Česká justice příznačným způsobem uzavřela kauzu pětisetstránkové stížnosti Petra Pražáka na porušování zákona ze strany České televize, o níž jsme podrobně informovali ZDE, ZDE a ZDE. Zprávu o tom přinesla internetová verze Lidových novin, z níž citujeme důležitou část. Celý článek najdete zde.

Příběh extrémně obsáhlé stížnosti na Českou televizi kvůli zpravodajství o rusko-ukrajinském konfliktu se uzavřel. Autor podnětu si stěžoval na údajnou neobjektivitu ČT, ale nakonec nenašel zastání ani v soudní síni. Městský soud v Praze jeho žalobě nevyhověl. Už dříve si marně stěžoval u Rady České televize a Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.


Stručné shrnutí celé kauzy je následující. Aktivní občan usvědčil ČT z konkrétních manipulací při informování o konfliktu na východě Ukrajiny, Rada ČT jeho podnět bez řádného zdůvodnění shodila ze stolu; RRTV bez řádného zdůvodnění označila stížnost za neoprávněnou; Městský soud v Praze tuto svévoli posvětil tím, že žalobu označil za nedůvodnou. A vedení ČT hrálo po celou dobu roli mrtvého brouka. Je dobré vědět, v jakém systému demokracie vlastně žijeme.

Přesto to vypadá, že celá Pražákova anabáze měla svůj, jistě nezamýšlený smysl. Na Ukrajině totiž vypukl nový majdan. Kdo by však čekal celodenní pokrytí s přímými vstupy stálých zpravodajů ČT Karase a Pazderky v roli mluvčích “ukrajinského lidu”, bude zklamán. Ve včerejší hlavní zpravodajské relaci byla jediná zmínka o Ukrajině. Týkala se tragické dopravní nehody, při níž jakýsi ukrajinský klon Olgy Hepnarové najel do chodců jdoucích na zelenou po přechodu v Charkově. Dcera ukrajinského demokratického miliardáře Zajceva má drobný problém, protože zabila na přechodu asi 6 lidí a z toho jednou nezletilou dívku.

Reflektory ČT dnes svítí jinam. Potyčky policie, která brání vládnoucí ukrajinské fašizoidní radikály před touto vládou ožebračenými a okradenými občany, by se totiž daly divákům jen těžko prodat jako boj za “evropské hodnoty”. Takže to shrňme. Soudy se o pravdu starat nehodlají, placení zástupci veřejnosti v obou TV radách také ne. Takže asi žádná pravda hodná zájmu sdělovacích prostředků ani neexistuje. Existují pouze momentální fejky a lži, které mohou beztrestně šířit ti, kteří mají peníze a moc. Aspoň víme, na čem po volbách doopravdy jsme. A DDoS útok na náš server trvá stále, to jen k dokreslení celé situace.


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 300 Kč. Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!