V situaci, když o Sýrii již píší celkem denně i ostatní nezávislé weby, naše hlavní tříletá činnost daná skrze "Fakta o Sýrii" a "Fakta o Blízkém východě" v podstatě skončila. Ale shrňme začínající ofenzívu v Aleppu alespoň v bodech. Klíčová mapa úkolů a bojů je zde.



SAA, íránské gardy, Kurdové a Hizballáh musí dvojnásobným obklíčením uvěznit povstalce uvnitř bojových zón a donutit je, aby se vzdali. První indikátor o záměrech povstalců podporovaných Západem, Tureckem a wahábistickými Saúdy byl plynový útok na kurdskou enklávu v centrální strategické části Aleppa. Plynový útok údajně vypadal takto. Byl proveden ostřelováním granáty 7. dubna mezi 11.30 a 12.00 hod.


Ihned zahynuli 4 civilisté, během dalších dvou dnů zemřelo na otravu dalších 24 osob, celkem 86 lidí bylo otráveno v různém stupni, alespoň podle Kurdského Červeného kříže. Útok šel ze společného stanoviště Západem podporované FSA a teroristů Džaíš al-Islam. Tato parta demokratů s nervovým plynem se účastní jako tzv. "umírněná opozice" i mírových Ženevských rozhovorů, neb je tam chce mít Saúdská Arábie, která je vyzbrojuje a platí. Tím povstalci a teroristé dali najevo, jak se bude bojovat a kdo to zaplatí životem. Na adresu Kurdů v Aleppu vykřikovali už dva týdny před útokem, že ty "krysy" zplynují.

ISIL divnou náhodou prorazil minulý týden blokádu Syrské svobodné armády (SFA) na hranicích s Tureckem, a do Aleppa začaly proudit stovky žoldnéřů a zbraní ze země, která je oficiálním členem NATO a v bazarovém obchodu s EU dostala miliardy na uprchlíky. Boje vyhnaly tisíce lidí z syrských vesnic při hranicích s Tureckem a jsou z nich další uprchlíci. Jen pro pořádek dodejme, že podle komisariátu OSN pro uprchlíky je celý "obchod" EU s Tureckem ohledně uprchlíků nezákonný.


Stejnou náhodou USA nyní valí zbraně do Aleppa pro zde bojující tzv. "umírněné uřezávače hlav". Podle amerických zpráv zveřejněných v USA vypadaly průběžné dodávky nakoupených zbraní ve východní Evropě (hlavně Bulharsko, Rumunsko, Balkán) takto. Jenže pád Aleppa si nepřeje žádná ze stran podporující zdejší teroristy, včetně Západu. To by byl konec "demokratizace" Sýrie a uprchlíci by se začali vracet domů. Plynový útok dokázal, že v Aleppu se bojovat bude. Takže úklidová četa českých a západních humanistů bude mít zase napilno. A teď vážně: je třeba poděkovat spojencům a Rusům za dobytí Palmýry, kde se lidé už opět vracejí domů a kde pokračuje odminování silnic a města.

Co bude dál

Shrňme v bodech obtíže klíčové ofenzívy, která bude jistě dlouhá a spojenci ji nemusí vyhrát. Může skončit patem a zákopovými boji v nejstarším trvale osídleném městě světa. Velitelem všech ofenzivních sil (mimo Kurdy) byl jmenován velitel tzv. "Tiger Forces" (SAA) Suheil Al-Hassan. Rusové ho také chtěli, je to takticky velmi dobrý generál a musí velet velmi rozdílným sborům. Takže naprázdno vyšel jak legendární velitel Íránských Revolučních gard (IRGC) Qassem Suleimani, tak i generál Aymen Jaber velící tzv. "Desert Hawks". V jeho jednotce Liwaa Suqour Al-Sahra slouží většina Palestinců, kteří byli početně nejsilnější menšinou v Aleppu. Chtějí se vrátit domů a doufejme, že se jim to povede. Takže ty problémy:

  • Asadova armáda nyní bojuje na mnoha frontách a zatím nemá od teroristů vyčištěný Damašek, což stojí hodně sil.
  • ISIL je schopen prorazit dlouhé a nedostatečně bráněné frontové linie, viz boje u Aykadah, Kafr Shush, Hawar Killis (mapa zde).
  • Při dobývání strategických vrchů u Aleppa udělala SAA strategické chyby, které zastavily postup a stály zbytečné životy vojáků.
  • Rusové budou mít problémy s nasazením letadel a vrtulníků při podpoře pozemních vojsk. USA a Saúdové s Tureckem dodaly do města stovky MANPadů, které mají nějaký ten vrtulník sestřelit. Jinak by se ve světě prodávaly takovým tempem, že by je Rusové nestačili vyrábět. To teď platí pro vítězné SU-34.
  • ISIL se dohodl s ostatními teroristickými skupinami. Bojovníci za wahábitskou svobodu si nově rozdělili fronty a zásadně posílili celou skupinu v Aleppu o asi 8 tis. žoldnéřů. Celkem 1.5 tis. teroristů nově přišlo z Turecka bojovat do Aleppa. To je ta země, která zavírá opoziční noviny, ruší weby, masakruje Kurdy ve vlastních městech, je v NATO a chce do EU.
  • Byrokraticky šílené EU fungující v modu instrumentálního rozumu toto roztomilé Ergoganovo Turecko vesele uplácí, aby provozovalo koncentrační tábory pro uprchlíky a nechalo děti uprchlíků pracovat ve vlastních fabrikách, které pak zásobují EU.
  • Turci přitom kradou syrskou ropu, průmyslové zařízení a prodávají nakradené starožitnosti ze státních syrských muzeí, která rabuje jimi podporovaný ISIL a další skupiny.


Z našich daní přes NATO pilně platíme tzv. "umírněnou opozici", která v bojích o Aleppo bojuje přímo s teroristy pod jejich velením podle jimi ovládaných zón. Útoky v Bruselu přitom prováděli islamisté přímo napojení na tyto skupiny. Viz náš článek Neúplný seznam belgických teroristů bojujících v Sýrii. Tak se zeptejte našich politiků, jak při ofenzívě rozeznají ty demokraty. Abychom nedejbože neplatili ty teroristy. To bychom jako občané stáli na nesprávně straně boje proti terorismu, což naše vláda a EU jistě nechce, když stojí na té správné straně.


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 450 Kč
Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!