V Sýrii zahynuli za zcela rozdílných okolností dva vojáci. Ruský a americký voják padl při plnění bojových úkolů mimo vlastní zem. To je vždy sporná věc. Proto je třeba smrt těchto padlých "hrdinů" ideologicky zdůvodnit, přitom vytvořit patřičnou legendu pro ty či ony korporátky. Rusové a Američané to provedli, každý po svém. Porovnejme jejich výsledky, které ukazují na rozdílnou povahu vojenského angažmá Rusů a Američanů v Sýrii.

Alexandr Prochorenko

Alexandr Prochorenko (25 let), důstojník jednotek speciálního určení, zahynul při osvobozování města Palmyra. Při navádění palby na teroristické cíle se dostal do obklíčení, odmítl se vzdát a nechal shodit bomby na svoji pozici, čímž zlikvidoval i skupinu teroristů. Rusové jeho smrt oficiálně uznali, zveřejnili jeho poslední slova, je hrdinou boje proti terorismu. Francouzské rodiny poslaly Prochorenkově rodině v Rostově na Donu vyznamenání jejich syna padlého v boji proti nacistům. Prochorenko dostal nejvyšší vojenské vyznamenání in memoriam. Příjezd jeho pozůstatků do Ruska vypadal takto.



Šéf obrany Šojgu a vysocí vojenští představitelé vítali rakev, armáda má dalšího hrdinu, zvýšila se její hrdost a bojová morálka. Rusové ukázali celému světu, jak se bojuje s terorismem. Mediální spinning je založen s velkou pravděpodobností na pravdivém výkladu faktů. Rusové jsou v Sýrii legálně na požádání legální vlády. Jejich boj proti zdejším islamistům a teroristům je posvěcen Radou bezpečnosti OSN, ergo samotnými Američany. Pak nic nebrání v cestě tvoření legendy.

Chuck Ritter (???)

O padlém americkém vojákovi z US-Special Forces nevíme prakticky vůbec nic. Všechno jsem dal do otazníků, protože jediný zdroj je vcelku nespolehlivý článek zde a pak zde. Pentagon řekl, že padl v akci na bojové linii. Kurdské jednotky, kde bojoval, se při nečekaném útoku stáhly zpět, a on údajně zůstal na místě jako hrdina. Zajímavé. Ale umřel legendární smrtí hrdiny, jak jinak. Na rozdíl od výše uvedeného hrdiny neznáme oficiálně jeho jméno.

Jeho vojenské angažmá u Kurdů bylo a je protizákonné, protože Asadova vláda opakovaně prohlásila, že činnost amerických bojových jednotek na jejím území je ilegální. Koordináty US-specnazu nejsou dávány Rusům a Syřanům k dispozici. Ti mohou omylem či úmyslně tyto agenty bombardovat, či jinak zabít. Proto o nich také Američané oficiálně nemluví. Jejich speciální jednotky v Sýrii jsou a nejsou, protože Obama odmítl vojáky do Sýrie oficiálně poslat. Nemůže, protože k tomu nemá mandát oficiální vlády. Ale zato poslal do Sýrie speciální jednotky údajně v počtu 250 vojáků, o nichž mlčí. A o jejich smrti pochopitelně také, protože jsou v zemi nelegálně a pomáhají Kurdům v záboru území, které má rozbít celistvost Sýrie. Jistě jsou tam i kvůli boji proti terorismu, to aby veřejnost věděla.

Závěr

Studená válka se dostala do další fáze. Americké speciální jednotky jsou od roku 2015 činné v neuvěřitelných 133 zemích, což odpovídá 70 % planety. Docela drahá paranoia, řekl bych. Pokud působí u nás za mé daně v rámci NATO, tak asi na kokos nedostanou. Problém je, že tajně a nelegálně působí v zemích, kde je zdejší vláda oficiálně nechce a kde běží mezinárodně (tedy skrze RB OSN) sankcionovaná válka proti terorismu. Jak USA bojovalo s ISILem, o tom jsme psali dost a dost. A nebojovali jen s ISILem, ale s ostatními teroristy, také dost a dost, a navíc v různých zemích. Viz heslo "fakta o Sýrii" a "dirty wars". Zapletení US-žoldnéřů do těchto problematických hrátek je zásadně odlišného charakteru, než zapletení ruských žoldnéřů. Ti jsou v zemi dvojnásobně oficiálně, a bojují tak, že jejich mrtví hrdinové vytvářejí vojenské legendy. Američané bojují tak, aby jejich tajní mrtví posloužili jako záminka pro případný "casus belli". Třeba tehdy, když bude potřeba změnit studenou válku proti Rusku na horkou, nebo když bude třeba danou mediální a militantní polívčičku ještě více ochladit. Dva mrtví, dvě legendy, ale dvě úplně rozdílné velmocenské strategie.


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 400 Kč
Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!