Věta o tom, že kapitalisté si sami kopou hrob, se nyní naplňuje ve Španělsku. Mezinárodní banksteři plánovali ze Španělska druhé Řecko a současná pravicová vláda Mariana Rajoye (Lidová strana) jim v tom vydatně pomáhá, včetně aktivního postupu proti opozici a zavádění prvků "boje proti terorismu" proti vlastním občanům. Banky vyhazovaly z bytů přes automatizované formuláře kolem 100 zadlužených rodin denně a byty propadaly zkáze jako nevyužité prostory. Nezaměstnanost stoupla na 24 % a země jde ekonomicky kytek.

Socialisté v (PSOE) zde 40 let vládnou s lidovci v oposmlouvě, stejně jako u nás, a k chudým se chovali úplně stejně jako socani u nás. Prostě se na ně vykašlali a nechali se koupit EU-bankami a korporacemi. Jejich korupce byla o to snadnější, že ohromnou zadluženost sami způsobili nesmyslnou politikou a špatně vynaloženými dotacemi z EU. Tyto dotace a následná korupce nyní způsobují obcím stejné problémy, jako akvaparky našich předlužených obcí a sportovní haly našich měst.

Jenže na rozdíl od nás se slušní lidé zastali rodin vyhozených z bytů a bojovali za ně přímo u bank, demonstracemi a blokádou bankovních poboček. Na úrovni základní lidské solidarity vznikla nejprve síť aktivistických buněk, v nich vznikli noví političtí vůdci a ti formulovali novou politiku. A ta nyní vyhrála i mocensky.

Výsledky komunálních voleb

Volilo se v tuto neděli (24. 5. 2015) do celkem 8,100 obecních zastupitelstev a do 13 ze 17 krajských zastupitelstev. Výsledky se dají číst dvěma způsoby. PP a PSOE udělaly dohromady celkem 52 % (oproti 65 % v roce 2011). Tím by se dalo říci, že jejich debakl nebyl vzhledem ke katastrofální ekonomické situaci Španělska a celonárodním demonstracím tak velký. Naše korporátky poženou propagandu jistě tímto kýženým směrem.

Jenže ve skutečnosti se zhroutil systém obou zkorumpovaných oposmluvních stran a na konci roku 2015 čekají tuto zemi celostátní volby. A to je jiné kafe. Korupční pravice a levice ztratila kontrolu v 8 ze 13 regionů, včetně hlavního města Madridu a velkých měst, jako je např. Valencie. Co je klíčové například v Madridu. Na radnici typu pražské oposmluvní korupční kliky dostalo PP 21 ze 57 mandátů, PSOE mělo jen 9 mandátů. Zbytek, tj. asi 20 křesel, dostaly levicové skupiny sdružené v uskupení Ahora Madrid, což je uskupení podobné typu "Democracy Now!". V tomto spolku pochopitelně kraluje Podemos, který má našlápnuto k volebnímu vítězství na konci roku 2015. To znamená, že i při případných koaličních jednáních o složení radnic velkých měst je nyní minimálně kontrolní balík moci plně v rukou opozice.

Vzestupu strany Podemos a situaci ve Španělsku jsme se průběžně věnovali minimálně jeden rok. Tady je přehled nejdůležitějších článků o strategii, která vedla k vítězství skutečné levice, která se pochopitelně zcela oddělila finančně, mocensky, ideologicky a politicky od zkorumpované socialistické strany. První velké volby ukázaly, že se to nové levici vyplatilo, stejně jako v Řecku. Nyní je na řadě Itálie.

Alternativní politické strany v EU
Partaje socialistů ve Francii a ve Španělsku zkolabovaly
Jak se dělá demokratická revoluce
Ve Španělsku proběhly největší celonárodní demonstrace tohoto desetiletí
Bez alternativní ekonomiky by ve Španělsku už dávno byla revoluce
Španělská bankovní realita
Po projevu španělského premiéra vypukly nepokoje
Skončí španělský premiér Mariano Rajoy stejně jako Nečas?