K pochopení toho, oč v Praze jde, jsem připravil stručný výtah ze zatím posledního jednání Zastupitelstva Hlavního města Prahy. Citace jsou krácením upraveny. Plný text najdete ZDE.

Zpráva ze zasedání Zastupitelstva Hlavního města Prahy


Projednává se bod
„k problematice nominací osob do akciových společností s majetkovou účastí města“

Jakub Michálek, Piráti:
Tantiémy – kdo to neví – tak my máme městské společnosti, ve kterých máme určitý podíl, jako je Pražská energetická, Pražská plynárenská, menšinový podíl máme i v Pražské teplárenské, máme Dopravní podnik atd., a v některých těchto společnostech je členům dozorčích rad a představenstev vyplácena tzv. tantiéma. Tantiéma je vlastně podíl na zisku pro lidi, kteří tam sedí. Takže když ta firma má zisk několik miliard korun, tak si potom třeba schválí – a stávalo se tak v minulých letech – rozdělení zisku ve výši třeba 11 milionů korun mezi členy dozorčí rady a představenstva. Tímto způsobem vznikají lukrativní politická místa, která mohou být samozřejmě i zneužívána k tomu, že někteří zastupitelé nehlasují podle svého zastupitelského slibu, ale hlasují tak, že jsou závislí na osobě, která jim tyto funkce, tyto prebendy uděluje. (Potlesk občanů.)

…je zcela nepředstavitelné, že se tady rozdělovaly trafiky, jako když vládnul Hulínský (ČSSD) a spol., Hulínský s Bémem (ODS). Úplně stejně se tady rozdělovaly trafiky. Hulínský vydělal za tři roky 19 milionů, paní Kleslová i s tantiémami vydělala 360 tisíc korun měsíčně.

Připadá nám poněkud úsměvné, když paní Kleslová po rozpočtení tantiém bere 360 tisíc, což je třikrát víc, než bere primátorka hl. města Prahy.

Myslíme si, že by měla být aspoň v tomto respektována nějaká základní hierarchie toho, že kdo stojí v čele města, tak by neměl mít podstatně menší plat, než nějaký člověk, dosazený do dozorčích rad.

…Chceme stanovit taková pravidla, aby byl nominační postup skutečně průhledný. Mne v podstatě velice překvapuje, že zastupitelé ANO zde hlasovali proti tomuto návrhu, ačkoliv jsme vycházeli z návrhu, který předložil jejich předseda Babiš – návrh věcného záměru výboru pro nominace do státních firem. A dokonce pan Babiš nám osobně napsal, že ten náš návrh podpoří.

…jde o to, abychom se vůbec dozvěděli, že někdo je nominován do dozorčí rady, aby to nebylo tak, jako to bylo v případě syna radní paní Novákové (jde o syna Hany Novákové a Vladimíra Nováka, místostarosty za ČSSD v Praze 10, kde starostuje Radmila Kleslová), která už tedy nesedí tady mezi radními, ale její syn stále sedí v dozorčí radě a vzniká mu nárok na tantiému, a nikdo zde z Rady nebyl schopný vysvětlit, jak se její syn dostal do dozorčí rady této společnosti.

Dámy a pánové, cílem našeho návrhu bylo, abychom zlikvidovali tu džungli, která tady vznikla při obsazování klíčových míst v dozorčích radách a představenstvech městských společností. Děkuji vám za pozornost a věřím, že náš návrh podpoříte. (Potlesk veřejnosti.)

Ivan Hrůza, KSČM:
Proč paní starostka Kleslová vadí právě dnes, a dříve to nevadilo? Víme všichni. Podstatou jsou vnitřní spory v klubu ANO. Kdyby jich nebylo, vůbec by se o tomto problému, velmi vážném problému, nemluvilo… Klub KSČM proto vítá návrh Pirátů.

V dané souvislosti si dovolím poukázat na několik příkladů politických vazeb. Mám zde plno firem, kde vlastníkem je město Praha. Začnu-li Pražskou plynárenskou holdingem, tak z výpisu příslušného obchodního rejstříku vyplývá, že se tam snoubí politická rovina, kterou vám momentálně ocituji:

Předseda představenstva Ing. Radek Lacko, zastupitel hl. m. Prahy za ANO 2011.

Místopředseda představenstva Ing. Antonín Weinert, CSc., dříve zastupitel hl. m. Prahy za ČSSD, bývalý radní a náměstek primátora, zastupitel MČ Prahy 10.

Člen představenstva Ing. Tomáš Mikeska, Žižkov nejen sobě (dříve OF, ODS, Evropští demokraté, STAN), zastupitel MČ Praha 3, dozorčí rada: Ing. Patrik Nacher, zastupitel hl. m. Prahy ANO 2011, Doc. Ing. Petr David, podle všeho zástupce starostky na Praze 10 za ANO 2011, PaeDr. Ing. Matěj Fichtner, od roku 2014 zástupce starosty na MČ Praha 8, pokud se internet nemýlí…

…dříve byl u TOP, dnes je od roku 2013 ve straně Ano… Mám tady celou řadu příkladů, mohl bych to číst celou hodinu, nechci vás tím zdržovat. Je to jenom ukázka toho, kam jsme došli a jak ta situace je vážná

O ČEM PAN ZASTUPITEL MLUVÍ, JE MOŽNÉ NALÉZT ZDE

Matěj Stropnický, Zelení (Trojkoalice):
…zcela se ztotožňuji s tím, co zde zaznělo ze strany zastupitelů KSČM, to je, že je naprosto nezbytné, aby i zaměstnanci měli v dozorčích radách své zástupce… Já se domnívám, že ve velkých společnostech je prostě třeba, aby zaměstnanci měli svůj hlas v dozorčím orgánu, ale zatím v tom návrhu postrádám jejich kategorizaci – řekněme – tady z tohoto pohledu.

ODS PLÁČE A BOJÍ SE ZÁVISTI A NEUMÍ POČÍTAT

Filip Humplík, ODS:
…podle mého názoru ten návrh v této podobě je v rozporu se zákonem.

Mimochodem zeptám se zase pochopitelně, co udělala komise pro ICT například za rok své činnosti, kterou mimochodem Piráti ovládají.

Ondřej Profant, Piráti:
Chtěl bych se ohradit proti tomu, že Piráti ovládají komisi ICT. Komise ICT má 12 členů a Piráti tam mají dva zástupce. Myslím si, že každý pochopí, jaký je tam pak tedy hlasovací poměr.

Alexandra Udženija, ODS:
Tato celá diskuse a tento celý návrh strany Pirátů, to, co zde zaznělo, já to považuji za nehorázný politický populismus.

…mě vůbec nezajímá, kolik berou lidé, kteří sedí v dozorčích radách. Jediné, co mě zajímá, zda odvádějí práci tak, jak má být odvedena, a zda hájí zájmy akcionáře, tzn., hl. m. Prahy. Mám pocit, že tady z některých zastupitelů hovoří závist, a toho se já strašně bojím, protože závist je velice špatná věc.

KOALICE ANO, TROJKOALICE A ČSSD SE 10.11.2015, JAK SE ZDÁ, DEFINITIVNĚ ROZPADLA. NOVÝCH PRAVIDEL NOMINACÍ OSOB DO SPOLEČNOSTÍ S ÚČASTÍ STÁTU NEBO MĚSTA SE ASI JEN TAK NEDOČKÁME. SCHVÁLENÝ TERMÍN 31.1.2016, KDY RADA HLMP MĚLA PŘEDLOŽIT NOVÁ PRAVIDLA, JE TAK OHROŽEN.


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 450 Kč
Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!