Naposledy jsem psal o Sýrii dost dávno, viz článek Džihádisté do Británie mohou, syrští biskupové nikoliv. O situaci v Sýrii dnes píše kdekdo. Stačí přeložit ruské zdroje, které dnes poskytují asi nejlepší obraz o tamější situaci. Rusové jednak úspěšně prosadili svůj zájem skvělým vojenským mečem a jednak vynikající diplomacií, která postupně "zve" k jednacímu stolu Západem a wahhábity nadopované, nakoupené a vyzbrojené džihádisty. Tito vrahové a teroristé podporovaní za mé daně by sami jednat nepřišli. Tak je třeba jim nejprve naklepat hlavy s pomocí nerozlučných spojenců Asada (Hizballáh, Írán) a příležitostných oportunistů (Kurdové, Turecko). Pak je Rusové skrze Lavrova přátelsky pozvali do Astany s vyloučením Američanů a EU. A později je pozvou třeba i do Ženevy, až se protřídí jednotlivé skupiny a vyberou se ti správní zástupci mimo teroristické skupiny podporované EU, wahhábity a USA. A pochopitelně mimo nastrčené hotelové loutky, které reprezentují za dolary či eura tzv. "demokratickou opozici" v Sýrii. Tito placení agenti Západu už v Astaně u jednacího stolu neseděli. Syřani, Rusové, Íránci a Turci je vyhodili ven a jednali pouze s ozbrojenou opozicí a silovými skupinami v zemi.

Toto je jediná linie, která dnes vede k tomu, že se tisíce z několika miliónů syrských uprchlíků konečně vracejí domů. Wahhábité, USA a EU jako obvykle nevyhráli a jako obvykle podporovali zločince, teroristy a jako obvykle v posledních letech morálního a politického rozpadu EU nechali za sebou milióny postižených a tisíce mrtvých. Tyto země jednou budou stát před mezinárodním tribunálem za zločiny, které v Sýrii spáchaly. Francouzům to už Asad nepokrytě řekl tento týden v rozhovoru pro západní noviny, protože jejich podíl na wahhábitské podpoře terorismu se Saúdskou Arábií a Katarem byl z EU maximální. Proto také bývalý francouzský ministr zahraničí odpovědný za toto vraždění se tiše ztratil z vlny a šel dělat do francouzské justice, kde bude lépe krytý, až to praskne. Nikdo z těchto politických EU-agentů zla a teroru nemá chuť být vláčen po médiích jako nyní Tony Blair za podporu zločinů v nelegální druhé válce v Iráku. Politiky EU totiž žalují a budou žalovat oběti teroru ve státech EU a pozůstalí padlých vojáků. Ty milióny uprchlíků a mrtvých v Sýrii už nikdo zastupovat nebude. V té době už bude mezinárodní tribunál pro lidská práva bezzubým orgánem zpolitizované frašky, protože všechny terorismus podporující státy z něj postupně vystoupí a neuznají jeho legislativu na svém území. Spravedlnost ve světě je v době korporátního fašismu podrobena příslušnému třídnímu zájmu, jak by řekli klasici marxismu.

Jak válčí Izrael

Publikovat mapy ze syrských bojišť už dnes nemá smysl, to dělají jiné weby. Smysl to mělo před třemi roky, kdy jsme to u nás dělali na tomto webu. Zajímavé jsou detaily, o kterých se nepíše. Už dva roky mluvíme o tom, že klíčová další válka se povede o nezákonně okupované Golany, které Izrael jednou jistě ztratí. A to proto, že patří k mocnostem, které válku v Sýrii prohrály na straně wahhábitských režimů, USA a EU. Proto jsou důležité boje v oblasti města Daráje, které přímo sousedí s okupovanými Golany. Zdejší zahraniční islámské teroristy importovalo Jordánsko, kde je vyzbrojili v táborech vedených instruktory CIA. Zbraně dostali od nás a za naše daně, čili skrytým nákupem přes nastrčené prostředníky. Ruské zbraně z východního bloku, které byly v našich armádních skladech, se nyní hromadně nacházejí v Asadem dobytých muničních skladech ISIL. A česká vláda a Zaorálkovo zamini cudně mlčí, oni přece nic Islámskému státu přímo neprodali. Druhou várku teroristů v Dáráji podporuje Izrael, což je pochopitelné. Potřebují vytvořit a udržovat na živu i přes vraždění místního obyvatelstva tzv. "buffer zones", což jsou nárazníková pásma v Sýrii před Golanskými výšinami. Viz naše předešlé články k tomuto tématu dané dole. Začněte třeba starším článkem První kolo války o Golany vede Izrael psaným v roce 2014.

Nové boje Dáráji minulý týden byly docela zajímavé, protože Izrael a wahhábité se opravdu snažili. Saúdové údajně zaplatili jednotlivým velitelům teroristických žoldnéřů po 100 tis. dolarů za ofenzívu. Na schůzce 13.-14. února jejich velitelé kývli na předem prohraný boj, aby neztratili finanční a vojenskou pomoc. Do útoku šlo celkem 2000 převážně zahraničních žoldnéřů. Dobyli jeden městský blok v Daráji a ztratili celkem asi 200 bojovníků. Ten zelený zářez v Al-Manší na mapě dole je dobytý teroristy, předtím to byla hladká linie. Byli zabiti důležití terorističtí velitelé ze Saúdské Arábie a Jordánska. Chytří teroristé se před bojem stáhli a žádali o odchod do jiných částí země, především do Idlíbu. Ti zranění byli okamžitě odvezeni do vojenských nemocnic na Golanech, což je tradičním dobrým zvykem izraelské humanitární pomoci teroristům.



Izraelce to nestálo celkem nic, Arabové se vybíjejí mezi sebou. Jenže tak jednoduché to není. Rusové bombardovali dnem i nocí nástupní prostor teroristů z Fatáh al-Šám, který ofenzívu vedl. A předtím řekli tak nějak jasně Izraelcům, že jestli se tam objeví jejich stíhačky a půjdou po Asadovi a po Hizballáhu, tak je prostě sejmou. Takže Izrael zůstal za plotem Golan a s bolestí pozoroval, jak jsou jejich teroristická neviňátka masakrována jedno po druhém.

Zajímavý je postoj Jordánska, které tyto zločince léta cvičilo. Jordánci otočili, uzavřeli během bojů hranice a přestali okatě podporovat žoldnéře cvičené CIA. To je zásadní změna. Jordánci pochopili, že válka v Sýrii je prohraná a že nyní budou mít terorismus doma. Jejich nezavraždění žoldnéři se vrátí domů, stejně jako se vracejí naši teroristé zpět do rodné EU. A už se tam vraždit začalo. První oběti v Jordánsku jsou pochopitelně především spisovatelé a novináři, kteří s vládní podporou terorismu nesouhlasili. Takže Izrael zdánlivě nic neztratil, ale jen zdánlivě. Ofenzíva v Daráji byl debakl. Ví to zejména Drúzové, jejichž vesnice tito zahraniční žoldnéři terorizovali. Ti nyní bojují po boku Asada a veřejně je podporují i jejich rodáci v drúzských vesnicích na Golanech. Jak je na Východě známo, okupanti přicházejí a odcházejí, ale je třeba zasít a sklidit. Jistěže je nutné být zadobře s daným mocipánem. Ale ještě lépe je vědět, kdy jeho čas končí a kdy přijde ten nový.

Boje v Jemenu

Začněme tím podstatným, a to je dovoz íránských raket středního doletu, které jsou nyní schopny zasáhnout celé území Saúdské Arábie. O prvním útoku těchto raket jsme už psali, viz článek Válka v Saúdské Arábii pokračuje, dobývá se město Najran. Poslední balistická střela už zasáhla vojenskou základnu na předměstí Rijádu, tedy přímo v hlavním městě. Saúdové s podporou EU, USA a přímou vojenskou angažovaností izraelských poradců nyní cíleně masakrují civilní obyvatelstvo v Jemenu a tím vyvolali humanitární katastrofu, o které Západě cudně mlčí. Celkem 18 miliónů lidí v Jemenu je ohroženo válkou a hladem, což znamená další masívní přísun uprchlíků do EU. Legální vláda svržená v barevné revoluci Saúdy nyní naznačila okupantům další postup. Za vybombardovaná města a školy i s dětmi půjdou do vzduchu saúdské posádky s nakoupenými nigérijskými žoldnéři (i s těmi nezletilými), a to kdekoliv v Saúdské Arábii. To znamená, že hlavní ropné pole Gáwar je nyní pod přímým dostřelem jemenských raket. A to nepočítáme celou řadu úspěšných potopení saúdských vojenských fregat u jemenského pobřeží. Tam je Západu jasné, že nefunguje klasická americká a izraelská ochrana proti íránským balistickým protilodním střelám. Proto také Američané vypakovali své letadlové lodě z Perského zálivu, kde by za pár hodin přestaly existovat.

Izraeli by nevadil případný útok na ropná pole Saúdů, protože má svou ropu nebo si ji doveze odjinud. Ale rozhodně mu není jedno, pokud se wahhábitské impérium sunnitů rozpadne a jediným vítězem na Blízkém východě bude šíitský Írán, Hizballáh a Rusové. To poslední trvale vadí i Američanům a za Obamy pilně podporovali saúdské vraždění v Jemenu. Na poslední chvíli prý Trump odvolal útok na íránskou vojenskou loď v mezinárodních vodách, která asi vezla (a celkem pochopitelně) další náklad raketových dárků vládním vojskům do Jemenu. Vezla je legálně a jemenská vláda vypověděla smlouvu o přítomnosti amerických poradců v zemi, takže militarizovaní Američané jsou zde zcela nelegálně. Zaútočit na íránskou vojenskou loď v mezinárodních vodách, která navíc veze vojenskou pomoc legální vládě, to znamená jasné vypovědění války, což Izrael z duše potřebuje. Vždycky je výhodné obětovat v boji za ohroženou vlast spíše nějaké Góje či Araby než vlastní cenné vojáky a prostředky. Takže Izrael je plně angažovaný v Jemenu na saúdské straně. Zločiny tohoto režimu na civilním obyvatelstvu mu vůbec nevadí, stejně jako nevadí EU a USA, které Saúdům pilně dodávají zbraně k bombardování jemenských civilistů.

Jenže Saúdové začali válku pomalu prohrávat, protože už přišli o vlastní území kolem města Najran, které vojensky kontrolují Húthové. Saúdové zase okupují kusy Jemenu, nyní i přes jimi nastrčenou al-Kájdu. Ale ztratit vlastní území v očích Arabů znamená, že jste na odpis, tedy i fyzicky. Což samozřejmě Izraelcům opět nevadí, když se Arabové vybijí mezi sebou. Jenže i tato politika asi přišla na svou mez. Pod diplomacií Rusů vzniká nová koalice států na Blízkém východě, které už mají dost toho, že dělají po staletí loutku Evropanům a Američanům.


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 500 Kč
Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!