"Rosoboronexport", ruská státní společnost obchodující se zbraněmi, letos na mezinárodním trhu bojových robotů představí komplex "Uran-9". Je určen pro dálkový průzkum a palebnou podporu zpravodajských a protiteroristických jednotek.

Ruští vývojáři mají všechny potřebné znalosti pro výrobu moderních vojenských robotů podle poptávky na mezinárodním trhu. Je to prudce se rozvíjející tržní segment, takže se "Rosoboronexport" chystá dále rozvíjet dlouhodobou marketingovou strategii na podporu zabijáckých strojů.

Komplex se skládá ze dvou robotů průzkumníků s palebnou podporu, tahače pro přepravu a operátorského vozidla k řízení operací. Výzbroj robotů zahrnuje automatický kanón 2А72 ráže 30 mm, přesný odstřelovací kulomet ráže 7,62 mm a protitankové řízené střely. Složení zbraní se může lišit v závislosti na požadavcích zákazníka. Roboti jsou vybaveni systémem varování proti zaměření protivníkem a soustavou zařízení pro detekci, rozpoznání a sledování cílů.


Zdá-li se vám to neohrabané a velké, tak tady máte něco mnohem menšího, co se vejde do batohu. Lobaev Arms dělá zbraně v Rusku a s láskou. A jsou to jedni z nejlepších světových výrobců přesných pušek. Dálkově řízená pozemní bojová vozidla jsou další bouřlivě se rozvíjející segment světového trhu se zbraněmi, a tak každá větší ruská zbrojovka musí se svou troškou do mlýna.

Minirex RS1A3 je lehký taktický robot, zde ho máte v malé ukázce. Možná vám to připadá jako hračka, ale Lobaev na to určitě jednou namontuje odstřelovací pušku. SVLK-14S vás s vysokou pravděpodobností zabije na vzdálenost 2 kilometry.



Samotný prezident Ruska Vladimir Putin shlédl před rokem ukázku nejnovějšího prototypu domácího bojového robota. Lidský robot - terminátor pěti výstřely z pistole zasáhl cíl. Byl ovládán jako Avatar s pomocí ručních senzorických manipulátorů. Na čtyřkolce udělal kruh na аpolygonu a pěti výstřely z pistole zasáhl cíl. Na končetinách má robot připevněny senzory, s jejichž pomocí akce androida řídil operátor, který se nacházel v operační místností na polygonu.


Ruské zbraně mění rozložení sil na geopolitické mapě a ustavují novou rovnováhu. Ale až po válce. V Sýrii a na Blízkém východě momentálně jedno posunování hranic vidíme. Novinky z ruské raketové techniky byly už podrobně rozebírány. To další se ještě ukáže. Je třeba předvést výrobek... a potom ho prodat. Historie by nás měla poučit, tak pro malé připomenutí jedna stará válka a zapomenuté malé raketky z písku. Kompletní video egyptských vojáků ničících několik izraelských tanků během Jomkippurské války (1973).


Skvělá ukázka ruských zbraní v Sýrii se ukázala být docela dobrou propagací. Boje v této zemi prudce vybudily zájem o ruské zbraňové systémy na světových trzích. Jedná se o trh vysoce konkurenční, jehož růst je tažen právě v high-tech oblastech ruského zbrojního průmyslu.

Připomeňme, že v srpnu tohoto roku 2015 byly podepsány exportní kontrakty v celkové hodnotě 40 miliard dolarů. A do poloviny prosince, na konci roku, tato částka vzrostla na 57 miliard dolarů. To je o třetinu.

Zdroje:
Bojoví roboti v Rusku
Roboti plánovaní pro podvodní mise
Vlk-2 mobilní robotický systém

Psali jsme:
Nové zbraně v ukrajinském konfliktu
Zpověď bývalého operátora zabijáckých dronů
Eskalace tiché války v Jemenu


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 400 Kč
Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!