Psát o Sýrii je nyní docela těžké, protože situace na frontě se mění dost rychle díky ofenzívám. Moc povstalců se láme na mnoha kritických úsecích fronty. Poslední článek jsem publikoval pod názvem (Příměří v Sýrii skončilo a ISIL dostal přímou leteckou podporu USA). Je tam také rozbor bitvy o Šejch Miškin, o kterém píši níže. Jen pro info dávám poslední přehled South Front z 25.11.2016.


Obecně platí, že se vzdávají a příměří podepisují hlavně kmenové jednotky, které bojovaly proti Asadovi. V současné době přistoupilo na příměří a na odzbrojení vyjednávané pod hlavičkou Ruska celkem 929 vesnic a měst, kde byli islámští ozbrojenci. To znamená, že se desetitisíce uprchlíků nyní mohou vrátit domů. Další video jsem přidal kvůli směšné propagandě, kterou mimo jiné šíří Britské listy přejímáním nesmyslů především od korporátní BBC. Tak se sami podívejte, kdy a kolik "posledních nemocnic" v Aleppu Rusové zničili bombardováním.


To jsou prosím oficiální titulky z korporátních západních novin. Obklíčené Aleppo je na tom zle proto, že povstalci používají granáty s bojovými plyny na kritických úsecích fronty a také začali ostřelovat ty části Aleppa, nad nimiž ztratili kontrolu. Odcházející uprchlíky postříleli kulomety v mezinárodně vyjednaných koridorech, protože je potřebují ve městě jako živé štíty. Pak mohou západní plátky lkát nad těžkým osudem civilistů v Aleppu.



Pro Aleppo jsem dal poslední klíčové výsledky z fronty 25. 11., což je úspěšné obsazení čtvrtě Hanano asi z 80 %. Pohled na mapu ukazuje, že tato oblast má zásadní význam. Zaškrcením fronty dojde k rozpůlení teroristů na dvě části podél osy "Midan-Sakchur-Hanano", a to bude konec války v tomto městě.

Zlovůle západních humanitárních organizací

Západní mezinárodní pozorovatelé odmítli převzít v Aleppu na místech bombardování vzorky granátů s bojovými plyny. Údajně kvůli bezpečnosti personálu, i když jim Rusové a Asad bezpečnost zaručili. Ale před dvěma roky byli při podobném úkonu naprosto heroičtí, jenže to se zdálo, že civilisty zabil sarinem Asad. To je ovšem prokázaný omyl, tak se o tom zase přestalo mluvit. Proto existují dvě verze mezinárodní spravedlnosti: jedna pro Západ, bez bojových plynů teroristů, protože nejsou důkazy. A druhá verze je pro normální svět, protože ty vzorky už analyzovány byly a mezinárodní organizace je od Rusů musely převzít. Výsledkem granátových útoků s plynem i bez něho jsou mrtvé děti ve školách Aleppa.

Spojenci mají stejný problém při maskování "kolaterálních škod" v ofenzívě na Mosúl, kde se jim tu a tam podaří vybombardovat civilní obyvatelstvo. A to mají řádově desetkrát menší intenzitu bombardování, a vůbec ne v hustě zabydlených oblastech. Kompletní obklíčení hlady strádajícího miliónového Mosúlu je ukončeno stejně jako v Aleppu. Ale Spojené státy a Západ moc spokojeni nejsou, protože Sadrovy milice podporované Íránem a irácká vládní vojska přeťala poslední ústupovou cestu ISIL do Sýrie. A sem potřeboval Západ exportovat teroristy z ISIL, proto tuto trasu nebombardoval. To ovšem urputně dělala irácká vládní vojska za pomocí ruských zbraní, protože jsou spojenci Asada. Obě země nebojují "s terorismem" jako Západ, ale "proti terorismu". Mezitím otočil i "saúdský" Egypt na stranu Rusů a Asada, ale o tom se nemluví. Je zbytečné připomínat, že západní propaganda potřebuje ve válce s teroristy v Mosúlu alespoň jedno malé vítězství, protože Aleppo brzo padne a teroristická fronta v Sýrii se zhroutí. Válka Západu vypadá přesně podle tohoto karikaturního videa, které běží na blízkovýchodních sítích.


Zatím je klíčová nenápadná událost, totiž první oficiální setkání ruských velitelů s veliteli Hizballáhu, které proběhlo na žádost Ruska. Rusové jim poděkovali za mimořádnou statečnost, vojenské nasazení a organizaci útoků při ofenzívě v Aleppu, která začala 28. října. A zejména za bitvu v Šejch Miškin, která ukázala strategické schopnosti této armády. Jejich velitelé dostali pozvání na studium v ruské vojenské akademii. Z tohoto vývoje má Izrael jistě velkou radost, protože zmíněná bitva rozprášila teroristy z al-Núsry, které Izrael podporuje v nárazníkovém pásmu u Golan. Viz heslo "Golany", kde jsme o tom psali s souvislosti s protesty Drúzů na Golanech proti Izraeli.

Rusové mají na boj s terorismem dost vyhraněný názor, což se ukazuje stále více. A navíc v Libanonu vyhrál prezidentství bývalý generál, křesťan Michel Aún, kterého politicky podporuje Hizballáh. Viz článek Hizballáh bojuje za křesťany v Sýrii a v Libanonu. Co nedělá Západ, to naštěstí dělají pro arabské křesťany v Sýrii muslimové z Hizballáhu.

Boje s Turky a proti Turkům

Tady se situace dost změnila, viz mapa tureckého záboru Sýrie. Spojené státy podporují Turky skrze zběhlé jednotky bývalé FSA. Podívejte se na poslední známou přehledovou mapu ze 17. listopadu.



Zelená je zábor Turecka podporovaného Západem, žlutá jsou Kurdové, červená Asad, černá ISIL. Situace je hodně nejasná, protože Turci odmítli (jako obvykle) uznat příměří, které s nimi dohodli Rusové a Asad. Jde o ofenzívu na město Al-Bab a později i Rakku. Město Al Bab chtějí Turci tzv. "dobýt" s tím, že pomohou vyexportovat jimi podporované teroristy ISIL jinam. Přitom zaberou území pro budoucí rozparcelování Sýrie, na kterém má mimořádný zájem Západ a wahábitské státy podporující ISIL, jako jsou Saúdská Arábie a Katar.

Turci měli po dohodě s Asadem a Rusy s armádou zůstat 12 km v Sýrii na čáře u Džarábulusu, kde potřebovali vojensky zabránit spojení obou křídel ofenzívy Kurdů, kteří by tím vytvořili kompletní nezávislou enklávu, v níž ale vůbec nemají kmenovou a etnickou většinu. To Rusové ani Asad nechtěli, proto mlčeli k první ofenzívě Turecka. Západ potřebuje parcelovat, tak je mu celkem jedno, jestli území budou spravovat místní warlords podporovaní Kurdy nebo Tureckem. Ale s jídlem roste chuť a Turci postupují do vnitrozemí Sýrie a bojují už nejen proti Kurdům, ale i proti Asadovi. Nyní to vypadá na válku Turecko-Sýrie, v níž Rusové budou celkem jednoznačně na straně Sýrie. Rusko přišlo proto, aby zajistilo územní celistvost státu a zničilo wahábitské teroristy, které nechce mít doma s podporou Saúdské Arábie a USA, jako to bylo při válce v Čečně.

Předběžný závěr

Jak se zdá, Asad válku vyhrává, ale nemá vyhráno v otázce budoucího uspořádání země. Zatím si každý hledí urvat, co se dá a Západ chce zničit jednotnou Sýrii. To chtěl už v roce 2011, kdy celému povstání proti Asadovi společně se Saúdy a Turky poskytl vojenskou podporu. Mimořádně aktivní byla a je v rámci EU zejména Francie, kterou asi bude čekat mezinárodní tribunál za podporu zločinů spáchaných pod její pomocí. V Libyi se zničení země za pomoci Francie, Itálie a USA povedlo přímo ukázkově, takže proč úspěchy při budování demokracie nezopakovat v Sýrii. Nyní Turecko vyhrožuje EU, že jí pošle ty 3,5 miliónu uprchlíků, o které se EU odmítá starat v Turecku tím, že neposílá peníze na rozkradení, pardon na humanitární pomoc v rámci známého tureckého hospodářství.

Pro Západ začalo krvavě platit, že kdo s terorismem bojuje, ten ho bude mít doma. Nyní se vrací první várka asi tří tisíc poražených EU-teroristů, pardon bojovníků za svobodu. Jejich loupežná akce a beztrestné vraždění skončilo krachem. Vrací se do svých západoevropských domovů z vojenské dovolené, mlčky trpěné, či dokonce částečně organizované zpravodajskými službami zemí EU. Tito profesionální vrazi a teroristé byli placeni za vraždění cca 400 dolary měsíčně a jako kapesné si přivezou to, co nakradli. Mluvit o štěstí může každý, koho nezabili, za úplatu nevydírali, popřípadě nezotročili, nemučili a neznásilňovali. Tito demokraté nadopovaní captagonem jistě s chutí nastoupí do západních montoven a budou chodit od sedmi ráno do práce jako diví.


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 450 Kč
Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!