Předešlé články o frontě najdete zde a ostatní reportáže jsou dány ve 3 roky pokračující sérii zvané "Fakta o Sýrii" nebo "Fakta o Blízkém východě".

Začněme lhaním USA a spojenců o údajném bombardování nemocnic v Sýrii. Západní manipulátoři se nejspíš vyučili u Goebbelse a dobře vědí, že tisíckrát opakovaná lež se v korporátním tisku nakonec někde chytne, normální lidi přece nezávislý tisk nečtou. Přitom zbabělost západních států přesahuje všechny meze. Po asi záměrném bombardování nemocnice v Kundúzu (30 mrtvých, 12 zraněných) nejsou schopni Lékaři bez hranic najít dostatečný počet států, které by proti USA žádaly nezávislé vyšetřování v rámci komise OSN. A to se prosím obrátili celkem na 76 států.

A mezitím Saúdové podporovaní USA, EU a Izraelem vybombardovali Lékařům bez hranic další nemocnici v Jemenu, stejný scénář. Útok se stal v pondělí 26. 10., bombardovalo se navečer, viz zpráva z webu Lékařů bez hranic zde. Personál a pacienti stačili po první vlně bomb utéci, nemocnice je úplně zničena. Toto zařízení v Saadě v oblasti Hajdan je jediné pro 200.000 lidí ve válečné zóně. Saúdové útok zapřeli, západní korporátky mlčí. Žijeme ve světě, kdy tzv. "demokracie" začaly otevřeně lhát o tom, jaké svinstvo dělají. Jak tristně to vypadá ve vládním reálu, ukazuje tato tiskovka v Bílém domě. Novináři žádají po vládní mluvčí, ať jim ukáže, které nemocnice v Sýrii Rusové bombardovali.


Jestli se musí takto lhát na nejvyšší vládní úrovni, tak zažíváme konec starých dobrých časů demokracie. A nyní k vojenské situaci v Sýrii. Irák konečně udělal to, čím hrozil, a prý spojencům zabavil dvě vojenská letadla (švédské a kanadské), které dodávaly ilegálně zbraně povstalcům u kurdské hranice. Podívejte se dobře na identitu obou tzv. neutrálních zemí, které oficiálně vůbec nejsou angažovány ve válce na Blízkém východě. Tak se dnes vede hybridní válka čtvrtého druhu.

Šachy velmocí

Američané mají problémy, protože jimi podporovaní teroristé prohrávají, i když zatím nikoliv zásadním způsobem. Jak dále uvidíme, Asadovi spojenci postupují v pozemních bojích pomalu, ale celkem jistě. Problém je přesné ruské bombardování, které trefuje teroristy málem na čepici, a spolehlivě ničí kompletní vojenskou infrastrukturu loupežníků a uřezávačů hlav. Tyto cenné demokraty nesmí Západ ztratit, zejména ne čečenské velitele. Ti budou brzy potřební na východní frontě v Rusku, a nyní zásadně i v Afghánistánu, kde se zařizuje trvalá okupační přítomnost USA kvůli kontrole ropovodů z Íránu na Pákistán, Indii a Čínu. Viz náš dva roky starý článek Irán postižený západním embargem dokončuje plynovod do Indie. Proto s pomocí Turecka přesunuli Saúdové (jistě s vědomím USA) asi 500 klíčových teroristů do Jemenu, kde budou pokračovat v boji za demokracii. Mezitím opoziční FSA placená z našich daní (celkem zverbováno 5 vojáků, každý v ceně 100 miliónů dolarů) začala spolupracovat s Asadem a označuje Rusům vojenské cíle bývalých spojenců, tedy demokratických sil Al-Núsry a Al-Kájdy. Zdá se, že v FSA pochopili, o čem bude budoucnost země. Generál Kartopolov poděkoval za celkem 24 tipů, už byly vybombardovány.

Další novinkou je Obamovo rozhodnutí neposlat do Sýrie vojáky, tedy poslat, ale ke Kurdům. Ale to není Sýrie, že ano. Američané pochopili, že Sýrii lze územně rozbít už jen přes Kurdy, proto musí jít proti Turecku, se Saúdy a s Izraelem. Saúdové mezitím objevili, že mají v rodokmenu vzdálené židovské předky, takže vojenským líbánkám mezi sionisty a wahábisty už nic nestojí v cestě. Izrael dnes bojuje přímo v Saúdské Arábii proti jemenským povstalcům podporovaným Íránem. Už je to prý stálo i nějaké sestřelené stíhačky a život pár vyšších důstojníků, které zabily rakety povstalců na saúdském vojenském letišti bombardovaném hútíjskými povstalci. Stejně tak byl mezi povstalci ISIL v Iráku zajat vysoký izraelský důstojník, jehož identifikační číslo, jméno a hodnosti byly veřejně vyvěšeny na webu. Ale řekněme, že tyto zprávy jsou neověřené.

Situace na frontě

Začneme úspěchy teroristů, protože nějaké jsou. Nyní pochopili, že kde bojují Rusové, tam jde o život. To není US-estráda ročního bombardování prázdné pouště a předem označených budov ISIL, které pod ochranou US-instruktorů zdejší teroristé včas vyklidili. Vše ve jménu boje proti terorismu, pochopitelně. Pro úspěchy Al-Núsry (to jsou ti západní demokraté) se podívejte na weby povstalců, třeba zde, ale přehlednější mapy bereme od nezávislých. Všechny Západem podporované frakce jsou už zcela oficiálně buď v ISIL, nebo v al-Núsře. To je výsledek ruského bombardování a ofenzívy Asadových spojenců. Hned je situace přehlednější, předtím těch bojujících demokratů bylo po skupinkách příliš mnoho. Klíčové boje se odehrávají kolem Kuwejru, kde je SAA asi 2 km od základny obklíčené už 2 roky teroristy. Tam se také Al-Núsra a spol snaží přetnout jedinou zásobovací silnici SAA na Aleppo, kde se pomalu uzavírá obklíčení. Viz černé šipky relativně úspěšných protiofenzív povstalců na vybrané body.



Totéž na druhé straně Aleppa dělá SAA, která se snaží uzavřít zásobování povstalcům a odřezat je od turecké pomoci. Turecko skrze zbraně NATO podporuje hlavní část teroristů operujících kolem Damašku. Aleppo je uprostřed nahoře.



Jih Aleppa postupně přechází pod kontrolu SAA. Klíčový je postup na Al-Hadher, který jsme hlásili již dobytý, což jak vidět není pravda. Asadovcům pomohlo zejména ruské bombardování v Latákiji. Rusové musí vytlačit stíhačkami a vrtulníky povstalce rozhodující kilometry od svých dvou základen. Zde je namačkána jedna stíhačka na druhou, a vedle nich jsou skladiště bomb a raket. Ale nad Latákijí je pro NATO udělán kompletní radarový a raketový deštník, pod který vůbec není lokátory vidět. Rusové zkrátka přiletěli, udělali bezletovou zónu a pustili se do boje proti terorismu. Pro zbylý přehled týdne si pusťte video s kompletní prezentací front ze 3.11. 2015.

Damašek

Tady je situace dost zajímavá, protože Rusové zde velmi pravděpodobně budou stavět další leteckou základnu. Důvod je jednoduchý. Namačkaná letadla a vrtulníky v Látákiji jsou asi 150 km od megazákladny NATO v Turecku, operují pár desítek kilometrů od fronty teroristů podporovaných USA a Saúdy. A co je hlavní, vrtulníky nemohou při rychlosti 300 km/h doletět včas do Damašku. Tam vypadá fronta následovně. Zelené šipky ukazují, že ofenzíva povstalců má určitý úspěch, protože je podporovaná CIA a US-instruktory z Jordánska, kde jsou hlavní výcvikové tábory teroristů. Zbytek demokratů z al-Núsry a al-Kájdy má pod palcem Izrael v tzv. "buffer zones" u Golan, kde se chystá další kolo války. Ale o tom až jindy. Takto vypadala mapa v únoru 2015 při ofenzívě povstalců.



Povstalci v obležených čtvrtích Damašku vystřelí, udělají diverzi, zabijí hlavně civilisty na ulicích. Pak zase zmizí v podzemních tunelech a opevněních, které dva roky budovali pod civilními domy. Ruský vrtulník tam letí z Latákije asi 15 min, kdežto základna v Damašku by snížila jeho operační dobu na 2-3 minuty, kdy teroristé ještě běhají po venku. S velkou pravděpodobností se rozšíří vojenské letiště Mazzeh, které leží jihovýchodně od Damašku. Nyní je zde 22 útočných syrských helikoptér, které patří 976. a 977. letce SAA. Povstalci pomalu končí své tříleté působení v Jobaru, kam za nimi za blahých časů 2012-13 jezdili novináři z Le Mondu. Viz první "Fakta o Sýrii" z května 2013 (Bitva o Sýrii, strategický přehled). Nyní se podívejte na novou realitu ohledně Jobaru zde.



Jobar už málem nenajdete, a tam povstání v Damašku začalo ve druhé polovině 2012. Dnes je to jen zelená tečka dole vlevo na mapě. Nový Stalingrad dobývaný dům od domu se jmenuje "Východní Ghutta". Tam byly ony útoky sarinem, o nichž se nyní v korporátkách nemluví, viz naše články pod heslem "sarin". Dva opoziční turečtí poslanci chtějí nezávislým parlamentním šetřením zjistit, zda sarin nepřišel z Turecka. Pak by těch tisíc civilistů zavraždili samotní teroristé podporovaní Tureckem a NATO. Ale kdo by se dnes staral o detaily, když Putin bombarduje ty nemocnice v Sýrii...


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 550 Kč
Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!