V článku o Řecku pod názvem Tsipras kapituloval, Varoufakis odešel čestně, Řecko na odpis jsem napsal, že Tsiprasova vláda neměla plán B pro případ, že jim banksteři z EU a z Trojky zavřou banky a bankomaty a nechají lidi vyhladovět tím, že v rámci bezcharakterního EU-ustanovení zvaného "bail-in" nepustí občany k jejich vkladům. To se také stalo a Řecko po týdnu kapitulovalo. Vítězství banksterů nad občany přijde Evropu draho, ale to teď nechme stranou.

Plán B opravdu byl, dokonce od samého začátku vlády Syrizy, ale podrobnosti vyšly najevo až tento týden. Naše korporátky vykřikovaly, že Varoufakis chtěl udělat něco jako bankovní převrat, kdy chtěl haknout čísla daňových kont řeckých daňových poplatníků, aby je mohl použít pro své operace. Absurdní situace, pro ministra financí vlastní země, že ano. Nad tím se vůbec nikdo nezamyslel. České korporátky zrovna nepodněcují myšlení svých nemyslících čtenářů. Ale nezávislý tisk by si tu základní otázku položit měl. Takže se ptejme: Proč musel ministr financí Řecka krást čísla daňových kont obyvatel vlastního státu? Odpověď. Neměl k nim přístup, protože už nebyly pod jeho správou. Daňová konta Řeků jsou majetkem bankovní Trojky. Teď je jasné, o jaký Absurdistán v případě Řecka vlastně jde.

Předešlé zlodějské socialistické a pravicové vlády prodaly Řecko komplet a zbavily se dokonce i základních dat o výběru daní. Bankovní Trojka si je zprivatizovala a prohlásila je za vlastní majetek. Předešlá kolaborantská vláda zlodějů s tím souhlasila, a dokonce ani nemukla, takže se to veřejně ani nevědělo. Řecké vládě, a tím i jeho lidu, v podstatě Trojka zabavila základní nástroj, jak řídit ekonomiku pod záminkou, že se daně vybírají špatně.

To je stejné, jako když prohlásím, že plýtváte vodou a elektrikou. Pak vám seberu plynoměr a elektroměr. Pak prohlásím, že s takovou sockou, co má odpojený plyn a elektriku, se už nebudu bavit. A pak na ni pošlu exekutora a pro své placené prestituty do vlastních novin vydám prohlášení, že tento občan je značně nepřizpůsobivý, protože při vynášení zabavených věcí kladl odpor mému osobnímu exekutorovi. Ale už je pacifikovaný a za mřížemi, tak se nemusíte bát, vy všichni dobří lidé. Choďte vesele do práce a hlavně plaťte mými bankovními kartami mimo bankovky. Ty totiž patří státu a mají vlastní hodnotu zatím danou mimo můj bankomat. A hlavně sekejte další dluhy z mých platebních karet.

Bankovní systém daňových kont pod kontrolou vlády

Jaký plán B měli Tsipras a Varoufakis? Celkem jednoduchý. Už v prosinci 2014 dal Tsipras příkaz, aby se připravoval přechod Řecka na drachmu, pokud z jakýchkoliv důvodů dojde na vystoupení z eura. Nová vláda předpokládala, že ECB zastaví provoz bank a bankomatů v Řecku, což se skutečně stalo. Protože legální vládě už nepatřila ve vlastní zemi ani daňová přiznání vlastních občanů, museli by je hacknout. Tato čísla totiž znamenají, že můžete prakticky všem občanům distribuovat finance přes státem kontrolované banky.

Počítalo se s tím, že se vezmou bankovní čísla daňových poplatníků a tím se získá základní nástroj, jak rozběhnout ekonomiku v momentu, kdy budou banky zavřené. Varoufakis se spojil s vynikajícím americkým ekonomem Jamesem Galbraithem a v úzkém týmu lidí připravovali odchod z eura. Pokud by měli konta daňových poplatníků, při zastavení výplat vlastních úspor Řeků (tj. nikoliv dluhů státu!) stačilo zmáčknout knoflík a použít tato konta k výplatě a k převodům drachmy. Syriza si nedělala o úmyslech ECB a Trojky naprosto žádné iluze od samého začátku vlády a průběh událostí to plně potvrdil.

Proč se plán neprovedl? Varoufakis k tomu jen poznamenal, že jedna věc je držet něco v tajnosti pro 10 lidí a druhá věc je nechat to kolovat v prostředí 1000 lidí. A toto číslo bylo nezbytné pro provedení plánu. V podstatě šlo o pokus, jak dostat pod kontrolu část bankovní suverenity státu. A další věc byly technické potíže spojené s převodem a fakt, zda by takový plán vůbec fungoval. Nezapomeňme, že převod se měl dělat za kritické situace, kdy proti Syrize stálo celé EU a fakticky ve světě neměla aktivní spojence.

A na závěr dodejme perličku z Wirtschaftsnachrichten, najdete to zde. Německý ministr financí Wolfgang Schäuble nabídl řecké vládě při jejím vyjednávání o kapitulaci úplatek, pardon, podporu, 50 miliard euro, pokud okamžitě vystoupí z eurozóny. Z EU se pomalu stává černá komedie.


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 500 Kč
Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!