Jdu v klidu po ulici a přemýšlím o aktuální otázce po bytí, která pár lidí na planetě zaměstnává asi dva a půl tisíce let. A tu se na mne z předvolebního plakátu vyvalí úškleb jednoho politického parazita s motýlkem. Tato kreatura kradla v jednom v nejmenovaném městě od sametu sprostě a zcela bez zábran, a s pomocí volebních hlasů to chce dělat i nadále. Lapen jeho vyretušovaným ksichtem a touto drzostí vystavenou i za mé rozkradené peníze jsem málem spadl pod projíždějící autobus MHD, který s pomocí nastrčené soukromé firmy vykrádají jeho kamarádi. Myšlenky na bytí byly nenávratně pryč, neb jsem musel přemýšlet o našich parlamentních volbách konaných za tři dny. A to kvůli neuvěřitelné drzosti zlodějských kluků z plakátu a neuvěřitelné pitomosti těch, kteří je chtějí po dvaceti letech zlodějen znovu posadit na stará místa.

Pokud vím, jsme jediný nezávislý web před volbami, který je už víc než týden pod soustředěným DDoS útokem. Neznámí sračkometi bombardují server požadavky z nastrčených adres, aby byl zahlcen kanál e-republiky a aby nás lidé nemohli číst. Jistě to mohou dělat celkem dlouho, protože to dělají buď přímo za naše daně, nebo si to alespoň mohou odečíst z daní. Asi jsme někomu pořádně šlápli na kuří oko dvouroční analýzou korporátního fašismu a rozpadu demokracie přes zkorumpované strany. A jistě bude hůř. Když jsem tento vývoj před založením tohoto webu předpovídal bývalým disidentským známým, tak mi tvrdili, že hodně přeháníme. Ale občanská demokracie tady skončila bez ohledu na volby a na volební výsledky, které budou vyhlášené někdy po víkendu. A nyní se podívejme na to, co je třeba po zničení občanské demokracie zachránit z trosek občanské společnosti. Tady je minimalistický program pro těch nemnoho aktivistů, než je umlčí, zavřou, nebo existenčně či jinak zničí.

Nenechme budovat v zemi pracovní koncentráky a detenční centra pro kohokoliv.
Ubytovny pro zahraniční dělníky a imigranty mohou být i bez mříží, ale zůstanou koncentráky. Ekonomické otroctví jen dovrší a bude udržovat politické otroctví, které bude zpečetěno těmito volbami. Otroctví je dědičné a otroci vychovávají svou mentalitou zase jen otroky. K tomu viz článek Stát pro jedno procento aneb Volby to jistí.

Nenechme umírat důchodce a nezaměstnané před nemocnicemi a mezi odpadky.
Neoliberalismus reprezentovaný prodejnými partajemi nás všechny jednou spolehlivě zabije. Ale nebude to hned, proto ho bude volit střední třída a většina pomatených voličů. Ale snažme se po vykradení důchodů a nemocenského alespoň o to, abychom my sami jako důchodci nemuseli umírat mezi popelnicemi jako v Řecku a v USA.

Nenechme děti platit vzdělání, které jsme jim zaplatili naší prací.
Jistěže je možné nechat jednoprocentní neoliberály vykrást stát i ty výše uvedené důchody. Ale pokud máme děti, tak buďme alespoň soudní natolik, že k nim mějme základní rodičovskou lásku a odpovědnost postavenou mimo jedovatou ideologii. Pokud necháme děti v tomto státě platit vzdělání málem od mateřské školky, tak z nich vychováme otroky hned od předškolního věku. V době studia na vysoké škole už budou zadluženi natolik, že se budou plazit před jedním procentem globálních otrokářů a budou jim lízat paty za odpuštění tohoto nesmyslného dluhu.

Nenechme si zničit vlast, která nám nepatří, protože ji máme pouze propůjčenu na jednu generaci.
Nejsme pány naší země. Jsme pouze její hodně pitomí správci, kteří tuto zemi dostali do správy pro jednu generaci. Míra toho, co jsme od sametu zničili, je docela úděsná a je hodná jen a pouze míry naší občanské blbosti a tuposti. Mějme na mysli, že se nás před odchodem na věčnost mladší generace zeptá, proč jsme jim nechali celou planetu a naši vlast ve stavu hodném řádění divokých sviní.

Nenechme se připravit o zdravý rozum, o humor a vtip.
Když se dívám na starobylé a vymaštěné kamenné huby z volebních plakátů a na jejich tupá hesla, jímá mne oprávněný strach z věcí příštích. Politický hnojník držený místní elitou od doby jejich komunistického a svazáckého mládí se stal skutečnou žumpou. Nemyslím si, že bychom ji vyčistili v naší generaci, protože my už odejdeme do hrobu poraženi vlastní hloupostí. Ale měli bychom umřít politicky důstojně a se vtipem na rtech. Prostě jako Haškův Švejk, ale s větším rozhledem a moudrostí, třeba ve stylu Rollandova románu Dobrý člověk ještě žije.

Nebuďme vyplašení a nenechme se vydírat korporátními mediálními simulákry.
Jedno procento nad námi vládne tím, že vytváří atmosféru ohrožení, nedostatku, prekarity, dluhů, vydírání a strachu. Stádo ovčanů vedené zvířecím pudem sebezáchovy pak na útěku nikam vedeném korporátními manipulátory spolehlivě rozdupe každého, kdo se zastaví, rozhlédne a slušně se zeptá, kde je vlastně to nebezpečí, ten nedostatek, a před čím to vlastně utíkáme. Ale když se nás zastaví více a vytvoříme ostrůvek pozitivní deviace, tak sice budeme podrobeni mediálním útokům, ale vytvoříme komunitní oázu klidu a rozumu ve zdivočelém stádě. Nebude to zadarmo, protože pár z nás bude určitě tak či onak ušlapáno.

Tolik k minimálnímu volebnímu programu těch, kteří už asi tyto volby nepůjdou volit, protože není koho. Připomínám, že cena hlasu se na černém trhu pohybuje kolem tří stovek za lístek. Takže bychom měli ty tři stovky dát ze svého na veřejný účet jakékoliv občanské organizaci, která bojuje za pravdivou formu věci veřejné. To je to minimum, co bychom měli jako občané udělat pro obranu společné věci. Maximem by bylo vlastní přemýšlení a iniciativa ve veřejném prostoru.


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 500 Kč. Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!