3000 Lilt (3000 nocí)

Režie: Mai Masrí

Film se odehrává na okupovaném západním břehu Jordánu v roce 1980. Jeho hlavní postavou je mladá palestinská žena Layal. Spolu se svým manželem se připravují k odchodu do Kanady, kde chtějí začít "nový život." Layal je falešně obviněna z napomáhání terorismu a odsouzena k osmi letům v přísně střeženém izraelském vězení. Palestinští političtí vězni jsou umístěni společně s izraelskými kriminálními vězni a ti jsou naváděni, aby obtěžovali a provokovali palestinské ženy. Vězeňští dozorci tlačí na Layal a ostatní (s úspěchem, v jednom případě), aby spolupracovali s izraelskými úřady a udávali na své spoluvězně.

Layal zjistí, že je těhotná a porodí ve vězení. V klíčovém okamžiku jí úřady hrozí, že jí dítě odeberou v případě, že nezanechá hladovky, kterou palestinské ženy zahájily. Jednou z nejzajímavějších postav v 3000 Nights je izraelská narkomanka, vůči níž Layal ukazuje lidský přístup a která je na oplátku laskavá na Layal. Narkomanka je ve filmu nejpropracovanější postava, palestinské ženy jsou prezentovány poněkud toporně.

Režisér Masri o filmu říká: "Film zkoumá význam mateřství, lásky a zrady, se zaměřením na fantazii, tvořivost a solidaritu vězeňkyň, které jim umožňují přežít a vydržet. Vězení je metaforou stavu palestinského lidu a především palestinských žen. ... Tento příběh mě velmi zaujal, protože mi umožňuje prozkoumat komplexní vztahy, které se odehrály v intimitě uzavřeného, ​​skrytého prostoru světa žen a mohu jít nad rámec reálného konfliktu do říše nečekaných vazeb, které mohou nastat mezi zajatými ženami ve válečném stavu."

Film se těšil velkému zájmu diváků i na filmových festivalech v Torontu, Londýně, Busanu a Valladolidu.

Spolupráce na překladu: Vladimír Pazdera
Zdroj: wsws.org


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 250 Kč
Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!