V krátkých zprávách jsme publikovali odkaz na článek Dvě tváře českého národa, který komentoval velký průzkum veřejného mínění od opravdu renomované, proto nezávislé společnosti Pew Research. Korporátní komentátoři pracující pro české, a tudíž mnohem méně renomované agentury a korporátní média, komentovali pouze vztah obyvatel postsovětské střední a východní Evropy k náboženství, k národní identitě, toleranci islámu atd. Pokud si stáhnete data celého výzkumu (PDF zde, 175 stran), lze najít mnohem zajímavější souvislosti.

Jako obvykle má v tomto americkém výzkumu prsty nějaký Putin, tedy spíše jeho neomylný ministr zahraničí Sergej Lavrov. On rád kouří, což je jeho jediná chyba, rád píše poezii a rád mluví s mladými. Nedávno byl na celoruském mládežnickém vzdělávacím fóru (Kljazma, 11. srpna 2017) a měl zde velmi podnětnou přednášku a debatu na téma Model globalizace liberálního klubu zkrachoval, národy chtějí vlastní identitu. Korporátní čeští ideologové inspirovaní Putinem by také mohli udělat republikové mládežnické setkání nad osudem neoliberalismu a jeho vztahu k 99 procentům. Zajímalo by mne, kolik lidí by tam dostali mimo ekonomicko-politický nátlak a navíc zadarmo. Takže začneme ověřovat podle výzkumu Pew Research, zda má Lavrov v případě zemí východní a střední Evropy pravdu.

Ortodoxie a národní příslušnost

První graf ukazuje úpadek neoliberální globalizační ideologie jen nepřímo, ale velmi zásadně. Zejména v postsovětské východní Evropě roste počet lidí, kteří se považují za ortodoxní křesťany. Přitom nechodí do kostela, nezajímá je církev, ale zásadně oceňují přínos ortodoxní církve pro budování národní identity.



Takže i zbožné pravoslavné východoevropany zasáhla sekularizace, ale přesto věří na národní identitu a na základní křesťanské hodnoty. Po rozpadu neoliberálního náboženství zlodějen a tunelů se mnozí bezvěrci v postsovětských státech východní Evropy začali hlásit k tradičním a po staletí vyzkoušeným hodnotám. Přesně pravý opak zaznamenala katolická církev v postsovětské střední Evropě. Její vliv se propadá, protože zdejší hierarchie se místo s chudým Ježíšem spojila s pravicovými zloději a neoliberálními globalisty. Graf ukazuje, kolik procent lidí si myslí, že jejich země je více nebo méně křesťanská nyní a v roce 1990.



Graf odráží nikoliv reálná čísla o návštěvnosti kostelů a počtu věřících, ale mínění lidí o tom, jak si na tom církve stojí. To je pro neoliberání globalisty špatná zpráva. Katolická církev jim celých 20 let dělala a dělá záda a s ní také tzv. "křesťanské" partaje. V Česku se propad vlivu náboženství ve společnosti pohybuje kolem 10 %. Ale jiné průzkumy dělané u nás ukazují mnohem horší čísla, viz tento graf.



Podle výsledků sčítání lidu se stále méně Čechů hlásí k víře, jak sami vidíte na grafu i po roce 1990. Tento trend se nemění ani dnes, viz propad vlivu věřících v katolickém Polsku. Západní křesťanství v bývalých středoevropských zemích SSSR se prodalo neoliberálnímu jednomu procentu a pravicové ideologii, církevní hierarchie zradila sociální stát a sociální hodnoty. Na východě je nacionalismus na vzestupu díky podpoře konzervativních křesťanských hodnot. Pravoslavní ve východní Evropě navíc masově věří autoritě moskevského patriarchátu. Ortodoxní konzervativismus poráží LGBT ideologii a podivuhodné žvásty šířené za Sorošovy peníze skrze bývalé pornohvězdy bojující za evropské hodnoty.

Jak se máme za neoliberalismu dobře

Neoliberalismus nám přinesl ráj na zemi, tedy pro bájné jedno procento, které neváhalo a tento ráj si zákonně oplotilo na úkor 99 procent. Tak se podívejme, jak lidé hodnotí svou ekonomickou situaci po úspěšném budování klausovského a jiného kapitalismu bez přívlastků.



Ukrajina dostala plnou lekci neoliberální US-demokratizace, protože je třeba bojovat proti zlým Rusům do posledního hodného Ukrajince. Takže prakticky 100 % obyvatel si v dnešním Nulandistánu myslí, že se mají ekonomicky hůře. Česko je na chvostu, ale pořád to znamená, že si polovina lidí myslí, že jejich ekonomická situace je špatná. Podívejte na procento lidí, kteří jsou obecně nespokojeni s celkovou situací v jejich zemi.



Takže Klausův ráj na zemi zajištěný privatizačními cetlemi se nekonal. Neoliberalismus plundruje pro jedno procento, co jen může, a lidé toho už mají plné zuby. Podívejte se, kolik lidí chce ochranu životního prostředí pro další generace proti současnému plundrování země kvůli zlodějnám jednoho procenta.



A co je mnohem důležitější, ideologie neoliberalismu prohrává i ohledně základního motoru bezbřehé chamtivosti, což ukazuje následující graf. Procenta ukazují, kolik lidí vidí jako velký problém zvyšující se propast mezi chudými a bohatými. Podívejte se zejména na rozdíl mezi mladší a starší generací, který je velice důležitý.



Jedno procento rozkradlo stát a zamaskovalo to ideologií amerického selfmademana, z něhož se vyklubal klasický český vekslák a mafián. Po dvaceti letech je společnosti jasné, že výprodej sociálního státu a základní rovnosti nás přišel hodně draho, a to ještě nepřišel hostinský se závěrečným účtem. Jedno procento v české čtyřce už dávno nesedí, takže je jasné, kdo to všechno bude platit.

Propad západních hodnot

Nejprve se podívejte na tabulku ukazující procento lidí zásadně hrdých na svou vlast. Ze dna tabulky vystupuje Česko, kde se nacionalismu prostě dařit nebude, ať si čeští Japonci a antiněmečtí nacionalisté dělají, co chtějí.



Nedůvěra našinců ve stát, kde politické a intelektuální elity zradí národ zcela notoricky a v každé generaci, je naprosto zásadní a je daná historicky. Zajímavý je následující graf, který se týkal nábožensky založených respondentů. Odpovídali na otázku, zda existuje konflikt mezi jejich tradičními hodnotami a Západem.



Srbsko a Polsko jako země s ortodoxní a katolickou většinou jasně vidí konflikt mezi tradičními hodnotami a Západem. Jak sami vidíte, Česko ze statistiky věřících vypadlo proto, že se prakticky nebylo koho se ptát. Ale znovu se potvrzuje debakl neoliberální ideologie, která ve velké části zemí bývalého SSSR ztratila schopnost efektivně a plošně oblbovat lidi.

Lavrov opět neomylný, což je opět dobře

Takže shrňme výsledky amerického průzkumu, zejména pro fašistické chovance a pro US-bijce za evropské hodnoty. Neoliberalismus je v zemích bývalé střední na východní Evropy na ústupu ze dvou důvodů. Nenaplnil politická a ekonomická očekávání lidí a stojí v ostrém konfliktu s tradičními hodnotami, které se stávají stále více důležité. Ve východní Evropě začíná hodnotové vakuum úspěšně vyplňovat křesťanství a pravoslaví navázané na klasické národní hodnoty a na příslušnou nacionalistickou ideologii. Korporátnímu Putinovi stačí podporovat pravoslavnou církev, křesťanské tradiční hodnoty a filosoficky obhájený nacionalismus napojený na dějinné poslání ruského křesťanství. Putin to má doma ideologicky a politicky naprosto v cajku a východní Evropu dostane k tomu jako ideologickou prémii. To je vidět na debaklu západních globalistů v Rusku, kteří jsou zváni do státní televize na debaty jako dvorní šašci a globální baviči. Rusku stačí zlepšovat ekonomickou situaci, na což má dobře našlápnuto i po západních sankcích.

Česko je na tom mnohem hůř, protože křesťanské církve (a zejména katolická) kolaborovaly dvacet let s neoliberálním režimem a dělají to dosud. Skok do rozjetého vlaku nacionalismu nezachrání české křesťanství, protože církve ve společnosti nemají vliv. Česká společnost má největší toleranci k homosexualitě a k LGBT ideologiím všeho druhu. Ale zároveň je nejméně tolerantní například k muslimům, které ale v zemi prakticky vůbec nemá, na rozdíl od zemí Balkánu. Spokojenost se systémem vlády jednoho procenta je u nás sice relativně vysoká, ale klesá. Zdejší občané mají mozek celkem slušně promytý neoliberální ideologií, zejména mladší generace. Proto se u nás nedaří tradičním a národním hodnotám držených po staletí nějakou náboženskou ortodoxií, což je dáno typicky českými historickými důvody. Naše společnost vyplašených narcisů, egoistů a sobců je z těchto příčin hodně náchylná k fašistické a populistické ideologizaci všeho druhu. V postsovětské střední Evropě postupně odchází ze scény neoliberální ideologie, demokracie končí a křesťanské hodnoty toto vakuum nejsou schopny nahradit. V postsovětské východní Evropě je to po pádu neoliberalismu jinak, což ukazují grafy potvrzující projev ruského ministra zahraničí Lavrova.


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 550 Kč. Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!