V roce 2011 se vyjádřil tehdejší polský premiér Donald Tusk, že se jeho země chce zbavit energetické závislosti na Rusku. Proto je potřeba investovat do těžby břidlicového plynu. A dnes přichází zpráva, že z Polska odchází energetický koncern Conoco Phillips a přenechává pole polským státním energetickým firmám. Conoco je nespokojeno s ekonomickými výsledky při těžbě břidlicového plynu frakováním. Ještě před ním investovaly v Polsku Chevron, Exxon Mobil, Total a Marathon Oil. Samotné Conoco investovalo v polsku 220 milionů dolarů. Polský šéf firmy Conoco Phillips Tim Wallace prohlásil: „Rozumíme zklamání, které vyvolalo tak těžké rozhodnutí… Bohužel jsme nenašli takové zásoby plynu, jejichž těžba by se vyplatila“.

Proč dobýt Ukrajinu

Na začátek se podívejte na naši redakční analýzu České podniky a Soros se chystají dobývat Ukrajinu. Soros vysvětluje, proč jeho kapitálové společnosti musí vydrancovat Ukrajinu. Tento kapitalismus sarančat má EU zaplatit jak vojensky, tak i politickým a ekonomickým pojištěním equity-firem bohatnoucích na akciích z frakování. Celý frakovací průmysl se nyní soustřeďuje na Ukrajinu, kde jsou nejenom velké zásoby břidlicového plynu, ale i vyhladovělá a superlevná pracovní síla. Tam se těžba americkým koncernům může vyplatit. Poláci si tak mohou přát, aby se v případě, že dojde ke zvýšení ceny ropy, koncerny na polské území vrátily. Zisky koncernů až na prvním místě, zvláště po podpisu smlouvy TTIP. Čisté vody mají Poláci zřejmě nadbytek. Čím si mezitím budou topit Poláci, například v nadcházející zimě, hlavní spojenci USA v připravované válce proti Rusku? A čím my? Vinou lhaní politiků jsme se těšili na vytápění tzv. "levnou elektřinou" z Temelína. Lhaní prasklo a my jsme byli nuceni investovat a přejít na plyn. Dnes čekáme na odpověď, odkud přijde plyn do našich domovů příští zimu.

Na závěr připomeňme poslední divadlo zvané "G7". Po G7 připravují evropští politici urychlení podepsání smlouvy TTIP. To jsou ony západní hodnoty, o které Angele Merkelové jde. Ač média komentovala setkání G7 jako setkání největších ekonomik světa a jako velký úspěch Angely Merkelové v otázce řešení klimatických změn, bez zemí BRICS se problémy planety řešit nedají. A klimatické už vůbec ne. Děti si stavějí bábovičky pouze na pískovišti, nebo pro média. Život vypadá jinak a přinese účet.