Organizace Reportéři bez hranic (Reporters without borders - RWB) dnes publikovala výtah ze své každoroční zprávy o žurnalistech zabitých po celém světě.

Nad vraždami, únosy a vězněním nezapadá slunce

V tomto roce přišlo na celém světě v souvislosti žurnalistickou prací o život 142 lidí (z toho 110 profesionálních žurnalistů, 27 občanských žurnalistů a 7 zaměstnanců médií), 49 jich bylo úmyslně zavražděno a 18 zabito v přímé souvislosti s žurnalistickou prací, dalších 46 žurnalistů z neznámých důvodů. Na svědomí je mají jak nestátní skupiny, tak vlády, které tím porušují mezinárodní právo.



V roce 2014 zahynuly 2/3 novinářů ve válečných zónách, v roce 2015 se situace změnila, 2/3 zahynuly v zemích, kde neprobíhal válečný konflikt. Nejnebezpečnější zemí je už třetí rok v řadě Sýrie. V letošním roce byl za 40 % těchto úmrtí zodpovědný Islámský stát (IS). Lednový útok na satirický týdeník Charlie Hebdo, při němž bylo zabito deset jeho zaměstnanců, způsobil, že na třetí místo tohoto smutného žebříčku se dostala Francie. Toto je žebříček deseti "nejúspěšnějších":



Zpráva také zmiňuje, že 43 žurnalistů bylo v roce 2015 zabito z nejasných příčin "kvůli tomu, že neproběhlo důkladné a nestranné vyšetřování, nebylo dost dobré vůle na straně vlád, nebo pro obtížnost vyšetřování v nestabilních zemích a oblastech s rozvráceným právním systémem."

"Těchto 67 mrtvých se přidává do celkového počtu 787 žurnalistů zabitých v souvislosti se svou prací od roku 2005," píše se ve zprávě o žurnalistech, kteří byli letos prokazatelně zabiti, protože kvůli svému povolání stáli někomu v cestě.

Autoři říkají, že tato situace je důsledkem "úmyslného násilí proti žurnalistům a signalizuje selhání akcí, jež byly zatím podniknuty, aby chránily pracovníky médií."

Zpráva zmiňuje některé konkrétní příklady:

  • Útok na pařížský satirický týdeník Charlie Hebdo - 8 zabitých žurnalistů;
  • syrské Aleppo, kde jsou novináři vražděni různými sektářskými skupinami a vězněni Asadovou vládou v rámci zvratů občanské války;
  • irácký Mosúl, kde za poslední rok a půl Islámský stát popravil 13 a unesl 48 novinářů;
  • Jemen, v němž šíitské húthijské milice zabily 9 prosunnitských pracovníků médií;
  • Indie, v níž bylo zabito 9 pracovníků médií a jejíž vládu RWB obvinila z laxnosti;
  • Mexiko, kde jsou vraždy spojeny především s organizovaným zločinem - 8 zabitých žurnalistů.

54 žurnalistů bylo uneseno, dalších 153 uvězněno.

Co ve zprávě chybí

Ve výtahu není zmíněno Turecko, kde novináři také nemají na růžích ustláno, možná jen nestihli zapracovat kulku, která se zavrtala do čela syrského opozičního novináře Nadží Džírfa v tureckém Gaziantepu. A samozřejmě chybí Saúdská Arábie a teokracie z Perského zálivu, pro něž je svoboda slova prázdný pojem, ale na to už si všichni zvykli. Ve výtahu zprávy není ani slovo o Ukrajině nebo Rusku. Absenci zmínky o Ukrajině si nedovedu vysvětlit, tady je možné vysvětlení absence Ruska:


Závěr

Čeští profesionální novináři se zatím nemusejí ničeho obávat, a to ze dvou důvodů. Tím prvním je zatím poměrně slušná míra demokracie v naší zemi, tím druhým jejich příkladná poslušnost a loajalita k mocným.

Zdroj: Reporters without Borders


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 450 Kč
Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!