Navrhované zákony EU o "Ochraně obchodního tajemství", kterou Evropský parlament schválil 14. dubna, vytvářejí obchodní sféře nadměrné právo na utajování; jedná se o přímou hrozbu žurnalistům a jejich zdrojům, whistleblowerům, právu zaměstnanců na svobodu projevu a právu veřejnosti na přístup k informacím (o lécích, pesticidech, emisích automobilů apod.) Proti tomuto zákonu podepsalo v EU petici celkem 500.000 občanů. Proti zákonu můžete podepsat petici zde, celkem je třeba 1 mil. podpisů pro vyvolání EU-referenda o této otázce. Následující video ukazuje, o jak nebezpečnou věc se jedná.


Malá skupina lobbistů pracujících pro velké nadnárodní společnosti (Dupont, General Electric, Intel, Nestlé, Michelin, Safran, Alstom…) přesvědčila Evropskou komisi, aby předložila takové návrhy zákonů a pomohla jim zametat cestu. Problém je, že byla ve svém lobbování až příliš úspěšná - přeměnila tyto zákony, jež měly regulovat férovou soutěž mezi firmami v něco, co připomíná příklop nad firemními tajemstvími. Fakticky vznikl zákon, který hrozí kriminálním trestem každému ve společnosti, kdo občas potřebuje získat přístup do interních informací obchodních společností bez jejich souhlasu - obchodníkům, zaměstnancům, žurnalistům nebo vědcům.

Evropský parlament podle očekávání schválil evropskou legislativu o ochraně obchodního tajemství velkou většinou hlasů (503:131).



Několik zjištění:

  • Proti hlasovaly pouze levicové kluby (GUE/NGL, Greens/EFA), stejně jako většina protievropské skupiny EFDD (britský UKIP a italských 5 hvězd) a několik poslanců z extrémní pravice (EFN).
  • Sociální demokraté (S&D), liberálové (ALDE), konzervativci (EPP, ECR) a francouzští poslanci za extrémní pravici (EFN) v drtivé většině hlasovali pro text návrhu.
  • Text by byl schválen, dokonce i kdyby všech 178 členů sociálně demokratického klubu hlasovalo proti.
  • Disciplína v poslaneckých klubech byla při tomto hlasování velmi vysoká. S výjimkou extrémní pravice byla soudržnost ve všech politických klubech 83 %. Odráží to fakt, že mnozí ze 652 europoslanců, kteří hlasovali (z celkového počtu 750) měli jen malé povědomí o textu a spolehli se na svůj politický klub, když se rozhodovali, jak hlasovat.
  • "Debaty" na plenárním zasedání před hlasováním se zúčastnilo méně než 15 poslanců a trvala asi 45 minut.


Detailní analýzu hlasování můžete najít na webové stránce http://www.votewatch.eu/en/term8-protection-of-trade-secrets-against-their-unlawful-acquisition-use-and-disclosure-draft-legislative--2.html. Najdete zde jmenovitě, jak který europoslanec hlasoval. Více o korporátním lobbingu v EU najdete na corporateeurope.org.

Zdroj: TruePublica.org.uk


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 250 Kč
Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!