Při přestřelce mezi bezpečnostními silami a místními podnikatelskými strukturami na jedné straně a "správou okruhu" Pravého sektoru bylo v Mukačevě 11. července 2015 zraněno 14 lidí. Podle různých zdrojů byla zabita jedna až dvě osoby. Při útěku střelci "Pravého sektoru" zničili granátometem policejní auta na dálnici Kyjev-Čop a uprchli. Našli úkryt v lesích u okolních obci a řekli, že složit zbraně jim může nařídit jen jejich vůdce Dmytro Jaroš. Své kroky obhajují bojem proti pašování. Alexandr Sačko, vedoucí "Pravého sektoru" v Zakarpatské oblasti, potvrdil účast organizace na bojové akci v Mukačevu a řekl, že policie zahájila palbu na členy dobrovolnického sboru bez předchozího varování.

Generální prokurátor Viktor Šokin vytvořil společný vyšetřovací tým z pracovníků ústředních orgánů generálního prokurátora, bezpečnostní služby a ministerstva vnitra, aby vyšetřil události v Mukačevu.

21 bojovníků "Pravého sektoru" přijelo čtyřmi džípy, některé měly české a polské SPZ. Šli k bráně sportovního klubu "Antares" (dříve "Červený drak") patřícího ukrajinskému poslanci Věrchovnej rady Michailu Lano. Po potyčce byl střelen do hlavy jeden z členů ostrahy klubu. Na místo činu do centra přijel policejní náčelník Vitalij Šimanjak. Během jednání dal ozbrojencům ultimátum, aby odevzdali své zbraně. Když šéf komanda Pravého sektoru odmítl, začala střelba.

Další poslanec Věrchovnej rady Mustafa Najem zveřejnil operativní video, které mapuje celou událost. To ukazuje, jak vojáci oblečeni v uniformách Pravého sektoru začali střílet na policejní auta z těžkého kulometu. Na začátku je muž s prostřelenou hlavou nakládán do auta s českou poznávací značkou.

Šéf Pravého sektoru Jaroš vydal svým členům rozkaz, aby se postavili na odpor jednotkám ministerstva vnitra, SBU a dalším silovým složkám, které se je pokusí odzbrojit nebo zadržet.

Příkaz členům Pravého sektoru:

Pravý sektor wrote:

Kriminálně-oligarchický režim vedený Porošenkem opakuje způsoby režimu Janukovyče, proléváni krve ukrajinských vlastenců, kteří stáli v cestě nezákonných machinacích v Zakarpatí. Řiďte se následujícím rozkazem:

  • Všechny RG (průzkumné) a DRG (diverzně průzkumné) skupiny 1. oddělení rozvědky DUK PS opustí místo své dislokace a přejdou do bojového režimu na svých základnách.
  • Jednotky a zaměstnanci ministerstva vnitra, SBU a dalších, které vedou boj s jednotkami Pravého sektoru, blokují je, nebo jakkoliv se na tomto podílejí, musí být odzbrojení, a v případě odporu — zničeni.
  • V případě trvání nepřátelství do 00:00. Od 13/07/2015 rozkaz zahájit eliminaci všech osob zapojených do útoku na členy Pravého sektoru či jiné - vydávající kriminální rozkazy, na celém území Ukrajiny bez ohledu na jejich pozice.
  • V případě pokusů o zadržení nebo odzbrojení zahájit palbu.
  • Buďte připraveni k zahájení plnohodnotného ozbrojeného povstání po celé Ukrajině proti vnitřní okupaci kriminálně-oligarchickým režimem.

Obyvatelé Zakarpatí jsou šokováni, že v jejich klidném regionu začala "druhá Antiteroristická operace". Názory místních na střelbu jsou rozděleny. Někteří místní považují Pravý sektor za bandity a žoldnéře, zatímco jiní je chrání. Hlas rozumu říká: Nemůžeme dovolit esesáckou střelbu v této části země, kde není válka. Chránit nás má policie.

Pravý sektor obvinil policii z provokací. Policajti v Zakarpatí jsou podle jejich mluvčího prodejní a "pravosektorovci" jsou ukrajinští vlastenci, kteří bojují za integritu státu.

Existuje několik verzí motivu války v Mukačevu. Zdroj webu "Vesti" řekl, že k Zakarpatské policejní přestřelce je důvod. Je to boj o kontrolu toku pašovaných cigaret a dalšího zboží přes hranici s Maďarskem, které každý měsíc přinese místním landlordům miliardy hřiven. Mukačevo je lénem lidového poslance Viktora Balogy (bývalý vedoucí sekretariátu bývalého prezidenta Juščenka) a jeho rodiny, který má v celém regionu na významných funkcích své lidi. Guvernér Vasilij Gubal, úřadující šéf SBU (tajná policie) Vladimir Geletej a jeho bratr a nejbližší spolupracovník, velitel ukrajinské pohraniční služby Valerij Geletej (loni během bojů u Ilovajska byl ministrem obrany - pozn. aut.). Baloga financuje místní "Pravý sektor", jeho členové mu říkají "njano" (táta v Zakarpatském dialektu). Policejní šéf Sergej Šaranič naopak není členem klanu, je v opozici a blokuje výnosy z toků kontrabandu. Lidový poslanec Michail Lano a lidový poslanec Viktor Baloga byli dlouholetí přátelé.

"To není šarvátka kvůli pašování cigaret, naopak je to spojeno s velkou politikou, jde o vzah vztah Kolomojského a Porošenka. Obecně platí, že chtějí destabilizovat siutaci na západní Ukrajině. Já osobně se chci dostat okamžitě do zahraničí a využiji výhodu druhého pasu v sousedním Maďarsku," řekla ukrajinským novinám "Vesti" podnikatelka Alina z Užhorodu.

Zdroje:
Все о бойне в Закарпатье: кто выпустил на волю "Красного дракона"
Aktuální konflikty



Psali jsme
Ukrajina, válka bez viníka a bez konce red - 24.06.2015
Rusko a Ukrajina – povídka o nesdílené lásce Fjodor Tatarinov - 06.03.2014
Bezpečnostní rizika vyplývající z ukrajinské krize Jaroslav Bašta - 26.03.2014


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 450 Kč
Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!