Jednou z mnoha sympatických věcí na Židech je jejich smysl pro humor. Ten šíří nejen od Šumavy k Tatrám, ale i z New Yorku přes Jeruzalém až do Prahy. Nebo naopak. V jeho rámci židovská organizace Gershon Jacobson Jewish Continuity Foundation udělila Miloši Zemanovi vyznamenání s názvem Bojovník za pravdu (Warrior for Truth). Před dvěma lety stejné vyznamenání udělila jistému Donaldu Trumpovi. Ano, tomu Trumpovi. Co k tomu dodat? Židovská lobby, Zeman a Trump se přece komentují sami. Jsou ztělesněním smutného stavu světa od New Yorku až po Prahu via Izrael, zemi Ježíše Krista. Zemi, kde má naše civilizace kořeny. Neb židovsko-křesťanská tradice a kultura má nepochybně kořeny právě v Izraeli, Palestině, či přímo v Jeruzalémě. Tak dejme slovo poctěnému bojovníkovi za pravdu.

Jaké je riziko současného světa, kterému čelí židovská komunita a stát Izrael? Zaprvé to je islámský terorismus….potřebujeme bezvýhradnou solidaritu pro Židy a Stát Izrael...potřebujeme svíčku proti tmě, českou ambasádu v Jeruzalémě...


To je slovo našeho prezidenta, které se přímo dotýká židovské části židovsko-křesťanských kořenů. A tak dejme slovo té části druhé, snad ještě nikoliv bezvýznamné, křesťanské. Křesťanům žijícím v Jeruzalémě a dalších místech Palestiny. V dokumentu Kairos palestinští křesťané mj. praví toto.

Jestliže chce Izrael skutečně odstranit „terorismus“, musí odstranit jeho kořeny. Vyzýváme lid Izraele, aby byl naším partnerem v míru a ne v kruhu nekonečného násilí. Vzdorujme společně zlu, pekelnému kruhu násilí a zlu okupace. V základu naší vize a celého našeho života leží Jeruzalém. Je to město, kterému Bůh dal zvláštní význam v historii lidstva. Je to město, ke kterému všichni lidé směřují – a kde podle vidění proroka Izajáše naleznou přátelství a lásku v přítomnosti jednoho jedinečného Boha:
„I stane se v posledních dnech, že se hora Hospodinova domu bude tyčit nad vrcholy hor, bude povznesena nad pahorky a budou k ní proudit všechny pronárody. (…) On bude soudit pronárody, on ztrestá národy mnohé. I překují své meče na radlice, svá kopí na vinařské nože. Pronárod nepozdvihne meč proti pronárodu, nebudou se již cvičit v boji“ (Iz 2,2–4).
Dnes je toto město obýváno dvěma národy a je centrem tří náboženství; jakékoliv politické řešení musí být založeno na této prorocké vizi a mezinárodních rezolucích o celistvosti Jeruzaléma. O této otázce by se mělo vyjednávat v prvé řadě, protože uznání svatosti a zvěsti Jeruzaléma bude zdrojem inspirace pro hledání řešení celého problému, který je ponejvíce problémem vzájemné důvěry a schopnosti vystavět novou zemi v zemi Boží...
Prohlašujeme také, že izraelská okupace palestinských území je hříchem proti Bohu a lidskosti, protože Palestincům upírá jejich základní, Bohem ustanovená lidská práva. Ničí obraz Boží v Izraelcích, z nichž se stali okupanti, stejně jako ničí tento obraz v Palestincích pod jejich okupací žijících...
Nespravedlnost namířená proti Palestincům, tedy izraelská okupace, je zlo, kterému je třeba odporovat. Je to zlo a hřích, kterému je třeba odporovat a jež musí být odstraněno..
Palestinské občanské organizace stejně jako mezinárodní, nevládní organizace a jisté náboženské instituce vyzývají jednotlivce, společnosti a státy, aby přestali investovat v Izraeli a aby se podíleli na ekonomickém a komerčním bojkotu všech izraelských produktů z okupovaných území. Považujeme to za součást mírového vzdoru. Tyto kampaně, které se nás zastávají, musí být vedeny s odvahou, musí otevřeně a upřímně prohlašovat, že jejich cílem není odplata, ale ukončení stávajícího zla, osvobození pachatelů i obětí nespravedlnosti. Cílem je osvobodit oba národy od extremistických postojů různých izraelských vlád, přivést je ke spravedlnosti a smíření. V tomto duchu a oddáni těmto cílům postupně dosáhneme vytouženého řešení našich problémů, jako se to stalo v Jižní Africe a v případě mnoha dalších osvobozeneckých hnutí ve světě.


Co z toho plyne? Zeman nabízí bezvýhradnou podporu Státu Izrael, podobně jako celá Pražská kavárna od Kalouska (TOP09) přes Bělobrádka (KDU-ČSL) až po Černochovou (ODS). Se skutečnou pravdou a láskou to jistě nemá co do činění, natož s tou Pravdou, která vítězí, s pravdou, o které hovořil Jan Hus. Tato pravda vlála na Pražském hradě jako standarta do doby, kdy byla symbolicky proměněna v pravdu trenýrek skupiny se symbolickým názvem Ztohoven. Vzpomínám na herce Josefa Kemra, který památného roku 1989 zvolal na zaplněné Letenské pláni „je-li Bůh s námi, kdo proti nám?!“ Ano, kdo proti nám, že poklonkujeme jen „pravdě“ mocných a ignorujeme násilí na bezmocných?

Proč, máme-li svobodu volby, nejsou naši političtí kandidáti zleva doprava a zprava doleva lepší těch předlistopadových? Nejsou přece pod žádným přímým existenciálním tlakem, aby ze sebe dělali poskoky mocných. Dnešní lídři, předsedové vlád, z tohoto zásadního důvodu nedosahují co do důstojnosti, morálky a odbornosti úrovně těch normalizačních nominovaných komunistickou stranou. Co do hledání pravdy si nemají co vyčítat. Pro bývalé aparátčíky se dělala pravda v Moskvě, pro ty dnešní spočívá ve Washingtonu či v Tel Avivu. Celá revolučnost a svoboda pak spočívá v tom, že kus takové „pravdy“ přestěhují z Tel Avivu do Jeruzaléma.


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 450 Kč. Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!