Možná by bylo lépe, položit si otázku, kdo z ozbrojenců jejím příslušníkem není. Většinou pocházejí z odmítnutého Muslimského bratrstva a jejich rodin žijících v zahraničí v mnoha jiných zemích než Sýrie, protože bývalý prezident je vyhnal ze země. Sice tvrdí, že jsou Syřané a že jsou z té určité vesnice nebo města v Sýrii, ale to nemusí být pravda. Chtějí se zbavit prezidenta Bašára Asada rychle a takovým způsobem, že jsou ochotni zabíjet každého, kdo je jim v cestě.

Příznivci Svobodné syrské armády (FSA) ve Spojených státech, tvrdí, že jsou západní spojenci proti "ISIL a Asadovi". Jenže mnozí z těchto příznivců ve Spojených státech mají vazby na Muslimské bratrstvo operující v Egyptě. Samozřejmě tak nemají příliš v lásce egyptského generála a nového prezidenta Abd al-Fattáha as-Sísího, který Muslimské bratrstvo v Egyptě zničil terorem. Jeho politika se zásadně liší od tureckého prezidenta Erdoğana, který jde CIA na ruku a pomáhá zásobovat Sýrii zbraněmi.

Ve skutečnosti není žádný rozdíl mezi tzv. "umírněnou opozicí" a skupinami jako je al-Kájda, al-Núsra či ISIL. Příslušníci těchto skupin jsou tak pomíchaní, že ráno válčí a terorizují obyvatelstvo Iráku a Sýrie jako bojovníci některé z těchto teroristických skupin a večer uléhají jako „umírněná opozice“. A druhý den zase dokola. Možná nebude daleko od pravdy Sergej Lavrov když řekl: "Pokud to vypadá jako terorista, pokud se to chová jako terorista, chodí to jako terorista, bojuje jako terorista, tak to asi bude terorista, ne?

Západní mýtus o umírněné opozici

Západní média se sice dál ve svém zpravodajství snaží zdiskreditovat prezidenta Bašára Asada a všechny hrůzy války včetně těch, co napáchala tzv. „umírněná opozice“, hodí na vládní vojska legálně zvoleného prezidenta. Přitom dosavadní průběh konfliktu jasně ukazuje, že bez vládních vojsk mír v Sýrii nebude. Neexistuje umírněná opozice, která by byla schopna sjednotit podstatnou část lidu Sýrie, a ani nikdy neexistovala. Byla a je jen jedním z „amerických mýtů“ umožňujících permanentní válku pro USA výhodným směnným obchodem „zbraně za ropu“.

Američané se dokáží neuvěřitelně drze ptát, kde ISIL vzal automobily Toyota. Asi proto, abychom si nevšimli jejich zbrojního vybavení na těchto Toyotách namontovaných. Každému je snad jasné, že ISIL žádnými podzemními továrnami na zbraně nedisponoval a nedisponuje. Jediným platidlem, kterým může za zbraně vyrobené v USA platit, je ropa. Tu si v kapse nikdo neodnese. Miliony tun ropy a masivní dodávky zbraní by jistě kamerám jejich dronů jen tak neunikly. Kdyby tedy Spojené státy měly skutečný zájem na ukončení konfliktu, dávno by se tak stalo. Už rok mohli bombardovat ISIl stejně kvalitně a efektivně, jako to nyní dělají Rusové. Jenže zbrojním firmám a obchodníkům s ropou takovýto chaos vyhovuje. Co zbrojařům a největším obchodníkům se zbraněmi na světě ze Spojených států jistě nevyhovuje, je mír. To by byl totiž konec jejich byznysu a krvavých zisků. A každý jistě pochopí, že je lepší mít dolar v hrsti, než mír na střeše.


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 350 Kč
Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!