Kam s tolika penězi, které jim spadly tak snadno do klína? To je velkou starostí mnoha investičních bankéřů. Co je doma, se počítá. Koupě farmy nebo statku s polnostmi ve Švýcarsku nebo v Rakousku je dobrým nápadem v rámci řízení rizik a rozložení portfolia.

Nyní však Alexander Dibelius, bývalý šéf banky Goldman Sachs pro Německo a nejbližší poradce Angely Merkelové, tvrdě narazil v Rakousku. Zatoužil po idylických alpských pastvinách v Tyrolsku. Avšak místní úřady s ním, známost neznámost, pěkně vyběhly. Prodej byl zablokován. Pastviny bez krav? Sedlákům zbyl zdravý rozum, na rozdíl od politiků a bankéřů. Proto nic takového nepřipustí. O události referuje deník Tiroler Zeitung zde.

Dibelius se zřejmě domnívá, že triky, které uplatňoval u společnosti Goldman Sachs, lze uplatnit i v reálné ekonomice. Tento chytrák si založil ještě s jedním párem kapitálovou společnost Aschauer Alpe KG za účelem podnikání v zemědělství a lesnictví. Díky tomuto nástroji, tzv. „investment vehicles“ získal selský dvorec ve Westendorfu. Měl to být jakýsi Dibeliusův vedlejšák. Tak si představoval bankéř chov vysokohorského skotu. Goldík sází na svou vlastní realitu zemědělství bez krav. Kdo nevěří, nechť si klikne na vtipný článek Světová ekonomika a chov krav a podívá se, jak funguje Dibelius.

Jenže tyrolské úřady jsou neúprosné. Živnosťák platí jen tehdy, když bude majitel farmy sám zemědělskou činnost provádět. A navíc jsou zdejší zatím nezávislé úřady tak drzé, že trvají na tom, aby měl Dibelius trvalý pobyt ve Westendorfu. Bankéř však nevyhnal doposud na pastvu jedinou krávu, dělá zemědělství bankovním stylem Goldíka. A to místní pěkně rozzuřilo. Stáj i stavení jsou prázdné. To konstatoval i soud, na který se místní obrátili pro porušení pravidel hospodaření.

Dibelius zaplatil za statek s 28,6 hektary půdy půl milionu eur. Ale vůbec se neobtěžuje pár krav koupit, a dodržet tak „podnikatelský záměr“, bez něhož by koupě statku nebyla možná. Nadutý bankéř jde s býčí zatvrzelostí proti sedlákům i proti úředníkům. Okresní hejtmanství ale velká jména a čachry kouzelníků finančního trhu nezajímají. Trvá na svém.

Rozhodnutí okresního hejtmanství v Kitzbühelu zablokovat zápis do listu vlastnictví pak ještě potvrdil jako správné i příslušný soud. Peníze nesmrdí, ale kravský hnůj ano. A v Tyrolsku platí: Podle zdravého smradu poznáš je. Místní sedláci si už pohlídají, kolik krav má Dibelius ve stáji. K povzbuzení naší chmurné nálady po summitu G7, která se rozhodla řídit arogantně celý svět, podobný příběh potěší. Nezbývá než říci: “Tyroláci, držte se!“