S klimatem to vypadá špatně, podívejte se na závěry IPCC podle tzv. Fifth Assessment Report (AR5). Ve starším článku Zpráva NASA ke globálnímu oteplování: konečná v roce 2100 jsme uváděli klíčové nálezy NASA. Tato chmurná data v mnohem větším rozsahu potvrdila i současná zpráva IPCC. Nejdůležitější je graf ukazující exponenciální růst skleníkového plynu CO2 po zahájení průmyslové revoluce, a zejména po Druhé světové válce.



Tento ukazatel je velmi důležitý, protože jasně ukazuje, že růst skleníkových plynů nemá nic společného s dobami ledovými a meziledovými v posledních čtvrtohorách. Růst skleníkových plynů podle grafu generoval mimo jiné vlivy i následující nárůst globálních teplot na Zemi.



A bavme se, kdo za to může, viz článek Seznam 90 největších znečišťovatelů planety. Mezi 5 největších znečišťovatelů světa celkem pochopitelně patří 5 největších ropných firem v pořadí: 1. ChevronTexaco, 2. ExxonMobil, 3. Saudi Aramaco, 4. BP, 5. Gazprom. Dalších 7 společností jsou pro změnu cementárny. Ale platí, že oněch 90 společností produkovalo 63 % celkových světových emisí skleníkových plynů (měřený byl metan a CO2) vyrobených člověkem od roku 1750. Z těchto 90 firem patří 50 z nich investorům a mezi nimi jsou ti největší znečišťovatelé. Dalších 31 patří státu a mezi nimi jsou tři velcí znečišťovatelé (Saudi Aramco, Gazprom a norský Statoil). Dalších devět velkých znečišťovatelů jsou převážně státem spravované společnosti těžící uhlí v Číně, Rusku a v Polsku, které z pochopitelných mediálních důvodů hostilo minulou nezdařenou klimatickou konferenci (Rozvojové země udělaly tajfun ve Varšavě).

Korporátní manipulace COP21

Podívejte se na tyto základní průvodce o Pařížské konferenci, které u nás korporátní tisk nezmíní, protože o nich nemáte vědět. Korporace znečišťují, pak se schovají za státníky, a ti udělají cirkus pro veřejnost, aby jel byznys jako obvykle. Celé schéma korporátních fosilií znečisťujících planetu a oblbujících lidi vypadá následovně.



Chobotnice funguje následovně: otáčivé dveře politiky a byznysu, viz náš článek Všichni Obamovi koupení muži. Pak si korporátky přes piárové agentury zaplatí pozitivní reklamu v novinách, založí vlastní ekologické organizace s diverzním charakterem, a sponzorují eko-divadlo v Paříži. Poslední bod eko-diverze vypadá v reálu takto.



Pak placené agentury pro spinning udělají potřebné divadlo pro TV a média, napíší otevřené dopisy na politiky, udělají potřebné podpisovky a kampaně. Tím se problém odklidí ze světa pilných ovčanů, a zůstane pouze na planetární úrovni. A jsme konečně doma, tedy v pokračující devastaci Země. A nakonec si korporátky založí konzultační firmy, aby za naše daně radily politikům a vládám, jak skrze oddalování emisních limitů a dalších opatření mají pomoci svým dobrodincům k dalším ziskům. A to vůbec nemluvím o smlouvách TTP a TTIP, které jsou ekologická katastrofa samy o sobě (Noční můra jménem TPP: Je to horší, než jsme si mysleli).

Reakce vtipných a chytrých neziskovek

Takže není divu, že lidé, kteří nemají rádi divadlo a chtějí pro planetu opravdu něco udělat, začali už v září podepisovat petici pod názvem "Vykopněte znečišťovatele z COP21". Korporátky o tom nemluví, to je jasné. Zatím petici podepsalo půl miliónu lidí, podepsat můžete zde.



V samotné Paříži si aktivistické anti-korporátní skupiny provedly (u korporací jako JCDecaux) negativní a zesměšňující reklamu na pařížské klimatické divadlo. Tento umělecký happening pro COP21 se jmenuje "brandalism" a tady vidíte vtipné plakátové kreace, které jsou nyní k vidění na plakátových plochách v Paříži.


Co plakát, to dosti děsivá story korporace a jejího ekologického skóre. Podívejte se například na články o Nigérii (Ekologická katastrofa v deltě Nigeru a terorismus). Takže se bavme, kde jsou skutečné problémy, skuteční znečišťovatelé, proč je politikové kryjí, proč hrají toto nechutné divadlo, a pro koho a v čím zájmu.

Na závěr dávám ke stažení několik alternativních průvodců Pařížskou konferencí o klimatu.
Malý pařížský průvodce korporátním lobbismem
Corporate Cookbook für die COP 21
Kick Big Polluters Out of Climate Policy
Fueling the Fire – The Big Polluters Bankrolling COP 21
Naše korporátní média budou těmto publikacím jistě věnovat náležitou pozornost, na to přece jsou víkendová vydání babišovek. No a kdyby náhodou ne, tak se do nich začtěte sami.


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 500 Kč
Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!