Nedá mi to, abych si nezahrál na Cimrmanova děda Vševěda. Důkladně již několik měsíců sleduji oba české weby lepších dnešků, tedy pravicové frontové svazáky a lidové novinové populisty. Pravidelně je analyzuji jedenkrát za tři dny, celkem 30 sekund pokaždé. A dospěl jsem k objektivnímu názoru, že je píší mimozemšťané. Ty potvory vám vlezou všude, a rychle se množí. A množí se tak rychle, že ty weby musí také číst mimozemšťané, když mají tolik kliků. Jak říkám, ty potvory mají fertilitu jako blázen.

Vezměme například volby v USA, čili pastvu pro neoliberální mediální hnojník. A nic. Pravicového Trumpa asi volí v USA mimozemšťani, a komunistu Sanderse na druhé straně spektra také volí mimozemšťani. Jak říkám, ty potvory se hrozně množí. Takže v korporátkách není ani slovo o voličích z pravicové Tea Party, a tím spíše pochopitelně ani slovo o nové levici v USA. Klikněte si na obě hesla tři roky zpět, ať víte, co se vlastně děje.

A proč se ti mimozemšťané tak rychle množí? To je otázka pro exoplanetárního biologa a pro filosofa. Ten druhý to má jednodušší. Klikněte si na obrázek této hezké ženské a stáhněte si do prohlížeče soubor o mediální manipulaci spojené s tímto obrázkem (cca 3,5 MB).



Střih začíná unavenou manekýnkou ve studiu s kruhy pod očima. Dali jí paruku, aby se fotoshop moc neunavil, a už to jede. Spusťte si to zpomaleně, ať vychutnáte výrobu umělého světa zvaného "simulákrum". Výsledná ženská z plakátu absolutně a pozitivně neexistuje. Je to mimozemšťan, ale krásný. A o to jde.

Realita je škaredá, nechutná, znamená naši angažovanost, zpytování svědomí, usvědčuje nás ze zbabělosti a z námi zapříčiněné blbosti. Nikdo nemá rád, když z něj dělají blbce jen proto, že je blb. Takže se raději dívá na svět lhoucích korporátek, který připomíná tuto hezkou mimozemšťanku z plakátu. Takový svět sedí našemu narcismu, našim sebeklamům, našemu vysněnému obrazu, který si v sobě nosíme, vyhovuje našemu lhaní o sobě a také našemu lhaní vzhledem k okolním světu.

Korporátky nám skrze holku z plakátu zařídily infantilní pískovitě, kde si můžeme po práci hrát a blaženě rojčit. Pak neoliberální máma zavolá, a my jdeme zase do montovny nebo na univerzitu. Čili jdeme bušit tam, kde pracujeme pro ty, kteří toto pískoviště spravují a udržují v chodu naše pitomé blaho. A tuto partu představuje jedno procento vyvolených, které pro nás toto simulákrové pískoviště skoro bezplatně udržují. Tito mimozemšťani, které zaručeně nikdy v životě nepotkáme, si za údržbu našeho globálního infantilního pískoviště berou pouhých 50 % bohatství celé Země. Jak říkám, dělají to skoro zadarmo a mimo naši pozorovanou zeměkouli.

Tito jednoprocentní mimozemšťané se nemnoží, naopak vesele tendují k úzké skupině jednoho promile vyvolených. Ale jak se množí ta ženská z plakátu? Tu množíme my, skrze naše projekce. Každý z nás chce být nesmrtelný, chce všechno sežrat jako Baloun ze Švejka, a být všemohoucí, jak americký Superman. Také v sobě chovám tyto debilní a infantilní sklony. Jenže dospělí lidé ví, že existuje něco jako "princip reality", který podobné pitomosti nedovoluje ze své reálné podstaty. Ale mimozemšťanů-infantilů je kolem nás celé hafo, a ty potvory se rychle množí. Každopádně mnohem rychleji, než dospělí lidé, kteří jsou odpovědní a vědí, že reálný svět není legrace, ani pískoviště pro infantily.

Jenže infantilní sorta mrkne na mimozemšťanku z plakátu a řekne si, že to se svými sto kily a s ochablým břišním svalstvem zvládne také, a že bude vypadat úplně stejně mimozemsky. A proto si nakoupí přesně ty pitomosti, které byly na plakátu uvedené, zničí se, zadluží rodinu a pak volí korporátní fašisty stojící ve skrytu tohoto plakátu, aby udělali na této nezdárné planetě nějaký pořádek, nejlépe hned vojenský. A my už studenou válku v reálu máme, jen o ní nesmíme vědět. Proto také těchto mimozemských plakátů nesmírně přibylo a infantilních webů také. Jak říkám, ty potvory vlezou všude a rychle se množí.


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 450 Kč
Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!