost v rozhodování, dobrá znalost místa a velká bojová zkušenost rozhodne. Asi brzo uvidíme na videu velké hromady kompozitu s jednou dírou uprostřed. A když jedna díra stačit nebude, tak salva z raketometu udělá těch děr o něco víc. A tento tank elektronicky oslepne po přímých zásazích velmi brzy, i když v něm posádka přežije, a z bojiště sama odjede.

Tato technologie válku nerozhodne, jen prodlouží utrpení civilistů a vytvoří delší seznam mrtvých. Válečný testovací polygon přijde janičářskou juntu hodně draho. A USA a EU nespíš také. Dluhy za zabíjení vlastních lidí separatistické okresy DLR a LLR platit nebudou, a od EU se Ukrajinci velké pomoci pro obyvatele nedočkají. Půjčky na vraždění ve válce proti vlastním občanům jsou zločinem a Mezinárodní měnový fond je podle svých pravidel poskytovat nesmí.

Pro srovnání. Na záchranu Řecka už EU nechce dát vůbec nic. Viz poslední článek Co dělá EU naším jménem v Řecku. Řecko je pořád státem EU a tuto zemí zná důvěrně ze svých dovolených velmi mnoho Evropanů. Kritickou situaci v členské zemi EU srovnejme s eskalací války na Ukrajině, kam začala tajně proudit nová generace vojenské techniky za milióny až stamilióny eur. Máme několik vtíravých otázek.

  • Tak vypadá tzv. "nesmrtící pomoc" kyjevské juntě?
  • A co stane, když Rusové na druhé straně nasadí podobnou výzbroj, což zatím neudělali?
  • Kdopak to všechno platí? Půjčí EU finance z členských zemí na pokračování občanské války na Ukrajině?
  • Jaký na tom máme my, občané EU, vlastně zájem?
  • Kdo a proč chce rozpoutat další, vyšší kolo smrtící války na Ukrajině?


Zdroj: Černý panter – korejský supertank
Čeští vojáci dostanou nové oči a uši, na bojišti jim nic neunikne
Battlespace c41 Star technologies
Xpan-PRAMACOM-HT spol. s r.o.

Psali jsme:
Náš člověk nikoliv v Havaně, ale v Mariupolu
K čemu došli reportéři New York Times na Ukrajině
Obama hlásal ve West Pointu pragmatismus
Typ dnešní "čtvrté války" vedené USA a Západem