Ukrajinská občanská válka či rusko-ukrajinský konflikt (označení závisí na politické orientaci komentátorů) se v poslední době dostal mimo reflektory velkých světových i českých masmédií, a nebýt propuštění hrdinky či vražedkyně (dtto) Nadiji Savčenkové, zůstal by i nadále zakonzervován podobně, jako se to stalo v Podněstří či Abcházii. Využijme tedy příležitosti, abychom se podívali, co se na obou (či na všech) stranách podél linie křehkého příměří děje.

Stát-ruina

Ukrajina se pod vedením proevropských a protiruských "vlastenců" dále propadá do ekonomického a politického marasmu. Zde je několik případů:

Ministr sociálních věcí Andrej Reva oznámil, že penzijní fond země prakticky zbankrotoval - jeho deficict dosáhl 145 miliard hřiven (asi 5,8 mld. USD). Ukrajinský parlament sice přijal všechny podmínky Mezinárodního měnového fondu pro další tranže úvěrů, vláda však prý s MMF navíc údajně uzavřela tajnou dohodu (zde a zde), která obsahuje omezení růstu penzí, ukončení moratoria na prodej zemědělské půdy ciznicům, ořezání výdajů na vzdělání a kulturu, desetiprocentní snížení zdravotnického personálu, snížení příspěvků na dopravu, snížení počtu příjemců sociálních dávek, zvýšení ceny plynu a paliv a likvidaci zjednodušeného daňového systému pro malé a střední podnikatele. Přestože představitelé vlády i MMF popřeli uzavření dohody a tvrdí, že se stále ještě vyjednává, všechna tato opatření přesně odpovídají tomu, jak MMF jedná se svými dlužníky.

Ukrajinská tajná služba SBU se snaží před představiteli OSN zatajit vazební věznice a masově se dopouští mučení sympatizantů donbaských povstalců. Podle The Times to oznámil zástupce generálního tajemníka OSN pro lidská práva Ivan Šimonovič před zveřejněním 14. zprávy monitorovací mise OSN, jež se zabývala lidskými právy na Ukrajině. (Rusky zde, anglicky zde.)

Zločinnost se na Ukrajině zcela vymkla zpod kontroly. Podle ruského webu Svobodnaja Pressa je jediným výsledkem policejní reformy "značný počet krásných mladých policistů a policistek se slunečními brýlemi a v nových uniformách, ušitých v americkém stylu. Statistiky však ukazují, že tito ‘noví’ policisté si nejsou schopni poradit se zločinci". Ukrajinská policejní prezidentka Chatija Dekanoidze potvrdila, že kriminalita v Kyjevě v letech 2015 a 2016 vzrostla o 45 % a navrhla "komplexní přístup" v boji s touto hrozbou.

Na ukrajinsko-polské hranici byl 21. května zatčen francouzský občan Grégoire M., který si při své službě v ukrajinském dobrovolnickém praporu pořídil arzenál obsahující více než 100 kilogramů výbušniny TNT, stovku rozbušek, asi pět kalašnikovů a nejméně tři pancéřové pěsti. Francouz se negativně vyjadřoval k činnosti francouzské vlády, kritizoval migrační vlnu v Evropě, šíření islámu a globalizaci. Podle ukrajinské SBU ho tato tajná služba už déle sledovala a zbraně mu sama pořídila. Posuďte sami záběry z nakládání zbraní a zadržení potenciálního "teroristy", které francouzský Le Figaro označil za "pozoruhodné, ne-li surrealistické".

Diagnóza Savčenko

Prezident Vladimir Putin omilostnil ukrajinskou občanku Nadiju Savčenkovou na podkladě žádosti příbuzných novinářů, kteří byli podle rozhodnutí ruského soudu zavražděni v důsledku její navigační činnosti na území povstalecké Doněcké lidové republiky. Podobným způsobem byli ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem omilostněni ruští občané (důstojníci, podle ruské verze ve výslužbě) Jerofějev a Alexejev, kteří byli zajati při bojích na východě Ukrajiny.

Pro zájemce se znalostí ruského jazyka doporučujeme shlédnout besedu v ruské televizi, které se zúčastnili hosté z Ukrajiny a na níž bylo vrácení Savčenkové probráno ze všech stran. Dovedete si představit něco podobného v ČT?


Zdá se, že i za pomocí podobných televizních besed se podařilo ruské veřejnosti prodat vrácení Savčenkové, přestože proti němu zvláště v tzv. vlasteneckých kruzích panoval velký odpor. Vypadá to, že převážil argument, že dva Rusové byli zachráněni před mučením v ukrajinských věznicích. Podle výzkumu nestátní agentury pro výzkum veřejného mínění "Levada-Centr" provedeného na 1600 lidech ve 137 obcích podpořilo postup Vladimíra Putina 43 % Rusů. Proti amnestii a výměně bylo 27 % respondentů, 9 % považovalo otázku za velmi složitou a 20 % nemělo o osudu "ukrajinské hrdinky" ponětí. (Zdroj)

Možná však pomohlo i to, že se Savčenková po návratu projevila jako "neřízená střela".

Týden wrote:
"Chtěla bych létat," řekla navigátorka vrtulníků Mi-24, která se v letech 2004 a 2005 v rámci ukrajinské jednotky zúčastnila bojových operací v Iráku. V roce 2009 absolvovala charkovskou armádní vysokou školu, dosáhla hodnosti kapitána. "Miluji létání a chci létat. Bude-li ale zapotřebí, budu prezidentem nebo kýmkoli jiným," prohlásila Ukrajinka, která byla v Rusku obviněna z podílu na smrti dvou novinářů a odsouzena k 22 letům vězení. Pro Savčenkovou, kterou ve středu Ukrajina s Ruskem vyměnila za dva ruské vojáky zadržené v Donbasu, je prioritou obrana Ukrajiny. "Je jedno, kde budu hájit vlast. Třeba na bojovém poli, půjdu do prvních řad. Pokud zjistím, že jsem zapotřebí zde (v Kyjevě), zůstanu. Budu dělat vše a nikdy se nezastavím. Nemám už vlastní život, mým životem je Ukrajina," prohlásila.

(Zdroj)

Ukraina.ru wrote:
Zcela jinak, tedy za ukončení války, vystupovala Savčenková při své návštěvě Slavjansku. "Zaprvé - ukončit válku. Na Ukrajině nebudou peníze na sociální potřeby, dokud bude válka. Dnes je nutné ukončit válku, pak budeme rozvíjet celou Ukrajinu," prohlásila Savčenková. Podle jejich slov se na ni obracejí uprchlíci s prosbou, aby jim pomohla s výplatami sociálních dávek i s určením statutu. "Zákony si navzájem protiřečí. Nejsou peníze, dětské přídavky atd. Už dávno jim poslanci za tuto oblast slíbili, že se ta otázka vyřeší. Zdá se, že na to zapomněli. Vracím se do Věrchovné rady a připomenu jim to," zdůraznila Savčenková.

(Zdroj)


Nejen ukrajinský prezident, ale dokonce ani všemi propagandistickými mastmi mazaní čeští prorežimní novináři si s jejími prohlášeními evidentně nevědí rady. Nejvíce jim, jak se zdá, vadí její kritika současných ukrajinských úřadů a její ochota jednat přímo s donbaskými povstalci. (zde a zde).

Poslanec Nejvyšší rady Ukrajiny, podnikatel Vadim Rabinovič prohlásil, že Naděžda Savčenková, jež byla v Rusku omilostněna, je „faktor, se kterým už není možné nic udělat“ a Kreml v její osobě „nastrčil na Ukrajinu převrat“. Ukrajinský politolog Michail Pogrebinskij na ruském rádiu Vesti FM k tomu řekl: "Ukáže se, že jestli předtím byla problém pro Rusko a částečně i pro Putina, teď bude problém pro Ukrajinu a pro Porošenka i Tymošenkovou a další."

Co se dá čekat? Evidentně psychicky labilní Savčenková s mesiášským komplexem už teď překáží všem, kteří ji v době jejího soudu a věznění cíleně vytvářeli image hrdinky. Nabízí se dvojí řešení - buď kulka do hlavy (před jedním atentátem v zóně ATO prý Savčenkovou varovali opolčenci), nebo obvinění z toho, že byla v ruském vězení "infiltrována". V příštím díle se podíváme, co se děje na druhé straně fronty, pardon, linie příměří.

Druhá část je zde: Co se děje na Východě? (2. díl - Donbas a Rusko).
--
Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 450 Kč
Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!