Dne 2. května budeme připomínat další smutné, a už dvouleté výročí současného debaklu demokracie v Evropě. Připomínáme náš článek Po masakru v Oděse již není cesty zpět psaný dva dny po masakru v Oděském Domě odborů, kde bylo fašisty zaživa upáleno, postříleno a následně ubito kolem 50 lidí. Nebavme se o tom, že skuteční původci masakru běhají na svobodě a že Porošenkova junta nic nevyšetřuje. Těžko bude obviňovat sama sebe, to udělá až mezinárodní tribunál.

Bavme se o tom, co se stalo s politickou reprezentací EU a s USA, která této zločinecké skupině janičářů a neofašistů pomohla k moci. Svou spoluúčastí na nezákonném puči nesou odpovědnost za provedené vraždy, mučení a neofašisty zahájenou válku v Donbasu. Připomeňme, že Ukrajina se pomalu rozpadá a její rozpad je po státním bankrotu asi nevyhnutelný. Viz náš článek Západ pomohl Ukrajincům a Ukrajině do hrobu.

Odpovědnost EU za zločiny na Ukrajině

Jestli státní moc začne beztrestně vraždit, pak se sama vydělila z civilizovaného společenství států práva, a není pro ni žádné omluvy. Její představitelé mohou být zabiti stylem "oko za oko, zub za zub" po jimi rozpoutané občanské válce uvnitř země. Nemá tedy cenu řešit osud Porošenkovy vlády. Ten je celkem jasný a píšeme o něm již dva roky. Zajímavější jsou osudy zločinných oligarchů jako Kolomojského (Maxim Ševčenko: ukrajinští oligarchové se vyděsili a budou se mstít) a šéfů neofašistických skupin, kteří se snaží dostat ze smrtelného kolotoče postupně ven, aby zůstali naživu (Překabátění teroristů na Ukrajině).

Klíčovým momentem odpovědnosti EU je mlčení spoluviníka. O tom jsem psal článek Masakr v Oděse 2014 a zapálení Říšského sněmu 1933. Kde jsou mrtví, a kde beztrestně běhají vrahové, a kde k tomu Západ mlčí, tam vzniká systém fašismu jako ve 30. letech. A to je vážná věc, protože po mlčení k nacismu začala Druhá světová válka. Zatím máme jen studenou válku proti Rusku a studené mlčení zkorumpovaných politických elit USA a EU, včetně prestitutů v korporátních médiích. A tak se ptejme, jak se u Oděsy roku 2014 (a ne u Madridu jako ve 30. letech) bojuje za Prahu.

Beztrestné vraždy a politický cynismus

Díky nebo vinou svého osudu nepatřím k lidem, kterým není jedno, jestli se někde v Evropě začnou beztrestně zabíjet nevinní lidé. Na rozdíl od jiných občanských aktivistů si dobře pamatuji, kdo začal vraždit civilisty v Jugoslávii jako první, speciálně v Srbské Krajině. Ale Milošević, Mladić, Ratko a Karadžić již byli obviněni a někteří již odsouzeni, protože Srbové nepatří k miláčkům EU, jako chorvatský Gotovina či kosovský Haradinaj. Politicky motivová spravedlnost je slepá, ale přinejmenším byla ochotna se ujmout kauzy nevinně zavražděných civilistů v Jugoslávii. Jak se zdá, mezitím EU upadla morálně a politicky na samé dno, a k vraždám ukrajinských janičářů cynicky mlčí. Co to znamená pro nás, občany EU?

Odpověď je jednoduchá a děsivá. Náš život má de facto stejnou cenu jako život těch nevinných lidí, kteří byli upáleni v Oděse. Reálná politika vedená korporátně fašistickými zájmy nemůže hledět na zájmy toho či onoho občana EU, nebo na kauzu lidských práv. Tak zvaná Realpolitik se dělá jinak. Politická reprezentace EU nechala v případě Ukrajiny padnout základní principy nejen lidsko-právních smluv, ale i přirozeného práva. Ze zločinců udělala respektované politiky a přijímá je v bruselských salónech.

Snad bych byl schopen tolerovat lhostejnost EU v případě nějakých arabských, nebo afrických diktátorů. Ale nikoliv v tom případě, že EU tomuto režimu v evropské zemi politicky a finančně pomohla k moci, a nyní aktivně kryje jeho zločiny. Pak je ovšem spoluviníkem, a ponese důsledky. V případě politických představitelů EU, včetně mlčících poslanců Evropského parlamentu, by to měly být důsledky trestní nebo alespoň disciplinární odpovědnosti. Kdo kryje aktivně a vědomě zločiny, ten se stal spoluviníkem na zločinu. A takoví politikové nám nyní v EU vládnou.

Kdo bude na řadě po upálených Oděsanech

I to je celkem jednoduché a píšeme o tom již několik let. Evropská politika neslouží zájmům občanů a vcelku cynicky je zrazuje. Posledních 5 let to provozuje již zcela systematicky. Jsem přesvědčený Evropan a úpadek EU je nejlépe vidět na bývalém prezidentovi Klausovi. Tento antievropan omilostnil privatizační zlodějny, které vlastnoručně schválil, a nechal provést. Klaus jako politický cynik bral eurodotace horem dolem, protože bankéři jeho formátu peníze nikdy nesmrděly. Přitom kritizoval EU v době, kdy ještě fungovala a bojovala za skutečné občanské ideály. A nyní jeho kritika má racionální jádro. Klaus se nezměnil, ale zato EU ano. A to pro mne je skutečná tragédie Evropy, že lidé jako Klaus dnes mají ohledně EU pravdu.

Stejná EU obětuje devalvací eura vklady občanů a malé banky ve prospěch amerických banksterů. Stejná EU pomohla rozpoutat s USA a NATO zničení Libye a válku v Sýrii, včetně aktivní podpory terorismu. Stejná EU nyní dává peníze Erdoganovi na výstavbu koncentráků pro uprchlíky ze Sýrie, a přitom jeho politika již připomíná ukrajinskou juntu. Stejná EU důsledně ignoruje všechna úsilí o evropská občanská referenda v důležitých otázkách: právo na vodu, minimální základní příjem, zastavení jednání ohledně TTIP. Z toho jasně vyplývá, že mlčení ohledně Oděského masakru není náhoda, ale součást cynické EU politiky. Tak si to řekněme na rovinu. Po upálených v Oděském Domě odborů můžeme přijít na řadu i my.


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 450 Kč
Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!