Určitě nemá cenu pátrat po důvodech Sobotkovy demise. Skutečná politika se zásadně nedělá jako věc veřejná. Je vždy výslednicí mnoha neznámých i pro přímé aktéry, natož pro pouhého diváka. Stejně tak je lhostejné, zda ohlášení demise vymyslel Sobotka sám, nebo mu to poradila parta poradců. Důležité naopak je, abychom se vyznali v mapě současné české politiky. Jsou zde určité majáky či opěrné body o jejichž existenci pochyb není. Které to jsou?

Mafie

Existuje skupina výtečníků, kteří se pohybují mezi tzv. šedou i černou zónou. Jejich činnost je místy legální, sem tam pololegální a někdy přímo nelegální. Tato chobotnice, či lépe řečeno síť chobotnic, se skládá z provozovatelů hazardu, restaurací, stánků a dalších forem prodeje bez účtenek a tedy bez daňových příjmů. Dále sem patří skupina jednotlivců a firem přisátým na státní rozpočet realizací výhodných zakázek typu Promopro, tunel Blanka či „výhodné“ karty Opencard. V neposlední řadě také skupina žijící z grantů od sportu po kulturu. Suma sumárum, šedá ekonomika i bez té vyloženě černé disponuje s cca 600 miliardami ročně, což představuje 15 % HDP. Více ZDE. A pak je tady skupina lidí, kteří se napakovali na vládních dluhopisech, viz článek Česká cesta ke korporátnímu fašismu.

Šéfům, styčným bodům v těchto sítích se říká kmotři, šíbři, či šibalové. A jak se říká „kdo maže, ten jede“. Není potom divu, že tyto prostředky promazávají soukolí soudobého kapitalismu v Čechách tak dobře, že se někteří dokloužou až na Bahamy, Seychely či dokonce do Jižní Afriky. Jiní se raději sklouznou na vlastních křídlech třeba do Monaka a zase pěkně zpět.

Jiní vybělili svou činnost v rouchu církevním či oblékli brnění rytířů ikony České republiky, Václava Havla. Mezi ty první by mohl patřit třeba takový Luděk Sekyra, mezi ty druhé by mohl patřit třeba pan Zdeněk. Jeho příjmení prochází cenzurou počínaje televizí přes tištěná média po ta elektronická. Tak jsme se mohli v televizi dozvědět, že Bakalovo jméno se v souvislosti s aférou OKD neobjevilo v novinách, "protože „Čapí hnízdo". Ano, nač hovořit o tunelech našich chlapců v desítkách miliard, když tu máme Babiše? Kdo by se zabýval prodejem státního majetku v hodnotách bilionů a zároveň vytvoření dluhu dvou bilionů korun? Dluhu, z jehož úroků se navíc někomu docela dobře žije.

Babiš

Patří k dalšímu majáku současné politiky. Majáku, který je jistý, není žádnou spekulací. Kdo je Babiš? Podnikatel, který zbohatl a vybudoval obchodní impérium v podmínkách „kapitalismu bez přívlastků“ tak, jak byl budován politiky typu Klause, Kalouska či Sobotky. Nelovil tedy bobříky, ale podnikové peníze. Nečekejme tedy, že zbohatl na rozdávání chudým, placením vyšších daní, než určoval zákon a prodejem výrobků pod cenou tak, aby na ně dosáhli ti nejpotřebnější. Nešetřil korunku ke korunce, až se mu jich najednou sešla miliarda. Na druhou stranu, než vstoupil do politiky, nevyznačoval se žádnou zvláštní politickou aférou na rozdíl od řady ministrů a přátel ODS či ČSSD. K jeho tíži lze ovšem přičíst, že zejména v soukromí používá sprostá slova a vyrovnává se v tom téměř někdejšímu premiérovi Topolánkovi či současnému muži konzervativní pravice č. 1, Kalouskovi. Pro Mirka Dušína a Jarku Metelku je tedy Andrej Babiš už pro svůj slovník pochopitelně naprosto nevolitelný.

Karty jsou rozdány

Na jedné straně skupina, která vytunelovala republiku, na druhé straně Babiš. Protibabišovská fronta je mnohem majetnější a vlivnější než miliardář Babiš, přičemž vnímá tento souboj jako boj na život a na smrt. Babiše upřímně nenávidí. Bere jí jistoty, bere jí vliv, bere jí moc, bere jí peníze. Současný stav je tedy jen začátkem naprosté hysterie. Babišova partaj funguje efektivně, protože je to prodloužená ruka Agrofertu. Stát vedený ve stylu výše popsaného korporátního fašismu tedy začal fungovat stejně efektivně jako Agrofert, což partaje žijící ze záhuby státu upřímně vyděsilo. Proto chtějí Babišovi politiku znechutit, aby se mohlo krást a lhát jako dříve, za časů předešlé formy demokracie.

Na Paroubka nakonec vytáhli pedofilii a „tajné“ zprávy plukovníků, budoucích ministrů vnitra. Současný boj o moc všech výše popsaných mafiánů je stále týž. Neštítí se ničeho. Používají odposlechy, manipulace, lži, podsvětí i tajnou službu státu, aby jakýmkoliv způsobem zdiskreditovala své odpůrce, své protivníky. Od toho jsou silová ministerstva a v současné vládní krizi jedno drží Chovanec a druhé Babiš. Celá ta banda kolem stávajících stran ODS, ČSSD či TOP 09 je spjatá s tolika aférami, že by to vydalo na celé knihy. Pokud Babiš skutečně účelově založil firmu, aby dosáhla na dotace pro malé podniky a pak jí zahrnul do svého holdingu, a pokud opravdu využil díry v zákonech, aby prostřednictvím dluhopisů zaplatil nižší daně, pak to rozhodně nemůže být důvodem jeho diskreditace v politice z úst dlouholetých politiků, kteří sedí v parlamentu již několikáté období. Hovoří-li tito o morálce, vidím čerty zpívat gospel. Politici ČSSD a ODS na nikoho ať raději kartu s morálkou nevytahují, nebo dostanou celým balíkem po hlavě. To se týká i prodaných novinářů bakalonovin, kteří obviňují novináře babišonovin z toho, co sami dělají zcela běžně již desítky let. Podobně je to s naší veřejnoprávní televizí, pro kterou je mnohem spíše než veřejnost určující kapitál. Určitý kapitál. Televize je nepochybně jedním z vemen veřejného rozpočtu, z něhož tyje nejedna "famiglia".

Proč to Sobotka vzdal?

Ne, nepopřu začátek článku a nebudu spekulovat o důvodech Sobotkova jednání. Jen si myslím, že by bylo dobré doplnit onu mapu. Za normálních okolností lze předpokládat, že ČSSD volby nevyhraje. Skupině, kterou jsme pracovně nazvali mafií, záleží na zničení konkurence, na zničení lišky v jejich kurníku, na zničení Babiše. O Sobotku této skupině samozřejmě vůbec nejde. Takže kdyby Sobotka nepodával demise-nedemise, nejpozději do měsíce po volbách by byl sesazen ze všech funkcí. Je to totiž taková pěkná praxe našich přátel z ČSSD. Takže když toho Sobotka nechá teď, udělá pro sebe jenom dobře. Jinak by makal a makal a nakonec by ho jeho přátelé stejně s ostudou vykopli.

A co ČSSD?

Sociální demokracie může demisí jenom získat, proto do toho šla. Dotáhla se podle průzkumů na ODS, a kdyby takhle pokračovala dál, není vyloučeno, že by dosáhla až na preference Zelených. Naproti tomu mají díky Sobotkově činu naši přátelé znovu na výběr. Dále fungovat jako prvosledové oddíly pravice z TOP09 a ODS a dále vést ve službách mafie boj proti Babišovi, nebo si rozpomenout na nesporné úspěchy vlády pod Sobotkovým vedením. Jmenujme jen některé z nich.

  • Oživení ekonomiky
  • Realizace dlouhodobého slibu ČSSD - zavedení registračních pokladen, EET
  • Přebytkový rozpočet
  • Umořování státního dluhu
  • Zvyšování mezd


Před našimi přáteli je tedy na stole znovu rozhodnutí. Chovanec, nebo Zaorálek. Buď se sociální demokracie stane levým křídlem současné koalice, nebo bude nadále prodlouženou rukou šibalů všeho druhu. Voliči jí podle tohoto rozhodnutí vystaví účet.

PS: článek byl napsán ještě před Sobotkovým tragikomickým výstupem na Hradě. Sobotka tam jen podtrhl hysterické zoufalství koalice proti Zemanovi a Babišovi.


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 450 Kč
Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!