Šéf Wikileaks Julian Assange nabídl 20 000 USD za informace vedoucí k usvědčení vraha mladého člena volebního výboru Demokratické strany (Democratic National Comittee - DNC) v USA. 27letý Seth Rich byl 10. června ve 4 hodiny ráno zasažen dvěma kulkami, když jel do svého domu ve Washingtonu. Svým zraněním podlehl v nemocnici.

Okolnosti této vraždy jsou nejasné. Podle policie byl Rich zavražděn při pokusu o loupežné přepadení. Podivné však je, že měl u sebe i po útoku peněženku, mobilní telefon a hodinky. Vzhledem k tomu, že Rich měl na starosti údaje o voličích Demokratické strany a přístup k velkému okruhu informací ze zákulisí této strany, jsou někteří lidé přesvědčeni o tom, že za jeho vraždou mohly být politické motivy.

Detaily o jeho smrti nejsou dosud upřesněny. Ale fakt, že Assange se tak silně angažoval v tomto případu, je signifikantní. Assange v nedávném rozhovoru pro nizozemskou televizní stanici Neuwsurr vedeném přes Skype otevřeně zpochybnil oficiální verzi popisující Richovu smrt.

Assange: Informátoři vyvíjejí značné úsilí a často podstupují i značné riziko, aby nám poskytli materiály. Pro DNC pracoval jeden 27letý muž, který byl střelen do zad - zavražděn - z neznámých důvodů, když kráčel po ulici ve Washingtonu.
Moderátor: A nebyla to jen loupež?
Assange: Ne, nic tomu nenasvědčuje.
Moderátor: Co si o tom myslíte?
Assange: Že naše zdroje riskují a že budou velmi znepokojeny tím, když vidí, že se stávají takové věci.
Moderátor: Takže to byl jeden z vašich zdrojů?
Assange: Nekomentujeme, kdo jsou naše zdroje.
Moderátor: Tak proč se k tomu vyjadřujete?
Assange: Protože musíme pochopit, jak mnoho je ve hře ve Spojených státech a že naše zdroje čelí vážnému riziku... Proto k nám přicházejí a proto musíme chránit jejich anonymitu.


Oznámení Wikileaks přichází poté, co washingtonská policie zveřejnila, že poskytne odměnu 25.000 USD za informace, které povedou k vyřešení případu. Policejní mluvčí sdělil, že "v tuto chvíli neexistují důkazy", které by spojovaly vraždu Riche s jakýmkoli probíhajícím případem." Ten samý mluvčí dále řekl: "Jsme moc rádi, když nám někdo pomáhá tím, že vypíše odměnu."

Nyní existuje podezření, že Rich mohl být za únikem 20 tisíc e-mailů ze serveru DNC, který odhalil rozsáhlou korupci a protidemokratické postupy uvnitř Demokratické strany. Tento únik zejména odhalil, že volební výbor se zaměřil na Sandersovu kampaň a podkopával ji, aby pomohl zajistit nominaci pro Clintonovou. Dále odhalil i korupční praktiky při financování Demokratické strany.

Jednou z machinací byl Hillary Victory Fund (HVF), který vybíral statisíce dolarů předvolebních příspěvků pro Clintonovou. Tento fond mohl přijmout platby až do 356.000 dolarů, přičemž jednotlivci byli limitováni částkou 10.000 USD pro stranu v daném státě, 33.400 USD pro celostátní volební výbor a 2.700 USD pro předvolební kampaň Clintonové. Většina financí však byla směrována ke Clintonové a k celostátnímu volebnímu výboru.

Nové odhalení týkající se e-mailů z jejího soukromého účtu ukazují, že se Clintonová soustavně "revanšuje" svým sponzorům z Wall Streetu, takže její úřad obsazoval vysoké pozice pro ty, kteří jsou propojeni s fondem Hillary Clintonové. Jeden z e-mailů zřejmě dává do přímé souvislosti jejího finančního sponzora Morgan Stanley a její diplomatické manévry v Číně.

Stejně signifikantní je tón odpovědi hlavních korporátních médií na Assangeho zásah. Titulky jsou sotva nestranné, když označují jeho tvrzení za "konspirační teorii" na úrovni "staniolových klobouků". Jiní se pokoušejí popsat Assange jako člověka, který "politizuje" smrt Riche, což Daily Mail označuje za "urážku". Některá média ve snaze pošpinit každého, kdo zpochybní oficiální výklad, dokonce soudí, že se tento příběh dostal na výsluní pomocí machinací republikánských odpůrců Clintonové. Je zřejmé, že tisk pracuje přesčas, aby zpochybnil Assangeovy výroky.

Politický dopad úniků z volebního štábu Demokratické strany a osobního účtu Clintonové hluboce znepokojuje Demokratickou stranu. Ve snaze odstínit Clintonovou od stranických machinací odstoupila v předvečer sjezdu strany ve Philadelphii předsedkyně Demokratické strany Debbie Wasserman-Schultzová. Politická věrchuška teď vyvíjí značné úsilí na to, aby bagatelizovala závažnost odhalení tím, že se do všeho snaží zaplést Moskvu a snaží se zastrašit informátory.

Korporátní média v rámci širší kampaně zacílené na vybičování válečné hysterie okamžitě začala líčit únik e-mailů z DNC jako výsledek činnosti ruských tajných služeb. Prohlášení, v němž hacker "Guccifer 2.0" převzal plnou odpovědnost za neoprávněný vstup na servery DNC, však taková tvrzení vyvrátila.

Někdo by k tomu mohl poznamenat, že investigativní žurnalista Michael Hastings zemřel při autonehodě spojené s požárem v červnu roku 2013, když pracoval na článku, který se týkal ředitele CIA Johna Brennana. V e-mailu, který získaly Wikileaks, se tvrdí, že "Brennan je za inkvizičními hony na investigativní žurnalisty", kteří odhalují vládní tajemství. Tato korespondence byla z interní komunikace Stratforu, globální zpravodajské společnosti s vazbami na americké úřady, u níž byla poznámka, že tato zpráva je pouze pro interní potřeby a nesmí být přeposílána.

Samotný Assange byl cílem šestiletého politicky motivovaného šikanování kvůli údajnému sexuálnímu napadení ve Švédsku. Původně se jednalo o čtyři obvinění, tři z nich už byla stažena pro nedostatek důkazů a kvůli pětileté promlčecí době. Případ byl veden Spojenými státy, pravděpodobně v naději, že obvinění vůči němu povede k jeho předání americkému justičnímu systému. Assange byl přinucen požádat o politický azyl na velvyslanectví Ekvádoru v Londýně, které nemůže opustit, protože se obává zatčení.

Některé skupiny americké vládnoucí elity začaly obhajovat ještě barbarštější metody, jak se vypořádat se svými politickými protivníky. Bob Becker, stratég Demokratické strany a expert CNN vyzval k ilegálnímu atentátu na Assange. Poté, co Assange odsoudil jako "zrádce" (navzdory skutečnosti, že Assange je občan Austrálie), otevřeně vyhlásil: "Zabít toho zkurvysyna".

Zdroj: World Socialist Web Site

Překlad: Stan


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 450 Kč
Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!