Dne 11. září 2015 proběhly po hornorakouských volbách další volby do zemského parlamentu ve Vídni a komunální volby pro město Vídeň. Ač prognózy v médiích hlásily těsný souboj Svobodných, za které kandidoval přímo předseda Hans Christian Strache a socialistů vedených Michaelem Häuplem, který vede vídeňskou radnici již 20 let, socialisté se podle předběžných výsledků (definitivní budou až za týden) udrželi a budou schopni pokračovat v koalici ze Zelenými.



Proti předchozím volbám v roce 2010 ztratili socialisté téměř 5% a získali 39,43 % hlasů, druhá nejsilnější strana FPÖ získala 32,21% hlasů se ziskem 6,49% proti minulým volbám. Mírně posílili Zelení 11,71% hlasů a do zemské vlády ve Vídni s poprvé dostává i liberální strana Neos s 5,97%. Naprostý debakl zaznamenávají rakouští Lidovci. Jednak nasadili neslaného nemastného kandidáta, který naprosto neuměl zaujmout, na druhé straně však Lidovci ztrácí v Rakousku trvale. Výsledek 8,71 % je tristním výsledkem pro stranu, která je ve vládní koalici a má místopředsedu vlády.

Dlužno podotknout, že volit byli oprávněni i občané jiných zemí EU, kteří měli ke dnu voleb trvalý pobyt ve Vídni. A těchto obyvatel je 184 235. Ti se tak se řadí k rakouským voličům, kteří v zemských volbách měli právo hlasovat – těch je 1 143 076. Překvapivá byla poměrně vysoká účast voličů – přes 70%. Imigrační krize se občanů Vídně velmi dotýká, i přes velkou tolerantnost multikulturního prostředí Vídně. Pokud Rakousko tento problém nezvládne, hrozí další posílení radikálních stran v zemi. Michael Häupl sice ještě pozici udržel, příště však už nemusí. O koalici se začíná teprve vyjednávat, s největší pravděpodobností však bude pokračovat ve Vídni s těsnou většinou koalice socialistů se zelenými.

Kompletní přehled voleb najdete zde.


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 350 Kč
Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!