Vážený člen, totiž bývalý vážený člen mnoha nadací a židovských obcí, jinak občan USA, obžalovaný <a href="http://en.wikipedia.org/wiki/Bernard_Madoff">Bernard Madoff</a> nosí ve svém bytě elektronický obojek neb je držen v domácím vězení na kauci čtyř miliónů dolarů. Tuto soudní záruku pokryl zmíněný byt. Nic jiného mu už nepatří, protože spravedlnost se děje v USA, a nikoliv v Česku, kde si stíhaný Krejčíř ponechaný blahovolně v JAR, prodal na Ječné v Praze ještě dva domky nebo co mu to nepatřilo. Ale k věci: pan Madoff vytáhl důvěřivým občanům, nadacím, školám, fondům, bankám, investorům atd. z kapsy asi 50 miliard dolarů. A prachy jsou beznadějně pryč, což je asi zbytečné dodávat. Komise pro cenné papíry (SEC) podala na tohoto pána <a href="http://www.sec.gov/litigation/complaints/2008/comp-madoff121108.pdf">tuto žalobu</a> v situaci, kdy peníze byly fuč. Sama komise nyní čelí dosti podstatnému vyšetřování pro závažné zanedbání povinností při dozoru nad burzovními operacemi. Za prezidenta Bushe se burzovní trh reguloval v podstatě jako česká ekonomika za hradního génia Klause, tedy sám od sebe. Není divu, že nyní již pomalu není co regulovat, protože nevytunelovaná aktiva zbylých bank a fondů povětšinou patří státu. Zdejším pánům s doutníkem nyní hrozí jeden kriminál za druhým. Konce neoliberálního podnikání jsou horší než jeho počátky, tolik jeden pán v Bibli. Ani vekslák Madoff nezačal špatně, protože od nuly a taktéž v 70. letech jako jeho čeští kolegové. Jenže elektronická burza, kterou spoluzakládal, mu poskytla nebývalé možnosti obohacené o úspěšný veksl na všechny strany. Nyní mu hrozí cca 20 let vězení, ale to není to nejpodstatnější.
/n/n
Z českého hlediska si položme jinou otázku, kterou v domácích komentářích případu vůbec nenajdete, ale která naopak zaplavuje americké noviny. Koho vlastně Madoff ožebračil? Jistěže, bohaté soukmenovce jako Spielberga a další. Ale těm se osobně nic nestalo, mají vystaráno. Bankéř-zloděj však přivedl na mizinu hlavně normální občany USA, a to totálně. Tento fakt stojí za komentář, zejména u nás. Škodolibý tisk poctil ctihodného tuneláře Madoffa výstižnou zkratkou "trust-buster". Finančník totiž zbouchnul nejen důvěru vkladatelů, ale stejně znějící soukromé penzijní fondy známé v USA pod zkratkou <a href="http://en.wikipedia.org/wiki/401(k)">401(k) retirement plan</a>. A to už stojí za komentář. Po vytunelování zdravotního pojištění mají přijít na řadu penzijní fondy, viz druhý rozhovor <a href="http://www.umlaufoviny.com/www/res_publica/Redakcni_system/index.php?clanek=517">poslance Hovorky</a> pro tento web. Penzijní fondy se pod záštitou neúplatného ministra Kalouska převedou do blahovolných soukromých rukou v podobném schématu jako Julínkovo zdravotnické "letadlo". Nevíte-li, co toto slůvko znamená na finančních trzích, nalistujte si zkratku <a href="http://en.wikipedia.org/wiki/Ponzi_scheme">Ponzi scheme</a>, nejlépe na anglické wikipedii. Nebo si počkejte na zveřejnění auditů nemocnic-akciovek, jobovky jsou už na cestě.
/n/n
Ale zpět k našemu zářnému vzoru neomezených podnikatelských možností. Představte si, že jste normální dělník pracující rukama nebo i bílý límeček, který už nenamáhá ruce, ale pouze zadní část těla. V každém případě si ukládáte na důchod fixní částku z platu, kterou vám zaměstnavatel průběžně sráží z výplaty a ihned převádí na vámi vybraný penzijní fond, který tyto vázané vklady spravuje. Z fondu nesmíte průběžně nic vybírat. I necháváte úspěšně množit dolary až do času vašeho důchodu. Jen za této podmínky totiž neplatíte z uloženého důchodového kapitálu povinnou a vysokou daň z příjmu. Nezapomeňte, že jste silně zdaněná střední vrstva a ne nějaký Bushem protěžovaný multibilionář. Tyto vaše celoživotní úspory na stáří (i vaší ženy, vždyť ona tomu vůbec nerozumí, investujete přece vy) svěříte bez pochyby ctihodnému panu Madoffovi. Schopný podnikatel je to. I daně platí, odvádí milióny na dobročinné účely, včlenil se do vaší správné partaje, nadto jest obřezaný soukmenovec, i oblek nosí, založil ctihodnou burzu NASDAQ, stal se miliardářem vlastní pílí, a vůbec: je to po čertech správný chlapík. Teď hledíte s vyvalenými kukadly. Tato ozdoba stranických a dobročinných plesů nosí elektronický obojek a patří mu jen onen byt za 4 milióny, který posloužil za kauci před případným útěkem. A na vaše byvší peníze uložené u ctihodné firmy <em>Bernard L. Madoff Investment Securities LLC</em> se můžete doptat kliknutím na <a href="http://www.madoff.com">stránky ústavu</a>. Černá barva webu skvěle ladí s věcným obsahem. Soudně ustavený likvidátor fondu dohledává majetek, a hlavně škody. Proto laskavě vybízí všechny okradené, aby se mu ohlásili na uvedeném telefonním čísle, klik. Asi tři nebo čtyři postižení už to udělat nemohou, spáchali totiž sebevraždu. Ale vy máte z pekla štěstí, protože o vaše peníze se přece už dávno postaral Enron, Salomon Brothers a další velké ústavy bez peněz, o nichž jsme již několikrát psali. Tolik k soukromému důchodovému pojištění podle představ Hradební ulice. Normální slušnou a pracovitou Ameriku ožebračil neoliberální scénář nekontrolované hrabivosti bez hranic, plně realizovaný až za akčního prezidenta, po němž se ve světě už jen <a href="http://www.youtube.com/watch?v=9uIj0YvDBKE">hází botou</a>. O české verzi téhož nemá cenu mluvit: důchody by se tunelovaly okamžitě, a obojek by nedostal nikdo.
/n/n