Podívejte se na pohádku o ženách podanou zcela oficiálně a pod parlamentní imunitou. Zápletkou je trio vlastností, které způsobily v Evropě pořádnou bouři.


My ale nebudeme řešit, proč to jeden polský dědeček (možná již duševně nemocen) řekl, nebo jaké tresty mu za tyto nepěkná slova hrozí. Polský europoslanec Janusz Korwin-Mikke už má něco za sebou. V roce 2014 nafackoval svému oponentovi, v roce 2015 hajloval, loni zase srážel migranty svými hanlivými výroky. Nyní jsou těmi pronásledovanými samozřejmě ženy.

Ženy neumí hrát šachy
Zlý vlk s berličkou v ruce honí ženy a křičí: "Jakápak nerovnost mezi muži a ženami, vždyť neumí hrát ani šachy." Jenomže všichni muži nehrají šachy. Takže co? Podle logiky pana poslance by tedy tito handicapovaní muži měli vydělávat stejně mizerně jako ženy. Jenže to nemůže připustit handicapovaný myslitel s berlí, tak za nimi křičí, jací zlí jste to vy migranti. První argument je tedy opravdu hodný parlamentního pána tvorstva z Polska.

Ženy malé
Příkladem malé ženy je Matka Tereza, svatořečena papežem Františkem v roce 2016. Ano, svým vzrůstem je malá, ale její jméno zná snad každý. A politikové ho používají k zesměšnění svých protivníků. Ruský zástupce v OSN Vitalij Čurkin, který podezřele rychle zemřel v USA, poradil své kolegyni Samanthě Powerové, aby si vzpomněla na akce své vlastní země: „Za zvlášť podivné považuji vystoupení zástupkyně Spojených států, která postavila své vystoupení, jako by byla Matka Tereza", řekl. Malá neohrožená žena, která celý život pomáhala těm nejchudším, se dostala až do debaty OSN, protože "být jako Matka Tereza" se už stalo světovým příslovím.

Ženy slabé
Která žena není slabší od muže silného, vytrénovaného s bicesy a tricepsy? To jsou zákony přírody, jež měnit není zapotřebí. I ženy slabé jsou silné a nepotřebují si nesmyslně dokazovat, jak svojí silou přemohou stokilového chlapa. Nemají na takové nesmysly čas myslet, nenápadně totiž budují dějiny lidstva. A pokud jste v Africe, vezměte si dva kanystry s vodou a choďte každý den od studny vzdálené 10 km s vodou pro rodinu na celý den. To by chlapa s bicepsy hned přestalo bavit, ale tyto ženy to musí nenápadně dělat celý život.

Německá židovka
Příkladem je Anne Franková, která se dožila pouhých 16 let (1929-1945) a my známe její osud díky jejímu deníku, který si psala sama pro sebe. Německá židovka, chytré děvče s mozartovským literárním talentem, jež i když bylo slabé, věřilo, psalo, doufalo. A i když zemřela v koncentračním táboře na tyfus, její deník nezemřel a oslovuje lidi po celém světě. Svými zápisky v deníku připomíná i nenápadné každodenní zlo nacismu: všichni židé musí odevzdat jízdní kola, nesmí jezdit autem ani sedět na své vlastní zahradě. A její smrt připomíná hrůzu koncentračních táborů dodnes.

Božena Němcová
Zná ji téměř každý. A ještě více čarovnou Babičku. Nebyla silnou ženou, neuměla krav-maga ani kung-fu. Prostě šla a říkala, co si myslí, a také to psala pro ostatní, i když její muž byl státní úředník. Dnes tomu říkáme svoboda projevu. Říkala svůj názor na opravdové vlastenectví a máme se od ní co učit v dnešním populismu. Odměnou jí bylo po nástupu Bachova absolutismu sledování tajnou policií. Žila chudě, musela přežít své dítě, synka Hynka, v manželství šťastná nebyla. Přesto se nezabývala svou slabostí. Její silou byla literární tvorba, jež se stala po staletí tradicí a moudrostí českého lidu, který ona tak milovala.

Ženy hloupé
To je úplně nejhloupější výplod toho postiženého pána tvorstva. Logika je opravdu neotřesitelná: když jsou ženy malé, slabé, tak jsou v jeho logice nutně i hloupé. Přeji mu hodně štěstí v parlamentní práci pro velké, silné a neuvěřitelně chytré muže zejména v Polsku, které tak schopně politicky zastupuje. Vůbec nezávidím těm polským voličkám-ženám, které tohoto experta na ženskou otázku poslali vydělávat peníze v politice.

Přání k MDŽ
Přejme ženám k Mezinárodnímu dni žen, ať nejsou všechny velké a silné. Ať stvoří díla větší než celý vesmír, ať jejich cudnost a pokora pohltí les se zlým parlamentním vlkem a jeho berličkou. Ale milé ženy, i když je Mezinárodní den žen a váš svátek je středobodem vesmíru, nebuďte kvůli tomu pyšné. Ať nemusíme povolávat do boje pohádku o Pyšné princezně a shánět krále Miroslava. A naším politikům dejme na závěr příklad jiného civilizovaného politika, který ví, o čem tento svátek je. Na kremelské zdi vyobrazili ruskou vlajku z květin a nápis: “Vám, milované!” A Putin jako prezident měl k MDŽ hlavní projev v televizi, tady ho máte i s českými titulky. Zdůraznil, že muži věnovali po staletí ženám hudbu a verše, a citoval ruského básníka Konstantina Balmonta.

Žena je s námi, když přicházíme na svět, žena je s námi v naší poslední chvíli, žena je prapor, když bojujeme, žena je radost otevřených očí.


Čeští političtí páni tvorstva nečtou básně, protože musí dělat jiné věci, které jim vydělají více peněz než recitace poezie. Čeští politici mají jiné starosti a možná si v duchu myslí to, co jejich polský kolega řekl nahlas. A česká masová média žvanila na MDŽ jen o feminismu, jako by jiné ženy ani neexistovaly. Je ale dobré vědět, že na východ od nás ještě existuje slušná lidská společnost a důstojní političtí reprezentanti, kteří vědí, co je MDŽ, a jakou hodnotu má žena pro politicky myslícího muže.


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 400 Kč
Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!