Na izraelského ministerského předsedu se sype rána za ranou. Po obviněních jeho manželky ze zpronevěry a jeho osoby z nekalého financování zahraničních cest (aféra Bibi Tours) je tu další skandál, před nímž ty dva předchozí blednou. Francouzský miliardář židovského původu, který stojí před soudem jako hlava organizované skupiny obviněné z podvodu, vypovídal, že mu poskytl milion euro na volební kampaň.

Arnaud Mimran, který je obviněn z "podvodu století", při němž v letech 2008 až 2009 okradl francouzské ministerstvo financí o 282 mil. euro (cca 7,6 miliard korun). Provedl to tím, že neodvedl povinnou daň z tzv. emisních povolenek. Tento miliardový podvodník uvedl u pařížského soudu, že podepsal šek na 1 milion euro pro izraelského ministerského předsedu. Dále uvedl, že hradil jeho výdaje při cestách do Francie. Francouzské webové stránky Mediapart k tomu minulý měsíc napsaly, že Mimran financoval dovolené premiéra a jeho rodiny v Alpách a na Riviéře, poskytoval mu ubytování zdarma ve svém pařížském apartmá, bral ho do prestižního nočního klubu při jeho návštěvách Paříže a hostil ho na své luxusní jachtě. Mimran, který podle vlastní výpovědi jen v roce 2009 desetkrát navštívil Netanjahua v Izraeli, je kromě tohoto případu vyšetřován také v kauze únosu, vydírání a vraždy švýcarského bankéře.

Netanjahu odmítl Mimranovo svědectví s tím, že se obžalovaný pouze snaží odvrátit pozornost od svého případu. Přitom jeho kancelář již dříve přiznala, že od klíčové postavy organizované skupiny přijal částku pod hranicí maximální částky, kterou je podle izraelských zákonů možno přispět na volební kampaň (45 880 šekelů, tedy necelých 12 tis. USD).

Státní zástupce v pařížském procesu proti dvanácti obviněným z podvodu navrhuje hlavním třem strůjcům podvodu - Arnaudu Mimranovi, Marco Moulymu a Jaroslawu Klapuckimu desetiletý trest odnětí svobody, pokutu milion euro a propadnutí majetku všech obviněných v celkové výši 283 mil. euro. Soud se chýlí k závěru, po závěrečné řeči obhajoby vynese soudce rozsudek.

Pět z obviněných se židovským původem uprchlo do Izraele a požádalo tam o občanství v souladu s izraelským zákonem o repatriaci. Není jasné, zda je izraelská vláda vydá do Francie k potrestání. Normálně podvodníky nevydává, viz případy s topnými oleji a další finanční podvody podobného rozsahu.

Připomeňme v této souvislosti případ jednoho z největších rozkrádání ČNB. To bylo realizováno přes společnosti izraelského státního občana jménem Alon Barac (nar. 11.8.1960). V českých médiích byl uváděný jako Barak Alon a pod tímto jménem také občas vystupoval za svůj holding B.C.L. Trading. Vykrádání banky zahájené v roce 1996 ve formě dokumentárních akreditivů nebylo však Baracovou první operací v Komerční bance, počátkem 90. let ji připravil přes svou firmu Tessos Praha o asi dvě miliardy korun. V průběhu let 1996-1999 poskytla Komerční banka Baracovi úvěry ve výši přes osm miliard korun. I přes trestní oznámení na něj z roku 1999 nebyl Barac nikdy v Čechách stíhán a státní zastupitelství v Praze si na něj netrouflo vydat ani zatykač.

Izraelský generální prokurátor už nařídil vyšetřování Mimranova svědectví o financování Netanjahua. Web Mediapart shrnuje celou kauzu takto: "Arnaud Mimran, který je v současnosti ve Francii vyšetřován v několika vážných kriminálních kauzách (včetně únosu a vraždy), financoval politické aktivity současného izraelského ministerského předsedy Netanjahua."

A my bychom mohli našim čtenářům na závěr připomenout, že mezi českou a izraelskou vládou panují nadstandardní vztahy a obě vlády spolu už několikrát společně zasedaly. Pokud se tato tvrzení před soudem prokáží, pak by to znamenalo, že česká vláda zasedala s vládou, jejíž předseda nezákonně financoval svoji volební kampaň gangsterskými penězi.

Zdroje:
http://www.abeldanger.net/2016/06/french-jewish-gangster-arnaud-mimran.html
http://www.timesofisrael.com/french-judge-arnaud-mimran-accused-fraudster-gave-netanyahu-money/
https://www.theguardian.com/world/2016/jun/06/binyamin-netanyahu-israeli-prime-minister-accepted-40000-dollars-alleged-fraudster-arnaud-mimran


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 450 Kč
Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!