Asi před třemi měsíci jsem psal článek o tom, že se brzy dočkáme ostrého konfliktu v Sýrii mezi USA a Ruskem (Rusko v Sýrii bombarduje opozici spojenou s teroristy, které kryje Západ). Tak se podívejme, jak to vypadá nyní.

Hasaka: od studené války k ostrým výhrůžkám

Začněme z historie, kterak Asad zhruba do dubna 2011 vcelku systematicky utiskoval kurdskou menšinu, která tvoří asi 1 mil. obyvatel ze 22 miliónové Sýrie. Historicky se většina Kurdů (kolem 300 tis.) usadila v oblasti kolem města Hasaka, kde ovšem nemají žádné stabilní území, které by většinově ovládali. V této provincii žijí desítky dalších etnických a náboženských skupin. Kurdové nebyli až do daného data občané první kategorie. Do vládního dekretu z dubna 2011, který jim dal plnoprávné občanství, Kurdové živořili zhruba tak, jako dodnes živoří Palestinci s izraelským občanstvím na státním území Izraele. To vůbec nemluvíme o Palestincích na okupovaných územích. UNICEF řekl, že asi 35 tis. Palestinců na okupovaném západním břehu Jordánu (tzv. West Bank) je ohroženo nedostatkem pitné vody, kterou 100% dostávají pouze z Izraele.

Nyní došlo v oblasti Hasaky k paradoxní situaci. Americká vojska jsou v Sýrii nelegálně, neplní žádný mandát RB OSN a v oblasti kolem Hasaky nejsou žádní bojovníci ISIL, kromě US-podporovaných bojovníků za svobodu/teroristů (záleží, na čí jste straně). Přesto po konfliktech z minulého týdne Christopher Garver za Pentagon oficiálně prohlásil, že al-Núsra není v oblasti jejich bojového zájmu, zato kurdská oblast kolem Hasaky ano, a to zásadně. Viz toto video z oficiální konference, které vyvěsil nějaký Schwejk.


Jistě toho Švejka platí Soros, aby šířil světem US-mírové úmysly, jinak si to nedovedu vysvětlit. Oficiálně Spojené státy v Sýrii nebojují, jen tam tzv. "podporují své spojence". Když Rusové opakovaně žádali, aby USA své spojence označily špendlíkem, aby jim zbytečně nepadaly na hlavu ruské bomby a křídlaté rakety, tak to Pentagon a CIA rezolutně odmítly. Jejich spojenci jsou prostě všude, kde je to zapotřebí, třeba i s al-Kájdou a al-Núsrou, což je bohužel naprostý fakt. Podívejte se na hezké foto mírové expedice teroristů ISIL v Kurdy dobyté Manbídži.



Ty masy kolem aut ISIL jsou živé lidské štíty, stejně jako saúdská odnož al-Kájdy je v Aleppu dává do klecí a staví před svá velitelství. K tomu viz předešlý článek o Aleppu s videem žen v klecích (Bitva o Aleppo aneb stalingradský kotel prozápadních teroristů). Naše a světové korporátky, plus Britské listy pláčou, jak těch mrtvých civilistů v Aleppu přibývá. Důvodem je mimo jiné i to švejkovní video se zástupcem Pentagonu, které plně potvrzuje západní boj s terorismem, o němž stabilně píšeme už dva roky. Podívejte se na tuto studii v PDF, kolik a jakých teroristů v Sýrii bojovalo na konci roku 2015. Bohužel tam není, kdo je platí, a kolik jich nyní přibylo do Aleppa. Situace v Hasace vypadá nyní zhruba následovně, viz tento video-přehled ze stránek South Front.



Klíčová je zejména schematická mapa kurdské minority na území Hasaky. USA sem nalifrovala své demokratické síly v podobě FSA a dalších námi placených skupin. Tito žoldnéři utrpěli těžké ztráty v boji proti ISIL, a nyní při ofenzívě v Latákiji dostávají od saúdské Jaíš al Fateh (jinak Al-Núsra) znovu na frak v bojích o město Kabani (pohoří Jabal Al-Akrad), které nyní obkličuje SAA. Kurdové z PYD mají americkou ochranu, viz bojové a politické schéma Kurdů. Tak se rozhodli jednat v Hasace způsobem, který odkoukali od ISIL. Podívejte se na tento leták rozhazovaný v oblasti Hasaky kontrolované SAA.



Po jednání o příměří dohodnuté Rusy v Kámišli zdejší Kurdové pod vedením skupiny PYD a Asajíš dali Asadovcům v Hasace jednoduše ultimátum. Jejich prapory se rozpustí a odevzdají zbraně a totéž platí pro jejich spojenecké milice. Jinak všichni zemřou v boji. Po odevzdání zbraní se na ně bude pohlížet jako na bratry, a třeba je ani nikdo nezastřelí. A těchto milicí napojených na SAA není v Hasace až tak málo, protože válečně a etnicky rozjetým Kurdům zde už velká část minorit přestala věřit. Není to totiž první útok a první vysídlovací akce Kurdů spojená s etnickou čistkou. Hizballáh už musel jít bránit šíitské vesnice ohrožované Kurdy, proto mají asyrští křesťané a jiné skupiny své vlastní milice, které bojují buď s tím nebo s oním spojencem.

Hasaka aneb Rozklad státu na libyjský způsob

Provincie Hasaka s popsanou složitou situací je přesně ta oblast, kde se nyní koncentrují US-vojáci a jejich speciální komanda, tedy celkem asi 300 US-vojáků, podle agenturních zpráv Íránu a SAA. Pentagon vydal prohlášení, že sestřelí každé letadlo (syrské nebo ruské), které ohrozí zdejší invazní americké jednotky. Syřané totiž shodili několik bomb z Migů 23 na postavení Američanů a Kurdů. Odtud se střílí do vládních pozic v Hasace, kde předtím bylo dojednáno příměří SAA a Kurdů. Zdá se, že Kurdové nahecovaní poradci USA toto příměří jednostranně vypověděli, viz předešlý leták. Zatím se hlásí kolem 50 mrtvých na obou stranách. Pochopitelně jsou to většinou civilisté, kteří s tím nemají nic společného a byli na ulici v okamžiku střelby.

Rozumní Kurdové z marxistické armády PKK (Turecko) a PYD (Sýrie) nejsou v americkém žoldu. Ti rychle pochopili, že se při jimi podporovaném střílení Asadovců poněkud přestřelilo. Za prvé, Turecko je nyní s Ruskem a začalo brát Kurdy v této oblasti pod přímou palbu, aby pomohlo Asadovi. Přitom Erdogan zcela vážně trousí zvěsti, že pustí Rusy na hlavní základnu Incirlik, kde má NATO své jaderné bomby proti Rusku. Proto je teď US-Army rychle stěhuje, asi do Rumunska. Během převratu byla báze Incirlik obklíčena tureckou armádou a pro jistotu jim Turci vypnuli také oficiální přívod elektriky. Nic z toho není pro US-jaderný arzenál, a tedy ani pro bezpečnost Evropy dobré. Erdogan si v otázce Kurdů bude s Asadem rychle rozumět, pokud se situace bude vyvíjet v kurdských enklávách jako nyní.

Za druhé. Rusové pracně sjednali příměří mezi SAA a PKK v Kámyšli. Nemají rádi tento vývoj, kdy Kurdové dělají etnické čistky, válkou sjednocují nevlastní území za podpory USA, a navíc svévolně porušují příměří, které sami podepsali. Proto kurdská delegace PKK včera pelášila do ruské základny v Chmeimim, aby s rozzlobenými Rusy jednala, a to zcela vážně. A jiná delegace spěchala za rozzlobeným Asadem do Damašku. Důvod je jednoduchý: rozzlobení a proti terorismu bojující Kurdové podporující bojovné rodáky bojující s SAA před dvěma dny uzavřeli část Castello Road v Aleppu. Jenže po této části palebně kontrolované Kurdy běží životně důležité zásobování všech vojsk, které bojují proti terorismu, včetně těch kurdských. Viz poslední mapa obklíčení Aleppa, kde se díky obsazení výšiny Tal Um al-Qara opět dostal teroristický průlom pod plnou palebnou kontrolu SAA. Poslední mapa vypadá takto.



Připomeňme, že v Aleppu bojují proti terorismu vojenské síly nasazené legálně se souhlasem syrské vlády, a Rusové na to mají mandát dokonce od RB OSN. Naopak s terorismem se bojuje jinde a jinak, viz předešlé zprávy.

Krokodýlí pláč pravicových manipulátorů a české infantilní levice

Viz současný mediální pláč nad chlapečkem zachráněným z ruin. Vyfotil jej muž, který se chlubí na svém facebooku přátelstvím se skupinou, která jinému klukovi tohoto věku veřejně usekla hlavu.


Takový postoj je hodný infantilního vidění světa některých českých webů, bohužel i těch levicových. Jak je vidět, myslet černobíle se v Sýrii nevyplácí, viz toto video. Doufejme, že to poslední video na youtube chvíli vydrží, abych to nemusel přepínat na originál.


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 550 Kč
Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!