Konvoj amerických vojáků v sobotu dorazil po přenocování v Praze do kasáren ve Vyškově, kde je pozdravil premiér Bohuslav Sobotka. Konvoj projíždějící Českou republikou na cvičení do Pobaltí má asi 420 vojáků a 225 kusů vojenské techniky. U silnice ve Vyškově na konvoj čekali rodiče s dětmi, ale také asi deset odpůrců. Jeden z nich chtěl konvoj zastavit vlastním tělem. Policie ho odvezla na oddělení. Odpůrce konvoje vstupoval do silnice a před vojáky si podle přihlížejících stahoval kalhoty a vystrkoval na ně zadek. "Choval se, jak neměl. Neuposlechl výzev policie, aby tak nečinil, a udělal to opakovaně. Zahájili jsme proto úkony pro podezření z přečinu výtržnictví. Nikoho jsme zatím neobvinili. Budeme vyslýchat svědky a dotyčný bude muset podat vysvětlení," řekl policejní mluvčí Pavel Šváb. Trestní kvalifikace se teprve bude stanovovat, dodal mluvčí.

Z výtržníka se vyklubal válečný veterán Martin Zapletal, který řekl:

Toto je můj politický postoj a odpor k těmto agresorům, vrahům a okupantům!!!
Jsem novodobý válečný vetrán, účastník vojenských misí KFOR a Enduring Freedom, agresivních misí pod taktovkou JŮESESEJ. Jde o vyjádření mého politického názoru, o formu politického boje nenásilnou formou.


Do Vyškova přijel vojáky pozdravit premiér Sobotka. Zdůraznil, že je potřeba prohloubit spolupráci spojenců. "Je nutné si uvědomit, že se zhoršila bezpečnostní situace ve světě. Máme konflikty v blízkosti Evropské unie, ať už je to zamrzlý konflikt na Ukrajině, válka v Sýrii, střety v Libyi, nebo nebezpečí terorismu," řekl Sobotka. Podle něj je dobře, že Američané jedou na cvičení přes Českou republiku a že se to využije k nedělnímu společnému cvičení. "Že projíždějí přes nás, to je symbol solidarity. Máme tady spojence, se kterými můžeme počítat. Na bezpečnostní rizika nejsme sami a je vidět, že bylo správné rozhodnutí, že se Česká republika integrovala do Evropské unie a do Severoatlantické aliance," řekl Sobotka.

Loni Českem projížděly dva podobné konvoje americké armády. Velkou pozornost vzbudil především první z nich. Ozvalo se mnoho kritických hlasů, ale nakonec vojáky vítaly tisíce příznivců. V pátek se příjezd vojáků obešel bez velké pozornosti veřejnosti. Na trase konvoj sledovali jednotlivci nebo menší skupinky lidí.

Od 7. do 17. června v Polsku proběhne cvičení Anakonda 2016 - největší cvičení NATO v roce 2016. Akce se zúčastní 31 000 vojáků z 24 zemí. Cílem cvičení je otestovat možnosti Aliance vojensky chránit své členy. Cvičení se bude zabývat mimo jiné bezpečnostními situacemi, které leží pod tzv. “prahem vzniku války”...

Do cvičení se symbolicky zapojí i medializovaná kolona vozidel Stryker z 2. pluku kavalerie. Kolona vozidel Stryker zamíří přes výsadkáři obsazený most v městě Toruň do Pobaltí na cvičení Saber Strike. Součástí cvičeni Anakonda 2016 bude rovněž řešení situací, které leží tzv. pod prahem vzniku války. Jde o násilné, koordinované a tajné akce protivníka, které nelze "právně" vyhodnotit jako důvod k vyhlášení války konkretnímu státu...

Typickou hybridní akcí mohou být akce speciálních jednotek v přestrojení, které v cílové zemi naverbují žádoucím směrem smyšlející občany a skupiny. V případě České republiky může jít například o proruské polovojenské jednotky, jako např. tzv. Českoslovenští vojáci proti válce vedené NATO, které se mohou stát (pokud to bude nepřátelský stát potřebovat) zárodkem diverzních uskupení...

Polský deník "Wprost" také připomíná, že Anakonda není jen vojenskou, ale také politickou akcí. Minulé ročníky se konaly vždy na podzim, letošní Anakonda se uskuteční na jaře. Důvodem je vytvoření té "správné atmosféry" před červencovým sumitem NATO ve Varšavě, kterého se zúčastní mimo jiné i americký prezident Barack Obama.

Na summitu se očekává přijetí rozhodnutí o vybudování trvalé spojenecké základny v tzv. východním křídle NATO. V roce 1999, po vstupu České republiky, Maďarska a Polska do NATO, Aliance udělila Rusku slib, že nebude v nových členských zemích stavět nové základny.

Slib vydržel 15 let, až do ruské anexe Krymu v roce 2014. Tehdy východní země s pocitem, že "na řadě jsou ony", začaly aktivně volat po trvalé přítomnosti vojáků NATO na svém území, jako pojistku své bezpečnosti.

"Zapojení vojáků z 20 zemí do vojenského cvičení Anakonda dokazuje obrovskou politickou angažovanost. Politický rozměr těchto manévrů je stejně důležitý jako ten vojenský," říká generál Marek Tomaszycki, velitel cvičení Anakonda.

Jan Schneider: Cílem USA je vyvážet nestabilitu

Jan Schneider má trochu jiný pohled. Z rozhovoru pro Parlamentní listy:
Českem opět projel americký vojenský konvoj. S jakými emocemi si tuto záležitost spojujete?

Nejde o emoce, ale o drsnou realitu: Opět zažíváme období, kdy někteří naši spoluobčané jásají nad přítomností cizích vojsk na našem území. Samozřejmě, že přítomností „oprávněnou“ až „nutnou“, vojsk „aliančních“ až „bratrských“ – to všechno jsme slýchali již po srpnu 1968. Ty „argumenty“ jsou k uzoufání stejné. I ten konečný – „vždyť přece“, jak s oblibou používají zastánci „zjevné pravdy“. Tehdy i teď.

Motivem řady z nich je přitom zkušenost, že přítomnost, či přímo pobyt cizích vojsk na našem území (v dnešní době z geopolitického hlediska celkem nezajímavý, na rozdíl od roku 1968) stabilizuje jejich pozice. A balí to do řečí o ochraně tehdy socialismu, nyní demokracie. O světový mír pak prý jde v obou případech.

Kdyby však šlo o poslední přejezd amerických vojsk v rámci stažení vojsk NATO zpět z východu na západ, šel bych jim sám mávat, a s respektem...

...posilování obrany“ členských států NATO již na ruských hranicích. Hodně předsunutá obrana! Rusko totiž agresivně soustřeďuje vojska na svém území!

Je to šílená propaganda a vymývání mozků, využívající ohebnosti národa, vytrénované za předchozího režimu...

... Když hovoříme o Rusku, i v rámci boje proti ruské propagandě vznikne na ministerstvu vnitra od příštího roku Centrum terorismu a hybridních hrozeb. Jak se u nás údajná ruská, ale i další propaganda projevuje? Jakými prostředky s ní může třicet analytiků na vnitru bojovat?

Na vnitru se tak zhmotní to, co bylo dosud považováno za literární fikci. V tomto případě „Kancelář pro uvádění románových příběhů na pravou míru“ z Jirotkova Saturnina. Avizovaný „Útvar pro uvádění ruské propagandy na pravou míru“ by mohl být nazýván „Saturninovým komandem“ (vulgo saturkom). Místa v něm zaujmou nepochybně ti nejstatečnější z nás...

Závěr

Již třetí průjezd amerických vojáků naším územím je součástí rozsáhlé propagandistické akce, jejímž pravděpodobným konečnými cíli jsou:

  • Zvýšení vojenských výdajů České republiky
  • Vyvolání válečné hysterie
  • Vybudování americké vojenské základny na našem území


Přestože se zdá, že veřejnost je přes všechny vynaložené prostředky k této operaci podle scénářů psychologické války spíše apatická, rozhodně bychom neměli její autory podceňovat. Jejich finanční zdroje jsou astronomické a možnosti ovlivňovat české politiky a masmédia jsou takřka neomezené.

ZDROJE:
Armadni noviny

Týden

Parlamentní listy


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 450 Kč
Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!