Usadili se dobře, chleba a náboje mají“. Vojenský pozorovatel Komsomolské pravdy Viktor Baranec se pokusil zodpovědět na otázky týkající se toho, jak ruští vojáci žijí v Sýrii.

1. Kolik peněz tam našim vojákům platí?
Tato otázka se drží v nejpřísnější tajnosti. Ale každý voják dobře ví, jaký plat mu náleží. V případě smrti dostane rodina 2,34 milionů rublů, v případě invalidity od 0,5 do 1,75 milionů rublů.

2. Kolik ruských vojáků speciálních jednotek je nyní v Damašku, Tartusu a Latákiji?
To je také tajný údaj. Ale např. zahraniční vojenské rozvědky uvádějí od 1.200 do 2.000 lidí. Ruští experti považují tyto cifry za reálné.

3. V jakých podmínkách vojáci žijí?
Letci, techničtí specialisté, spojaři, meteorologové, mechanici, oddíly protivzdušné obrany a námořní pěchoty se usadili v budovách na latákijském letišti a v tartuském přístavu. Část z nich žije v komfortních stanových táborech. Mají polní kuchyně, jídelny, lékařské středisko, přenosné sprchy. K jídlu mají dva chody, obsluhují je vlastní kuchaři.

4. Mají k dispozici všechny zbraně nezbytné pro vzdušnou operaci?
Rakety, bomby, náboje pro letecká děla a raketové systémy středního doletu byly do Sýrie dopraveny již dříve. Také drony a mnoho dalšího. Munice a nábojů je dostatečně pro 2 až 3 měsíce intenzivních bojů. Mohou být ostatně doplněny, letecký most mezi Ruskem a Sýrií funguje nadějně.

Rozložení sil v „horkém bodě“:
Asadova armáda čítá 125 000 mužů, má 450 tanků a další obrněné techniky, 130 protiletadlových raketových systémů, 1 200 děl, 67 letadel, 80 vrtulníků a 30 lodí a křižníků.

Teroristé ISIL mají 80 až 90 tisíc mužů, 80 tanků a jiné obrněné techniky, 30 protiletadlových raketových systémů, 2 letadla, 4 vrtulníky, nedisponují však žádnou námořní technikou.

Oddíly tzv. „opozice“ mají 30.000 mužů, 15-20 tanků a další obrněné techniky, 50 protiletadlových raketových systémů; nemají letadla, vrtulníky ani lodě a křižníky.

Teroristé al-Nusry čítají 5 až 10 tisíc mužů, ale nemají žádné těžké zbraně.
Stejně jsou na tom oddíly kurdské domobrany, které čítají 18 až 20 tisíc mužů a žen.

Zdroj: http://politikus.ru/events/59192-nashi-voennye-v-sirii-ustroilis-horosho-hleb-i-snaryady-est.html

Koho bombarduje Rusko: struktura a ekonomika „Islámského státu“

Cílem ruské operace v Sýrii je nedopustit další rozšiřování terorismu. Redakce RT popisuje strukturu největšího teroristického uskupení světa.

Zrození
Organizace vznikla spojením 11 radikálních sunnitských uskupení irácké větve al-Kájdy. Emírem „Islámského státu Iráku“ se stal jeden z jejích lídrů – Abú Bakr al-Baghdádí, jehož Spojené státy zařadily na seznam zvlášť nebezpečných teroristů. Za jeho dopadení vypsaly odměnu 10 milionů dolarů. Zpočátku islamisté plánovali obsazení sunnitské části Iráku - po jejím opuštění koaličními silami. V roce 2013 se k uskupení přidala syrská buňka al-Kájdy „Džabhát al-Nusrá“. Byl vytvořen „Islámský stát Iráku a Levanty“. Tehdy už plánovali obsazení teritorií v Libanonu a Sýrii.

Rozkol a vyhlášení chalifátu
V r. 2013 došlo k prvním neshodám, v jejichž důsledku byla vyloučena organizace „Džabhát al-Nusrá“. O rok později Ajman Zaváhrí, šéf al-Kájdy, oznámil, že jeho organizace se zříká jakýchkoli svazků s ISIL. V létě 2014 ISIL zkrátil svůj název a vyhlásil na obsazeném území chalifát v čele s al-Baghdádím.

Z čeho ISIL žije?
ISIL je dnes nejbohatším teroristickým uskupením světa. V loňském roce obsadil irácký Mosul a kontroluje území rozlohou rozsáhlejší než Velká Británie. Finanční rezervy organizace mohou čítat 7 miliard dolarů. Po obsazení Mosulu odtud odvezli kolem 2 miliard dolarů ve zlatých cihlách. Podle novin Kommersant získávají v Sýrii asi 44 000 barelů ropy za den, v Iráku asi 4 000 barelů ropy. Mají i zisky z prodeje zemního plynu, které dosahují 1 milionu dolarů denně. Kontrolují rovněž největší naleziště fosfátů Akašat. To jim může vynášet až 50 milionů dolarů za rok. Bohatnou i z výběru daní včetně celních poplatků.

Zbraně, výzbroj, technika
Za dobu okupace Iráku - od roku 2003 - utratilo americké ministerstvo obrany kolem 15 miliard dolarů na vyzbrojení armády „nového demokratického Iráku“. Po obsazení části země mohli členové ISIL uchvátit obrovské množství zbraní, poněvadž řadoví vojáci irácké armády masově dezertovali a nechali jim své zbraně. Kromě střelných zbraní islamisté disponují i stovkami jednotek lehké a těžké techniky ze skladů USA.

Vyděračství a zločinnost
Členové uskupení se s ním musí dělit o zisk z prodeje ukradených artefaktů a starožitností. Vykradači muzeí Aleppa, jednoho z nejstarších měst světa, musí odevzdat hlavnímu úřadu 20 % zisku. Vykrádání objektů kulturního dědictví dosáhlo takových rozměrů, že oddělení FBI pro umělecké předměty rozeslalo antikvárním prodejcům seznam nejcennějších památek. Vedoucí programu FBI oznámila Kommersantu, že některé cenné objekty se objevily na uměleckém trhu USA. Zisky z prodeje těchto předmětů mohou dosahovat až stovky milionů dolarů. Do spektra činnosti ISIL patří i vydírání, braní výkupného, tranzit narkotik, okrádání bank a obchodníků.

1. 10. 2015 Politikus.ru MarBel

Zdroj: http://politikus.ru/articles/59197-kogo-bombit-rossiya-struktura-i-ekonomika-islamskogo-gosudarstva.html


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 450 Kč
Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!